Постижения на ученици

УЧЕБНА 2023/2024 ГОДИНА

Награда на ЮЗУ „Неофит Рилски“ за рисунка

От 25 до 27 април 2024 г.в гр. Благоевград се проведе XXV НАЦИОНАЛЕН УЧЕНИЧЕСКИ ПРАЗНИК „ЗА ХЛЯБА НАШ……”, организиран от МОН, Национален дворец на децата, РУО – Благоевград, Община Благоевград, ЦЛТР на децата на Благоевград, на който по традиция участват повече от 1000 ученици от цялата страна.

Специалната награда на ЮЗУ „Неофит Рилски“ бе присъдена на Андрея Марулевска от X В клас в категория „Рисунка“ VIII-XII клас. Целта на конкурса бе да се обогатят научните познания на участниците за производството и значението на хляба. Ученичката от ПГИ „Иван Илиев“ впечатли журито с графична рисунка „Пътят на хляба“ и бе мотивирана да участва от г-жа Душка Станковска.


IV Национален конкурс „Моя страна – моя България“

Ученици от ПГИ „Иван Илиев“ взеха участие в IV Национален конкурс „Моя страна – моя България“, организиран от Националното сдружение – Народно щастие. Конкурсът се проведе в периода 02.02.2024 – 03.03.2024. Неговата цел е запазване, съхранение, предаване на историята на страната на младите поколения, както и подкрепа на учениците в израстването им и показване на качествата и уменията им.

Под ръководството на г-жа Янка Стоянова учениците Силвестър Йорданов Велячки от X г клас и Никол Бориславова Николова от XI Г клас се представиха с презентации в тематична област „Историческа личност, която ме прави горд българин“, като представиха националните герои Панайот Волов и Георги Раковски. Ученичката Кристина Георгиева Жишкина от XI А клас се представи с есе в тематична област „Съединението прави силата“. В конкуренция с 15 000 участници от страната наши ученици завоюваха призови места – Силвестър Йорданов Велячки – първо място и Никол Бориславова Николова – второ място.

Благодарности на участниците за достойното представяне!

Бъдете здрави, целеустремени и продължавайте да бъдете повод за гордост!


VIII Национален /с международно участие/ конкурс „На мира в света“

Ученици от ПГИ „Иван Илиев“ взеха участие в VIII Национален /с международно участие/ конкурс „На мира в света“ с тема: „Аз и мирът“ под ръководството на г-жа Янка Стоянова. Целта на конкурса е патриотичното възпитание, израз на национална ценностна система, европейски и общочовешки ценности – 29.02.2024 – 08.05.2024 г. Организатори на конкурса са СОСЗР – Бургас, СВВБ – Бургас, Военен клуб Бургас. В конкуренция с над 550 ученици от страната и чужбина се включиха със стихотворения Елена Сотирова Дулева от XI Б клас и Катрин Петрова Чаушка от X В клас. През месец май бяха обявени резултатите:

Елена Сотирова Дулева от XI Б клас беше отличена с престижното 3-то място в Трета възрастова група VIII – XII клас. Учениците получиха от организаторите грамоти и книги.

Поздравления!


Участие и класиране на ПГИ на общински ученически игри през учебната 2023/2024година

За поредна година учениците от ПГИ „Иван Илиев“ се включиха в общинските ученически игри. Възпитаниците на гимназията взеха участие в шест спорта с 12 отбора. В ученическите игри на общински етап участваха общо 90 ученици. След приключване на състезанията, учениците от Професионалната гимназия се закичиха с куп медали и купи: 
Волейбол:
Девойки (8-10) – 2 място 
Девойки (11-12) – 3 място 
Юноши ( 8-10 клас) – 2 място 
Юноши ( 11-12 клас) – 3 място 
Тенис на маса: 
Юноши (8-10 клас) – 3 място 
Юноши (11-12 клас) – 2 място 
Лека атлетика: 
Юноши (8-10 клас) – 2 място 
Баскетбол: 
Девойки (8-10 клас) – 3 място 
Футбол: 
Юноши (11-12 клас) – 3 място 
Шахмат: 
(8-10 клас отборно) – 2 място 
(11-12 клас отборно) – 2 място 
Благодарим на всички ученици за достойното представяне и феърплея във всички спортове!


НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ИКОНОМИКС

На 10 февруари 2024 г. Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) – гр. София при огромен интерес проведе за девети път Националното състезание по икономикс, организирано от Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ), чийто член е и ПГИ „Ив. Илиев“ – Благоевград.

Участие в състезанието взеха рекорден брой участници – над 260 състезатели от професионални гимназии от цялата страна. 
Сред участниците бяха и 22-ма дванадесетокласници от ПГИ „Иван Илиев“ – 5 ученици от ХІІ А. клас, 4 ученици от ХІІ Б. клас, 7 ученици от ХІІ В. клас и 6 ученици от ХІІ Г. клас, мотивирани и консултирани от г-жа Емилия Шаренска – ст. учител по икономически дисциплини в гимназията. 
Победители в състезанието са 84 средношколци, 8 от които са ученици в ПГИ „Ив. Илиев“ – Благоевград. 
Ето и нашите победители: 
1. Симона Василева Данаилова – 12 А. клас 
2. Петър Борисов Димов – 12 Г. клас 
3. Евгения Георгиева Герасимова – 12 В. клас 
4. Петя Методиева Гъркинина – 12 Б. клас 
5. Венцислава Недялкова Петрова – 12 А. клас 
6. Ивана Илианова Теова – 12 В. клас 
7. Виктор Алексеев Бахов – 12 Г. клас 
8. Вероника Александрова Кьосева – 12 Б. клас. 
Според приетия регламент на състезанието, на всички тях се признава оценка „Отличен (6.00)” за успешно положен конкурсен изпит за кандидатстване в УНСС във всички специалности от направление „Икономика“ за предстоящата учебна 2024/2025 г. 
Директорът на ПГИ „Иван Илиев“ г-жа Ася Бояджиева-Пенкова връчи сертификатите им за спечелени студентски права на 14.05.2024г. – деня на тържественото им изпращане от училище с пожелание за вдъхновение и увереност по пътя към много бъдещи успехи.


Международен панаир ТФ ФЕСТ 2024 г.

От 24 до 26 април 2024 г. се проведе вторият хибриден  Международен панаир ТФ ФЕСТ 2024 г. На него взеха участие  124 учебно-тренировъчни фирми от 8 държави – България, Белгия, Босна и Херцеговина, Косов, Румъния, Словения, Сърбия и Черна гора. 
Сред тях бяха УТБ “Даймънд банк“  с ръководител Карамфила Стойкова, УТФ „Пчелна приказка“ с ръководител Гергана Христова, УТФ „Скалите“ и УТФ „Здраве и надежда“ с ръководител Илияна Папукчиева-Иванова, УТФ „Дъ Ривър“ и УТФ „Дъ Трак“ с ръководител  Виктория Цонева от ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград. 
В продължение на два дни бъдещите мениджъри  водиха преговори, сключваха сделки и  представяха своите фирми. Младите предприемачи  демонстрираха своите знания и умения в областта на икономиката и бизнеса, администрацията, чуждите  езици. Тази форма на обучение е изключително интересна и полезна за учениците.   
След приключване на международния панаир учебно-тренировъчните фирми от ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград донесоха пълна кошница с награди:

 • УТФ „Дъ Ривър“ спечелиха първо място за комплексно представяне;
 • УТФ „Дъ Трак“ спечелиха първо място за „Най-добър дигитален маркетинг“;
 • УТФ „Пчелна приказка“ спечелиха първо място в конкурса „Защита на интелектуалната собственост“;
 • УТФ „Пчелна приказка“ спечелиха трето място в конкурса „Академия корпоративна социална отговорност“
 • УТФ „Скалите“ спечелиха трето място в конкурса „Най-добра презентация“
 • Последната специална награда бе връчена на УТФ „Скалите“ за „Дългодишен ментор еко селища Под скалите“.

Поздравления за всички!

„ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!“


XI регионално състезание по география и икономика

На 19 април 2024 г. в Седмо СУ „Кузман Шапкарев“ –  гр. Благоевград, по повод Деня на Земята – 22 април, се проведе XI регионално състезание по география и икономика на тема: „Природно и културно разнообразие в българските  планини“. В направление хепънинг – изработване на макет, отборът на ПГИ „Иван Илиев”, в състав – Никол Панова от 10. в клас, Андрея Марулевска от 10. в клас и Ванеса Златинова от 10. в клас с ръководител Валентин Шляков, учител по география и икономика, спечели второ място във възрастовата група 8.-10. клас.

Поздравления за нашите ученици!


Отлични оценки на ученици от специалност „Икономическа информатика“ от състезание по информатика и информационни технологии

Приключи първата сесия на „Състезанието по информатика и информационни технологии за кандидат-студенти“, организирано от катедра „Информатика“ към Природо-математическия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“ – Благоевград. 
Състезанието предоставя възможност на ученици от различни училища в страната да представят свои проекти в областта на съвременните информационни технологии, и при успешно класиране да получат възможност за прием в специалностите от катедра „Информатика“. 
В състезанието взеха участие и четирима наши ученици от XI г клас, специалност „Икономическа информатика“: 
 – в направления „Компютърна презентация“ – Божидар Русинков и Ангела Грозданова с ръководител Екатерина Бонева – Дамянова и Никол Николова с ръководител Анелия Бачева; 
–  направление „Уеб сайт“: Кадир Язаджи с ръководител Анелия Бачева. 
Сред десетките проекти на ученици от различни региони на страната, нашите възпитаници получиха най-високата оценка – Отличен 6,00 за своите проекти. Освен отличието, възпитаниците получиха сертификат и право за кандидатстване и записване в специалностите „Информатика“, „Информационни системи и технологии“ и „Педагогика на обучението по математика, информатика и информационни технологии“. 
Директорът на училището г-жа Ася Бояджиева – Пенкова лично връчи сертификатите на гимназистите и ги поздрави за отличното представяне.

Поздравяваме ги за отличното представяне и им желаем още успехи!


На 15 февруари 2024 година Висшето училище по застраховане и финанси, Синдикат на българските учители и Национална асоциация на преподавателите по икономика връчиха първите си Годишни награди за образование по икономика в средните училища за 2023 г. Сред вълнуваща атмосфера и високо оценени гости, сред които и министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков, бяха отличени изявени таланти в категориите „Ученик на годината“, „Учител на годината“ и „Директор на годината“.

В категорията  „Ученик на годината“ с първа награда бе  отличен Милен Златев, ученик 12 в. клас в ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград. Тази награда е признание за изключителните постижения, ангажираност и талант, които Милен показа през периода на обучение в нашата гимназия. Той проявява изключителен интерес в учебните си занимания, постигайки високи резултати и демонстрирайки изключителни знания в областта на икономиката. Милен не само има отличен успех, но също така активно участва в различни инициативи и проекти, които допринасят за обогатяване на образователната среда. Той демонстрира висок професионализъм, креативност и способност да анализира и решава сложни икономически въпроси.

Умения и постижения на ученика:

 • Осмо регионално състезание по география и икономика „Гората като национално богатство“ – IX клас
 • Специална награда на ЮЗУ „Неофит Рилски“, категория Приложен екодизайн за IX Национален училищен конкурс на НП „Рила“ – Познат и непознат – X клас
 • Участие в иновационен лагер, организиран от ПГИ „Иван Илиев“, като част от Световната седмица на предприемачеството ноември 2022 година – 2 място – XI клас
 • Участие в Национално състезание по счетоводство – училищен кръг – XI клас
 • Участие в XII училищен панаир на УТФ „Учене чрез действие“ като управител на УТФ „Скалите“ ООД – XI клас
 • Участие в XXVI международен панаир на учебно тренировъчните фирми– Пловдив  като управител на УТФ „Скалите“ ООД  –  XI клас
 • Второ място в конкурса по „Счетоводство“, организиран от СУ „Климент Охридски“ за ученици в XXVI международен панаир на учебно тренировъчните фирми – Пловдив – XI клас
 • Участие по проект „Ученически практики – 2“ – XI клас
 • Участие по Програма „Еразъм+“, КД1 – Образователна мобилност за граждани, сектор „Професионално образование и обучение“ – първи поток  „Европейска практика за бъдещи икономисти“ за периода на мобилност – XI клас
 • Участие в съвместен / интегриран/ урок по КОФСИ, ДДО и Счетоводство на предприятието – XI клас
 • „Европейската седмица на професионалните умения в България“ – XII клас

Милен се отличава със своите взаимоотношения в класа. Той е комуникативен, сътрудничеството му със съучениците е изключително, а способността му да подкрепя и вдъхновява други е непрекъснато забелязвана.

Добавяйки към това участието му в ученически органи на класно и училищно ниво, както и активната му роля в доброволчески и социални инициативи, Милен се явява като изключително ценен член на училищната общност. Той е председател на ученическия съвет за учебната 2022/2023 година.

 Достоен пример за изявен ученик в сферата на икономиката!

Поздравления за Милен Златев!


НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ИКОНОМИКС

На 10 февруари 2024 г. Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) – гр. София при огромен интерес проведе за девети път Националното състезание по икономикс, организирано от Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ), чийто член е и ПГИ „Ив. Илиев“ – Благоевград.

Участие в състезанието взеха рекорден брой участници – над 260 състезатели от професионални гимназии от цялата страна.

Сред участниците бяха и 22-ма дванадесетокласници от ПГИ „Иван Илиев“ – 5 ученици от ХІІ А. клас, 4 ученици от ХІІ Б. клас, 7 ученици от ХІІ В. клас и 6 ученици от ХІІ Г. клас, мотивирани и консултирани от г-жа Емилия Шаренска – ст. учител по икономически дисциплини в гимназията.

Победители в състезанието са 84 средношколци, 8 от които са ученици в ПГИ „Ив. Илиев“ – Благоевград.

Ето и нашите победители:

 1. Симона Василева Данаилова – 12 А. клас
 2. Петър Борисов Димов – 12 Г. клас
 3. Евгения Георгиева Герасимова – 12 В. клас
 4. Петя Методиева Гъркинина – 12 Б. клас
 5. Венцислава Недялкова Петрова – 12 А. клас
 6. Ивана Илианова Теова – 12 В. клас
 7. Виктор Алексеев Бахов – 12 Г. клас
 8. Вероника Александрова Кьосева – 12 Б. клас.

Според приетия регламент на състезанието, на всички тях се признава оценка „Отличен (6.00)” за успешно положен конкурсен изпит за кандидатстване в УНСС във всички специалности от направление „Икономика“ за предстоящата учебна 2024/2025 г.

Честито на победителите! Пожелаваме им още по-големи победи и много успехи и в бъдеще!


НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ФИНАНСИ И СЧЕТОВОДСТВО 2023 – УНСС

На 16 декември 2023 г. в УНСС се проведе Националното състезание по финанси и счетоводство, организирано от Асоциацията на икономическите училища в България(АИУБ). В състезанието взеха участие над 260 ученици от 23 професионални гимназии, членове на АИУБ, от цялата страна. 
В продължение на 2,5 часа учениците решаваха сложни казуси в областта на финансите и счетоводството. 
Състезанието беше открито от проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на АИУБ. 
Част от победителите, на които се признава оценка Отличен 6.00 за успешно положен конкурсен изпит за кандидатстване в УНСС в направление „Икономика“ за учебната 2024-25 година, са следните ученици от ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград с ръководители Георги Манов и Виктория Цонева:

 • Александрина Секулова – 12 б клас;
 • Анна Котевска – 12 б клас;
 • Божидара Димитрова – 12 б клас,
 • Гергана Николова – 12 в клас;
 • Дора Стоилова – 12 в клас;
 • Милен Златев – 12 в клас;
 • Петър Димов – 12 г клас.

Директорът на ПГИ „Иван Илиев“ г-жа Ася Бояджиева-Пенкова връчи сертификатите им за спечелени студентски права на 14.05.2024г. – деня на тържественото им изпращане от училище с пожелание за вдъхновение и увереност по пътя към много бъдещи успехи.

Източник: https://www.unwe.bg


Кристина Жишкина от 11.а клас в ПГИ “Иван Илиев” е носителят на втора награда в конкурса рецитал по случай Деня на народните будители, организиран от Младежкия дом в Благоевград. В съревнованието взеха участие ученици от две възрастови групи- първа възрастова група (5.-7. клас), втора възрастова група (8.-12. клас). В продължение на два дни участниците в конкурса пламенно рецитираха поетически  творби на български автори. Кристина взе участие с Иван- Вазовото стихотворение “Възпоминание от Батак” (разказ от едно дете). След оспорвано съревнование с 27 класирали се за втори кръг ученици, тя бе отличена с почетното второ място и наградена с парична награда и сертификат от конкурса. Наградата ѝ бе връчена на тържествена церемония от Силвия Домозетска- директор на дирекция “Култура” в община Благоевград. 


УЧЕБНА 2022/2023 ГОДИНА

Пореден успех на ученици от специалност „Икономическа информатика“

С успех за нашите ученици приключи втората сесия на Състезанието по информатика и информационни технологии за кандидат-студенти, организирано от Природо-математически факултет към Югозападен уницерситет „Неофит Рилски“, Благоевград.
Състезанието предоставя възможност на учениците да представят свои проекти в областта на съвременните информационни технологии.
Учениците от XI клас, специалност „Икономическа информатика“, които участваха със свои проекти в три модула бяха категоризирани от комисията с отлична оценка. Това са:
Модул „Компютърна презентация“: Георги Братков, ръоводител Екатерина Бонева – Дамянова; Ростислав Станоев и Стилян Христов с ръководител Тодор Танев.
Модул „Уеб сайт“: Денис Златков и Виктор Бахов с ръководител Анелия Бачева.
Модул „Софтуерно приложение“: Илиян Манов с ръководител Екатерина Бонева – Дамянова.
Състезатетилите получиха сертификат и право за кандидатстване и записване в специалностите „Информатика“, „Информационни системи и технологии“ и „Педагогика на обучението по математика, информатика и информационни технологии“.
За първа година комисията на състезанието връчи сертификати и на учители за отлична подготовка на ученици в областта на информатиката и информационните технологии.
Ръководството на гимназията поднася своите поздравления на учениците и техните учителите с пожелания за бъдещи професионални успехи!


Спечелено второ място в състезанието „Аз мога — тук и сега“ по информационни технологии, информатика и визуални изкуства

От 2 до 4 юни 2023 г. в град Девин се проведе ХII-то издание на състезанието „Аз мога — тук и сега“ по ИТ,  информатика и визуални изкуства за ученици от VII до XII клас съвместно с ТУ-София, ПУ „П. Хилендарски“, Американски университет в България, Университет по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) и РУО-Смолян. В състезанието се включиха над 460 участници от 35 населени места. 

Състезанието е единственото по рода си с това, че участниците във всички направления научават, обсъждат и разработват поставените задачи само на място по време на състезателния ден. Учениците се изправят пред истинско предизвикателство в силно конкурентни условия, за да демонстрират уменията си за работа с компютърно базирани технологии и да реализират проекти от творчески характер. 

Поздравления за ентусиазма, смелостта, желанието за изява и победа на нашите възпитаници от XI г клас, специалност „Икономическа информатика“: Виктор Ангелов, Денис Златков, Илиян Манов, които се състезаваха и спечелиха второ място в категория Game Dev. Изброените учениците проявиха самоинициатива при включването си в състезанието благодарение на солидната подготовка и придобитите знания, дадени им от учителите г-н Тодор Танев,г-жа Анелия Бачева и г-жа Екатерина Бонева-Дамянова.


Призово място в Национален ученически конкурс „Моите родови корени от Македония и Одринска Тракия“

На 25.05.2023г. в Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе тържествената церемония за връчване на наградите на Националния ученически конкурс „Моите родови корени от Македония и Одринска Тракия“.

Конкурсът се организира за втора поредна година със съдействието на МОН, в партньорство между Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски, Българското сдружение на родовете от Македония (БСРМ) и Македонския научен институт. Той има за цел да обогати националната памет за приноса на българите от Македония и Одринска Тракия за развитието и просперитета на България чрез личния пример на предците и потомците, както и да популяризира сред учениците родолюбието на българите от Македония и Одринска Тракия през Възраждането и епохата на национално-освободителните борби. В конкурса взеха участие ученици от всички краища на България, като представените работи се отличават със задълбоченост, ангажираност и дълбока личностна позиция.

На тържеството присъстваха заместник-министърът на образованието проф. Албена Чавдарова, представители на Администрацията на президента на Република България, деканът на Историческия факултет проф. Мира Маркова, проф. Георги Николов, ръководител на Македонския научен институт, доц. д-р Наум Кайчев, ръководител на Катедра „История на Византия и балканските народи“ в Историческия факултет на Софийския университет и водещ на събитието и др.

Сред подкрепящите инициативата е вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова. От нейно име поздрав поднесе г-жа Милена Димитрова. В поздравителния адрес, вицепрезидентът искрено поздравява участниците в конкурса за усърдието им да съхраняват българската родова памет и нашето общо безценно наследство.

Проф. Чавдарова прочете поздрав от министъра на образованието и науката проф. Сашо Пенов. Поздравления към учениците, участвали в конкурса, техните учители и родители поднесоха всички официални гости на тържеството.

Ученичката Никол Бориславова Николова от Х г клас от ПГИ „Иван Илиев“, с ръководител г-жа Янка Стоянова, получи призовото второ място във възрастова група от ІХ до ХІІ клас. Тя впечатли авторитетното жури със своята разработка „Историята на фамилия Бижеви“. Наградите – грамота, книги и 80 лв., бяха връчени от заместник-министъра на образованието – проф. Албена Чавдарова.

Ръководството на ПГИ „Иван Илиев“ споделя своята гордост от постижението на нашите представители, сърдечно ги поздравява и пожелава бъдещи успехи.


НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ИКОНОМИКС

На 11 февруари 2023 г. в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) – гр. София, се проведе Националното състезание по икономика, организирано от Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ), чийто член е и ПГИ „Ив. Илиев“ – Благоевград.

В него участие взеха повече от 160 средношколци, учещи в гимназии в София, Благоевград, Гоце Делчев, Видин, Пловдив, Казанлък, Хасково, Силистра, Бургас, Варна и Шумен. Сред тях бяха и 22-ма дванадесетокласници от ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград – 14 ученици от ХІІ Б и ХІІ В клас, под ръководството на г-жа Илиана Кадурина, и 8 ученици от ХІІ А и ХІІ Г клас, под ръководството на г-жа Емилия Шаренска.

Победители в състезанието са 66 средношколци, от които 11 ученици от ПГИ „Ив. Илиев“ – Благоевград.

Ето и нашите победители:

ХІІ А клас – Михаил Крумов Шуманов и Стоян Кръстев Маламов;

ХІІ Б клас – Александър Иванов Иванов, Александър Стефанов Узунов, Мария Дамянова Икономова и Марио Бойков Благоев;

ХІІ В клас – Ванеса Петрова Петрова, Ваня Димитрова Павлова и Милена Георгиева Николова;

ХІІ Г клас – Антония Стоичкова Кузманска и Николина Ангелова Ангелова.

Според приетия регламент на всички тях се признава оценка „Отличен (6.00)” за успешно положен конкурсен изпит за кандидатстване в Университета за национално и световно стопанство в направление „Икономика“ за предстоящата учебна 2023/2024 г.

Пожелаваме им още по-големи победи и много успехи и в бъдеще!


Отлично преставяне на конкурса по ПРЕВЕНЦИЯ НА НАРКОМАНИИТЕ за 2022-2023 учебна година на възпитаници от ПГИ „Иван Илиев“

Ученици от специалност „Икономическа информатика“ от ПГИ „Иван Илиев“ взеха участие в Национален ученически конкурс по превенция на наркоманиите, организиран от Община Благоевград и Общински съвет по наркотични вещества Благоевград. Под ръководството на г-жа Екатерина Бонева – Дамянова Алекс Немчева от VIII г клас, Георги Василев от IX г клас и Георги Братков от XI г клас, участваха с проекти по темата „Човекът – свободен и независим“.
Тази година в конкурса участваха над 630 ученици от 134 училища от цялата страна, а творбите бяха около 900.
Сред победителите в категория „Мултимедийни презентации“, възрастова група V – XII клас са: Георги Василев – II място и Георги Братков – III място. 
За достойното си представяне гимназистите получиха грамоти и награди.
Поздравяваме ги за отличното представяне и им желаем още успехи!


Успешно сертифицирани ученици по програмата Microsoft Office Specialist на ученици от ПГИ „Иван Илиев“

За поредна година десет ученици, от специалност „Икономическа информатика“, на ПГИ „Иван Илиев“ положиха успешно сертификационен изпит пред световния гигант Майкрософт и заслужиха името „Майкрософт офис специалист“. Те избраха да защитят знанията си на Excel 2016 – програма, за която имат изградена стабилна основа от часовете по учебните предмети „Приложни програми с общо предназначение“ и „Икономическа информатика“.
Сертифицирането от Microsoft е едно от най-престижните признания в промишлеността, дадено от най-взискателните специалисти, тъй като набляга на техническите познания и на реално придобития опит. Изпитът се провежда на английски език и съдържа 35 практически казуса, които трябва да се решат в рамките на 50 минути.
Тази учебна година учениците извършиха усилена подготовка за изпита под ръководството на г-жа Екатерина Бонева – Дамянова участвайки в клуб занимания по интереси „IT специалист“ и трудът им се увенча с успех. Така Муска Сабри Еланчев, Ангела Христова Грозданова, Кадир Юсеин Язаджи, Кристияна Леонидова Йорданова, Здравко Георгиев Самарджийски от X г клас и Стилян Димитров Христов, Любомир Петров Пълев, Георги Георгиев Братков, Илиян Георгиев Манов, Петър Борисов Димов от XI г клас, вече имат още един голям плюс към своето професионално портфолио – признати в цял свят сертификати Microsoft Office Specialist.
Директорът на училището г-жа Ася Бояджиева – Пенкова лично връчи сертификатите на гимназистите.


Участие в състезание „Бог е любов“

Ученичката Катрин Чаушка от IX В клас, под ръководството на г-жа Янка Стоянова, взе участие в XXI Национален конкурс „Бог е любов“, областен кръг (март – април 2023г.). Ученичката се състезава в раздел „Поезия“ и зае II място във възрастова група IX – X клас, като първо място не е присъдено.

Бог е любов

Бог е Любов, хората казват.  
Той ни обича, но и наказва.  
Понякога жестоко и много боли, 
но ставаме силни и 
състрадателни, нали? 

Помагаме на беден, слаб или болен. 
Бог, сигурно и дано е доволен, 
че ни учи на доброта в този живот. 
Затова помнете, че Бог е Любов! 

Катрин Чаушка
IX В клас, ПГИ „Иван Илиев“, Благоевград 
Преподавател – Янка Стоянова


Приеха наши ученици в Югозападния университет „Неофит Рилски“ след състезание по информатика и информационни технологии 

Учениците от XI Г клас Петър Димов и Любомир Пълев, специалност „Икономическа информатика“,  се представиха отлично на организираното от Югозападен университет „Неофит Рилски“ състезание по информатика и информационни технологии. Първият единадесетокласник спечели заслужено признание в направление „Компютърна презентация“, а вторият – в направление „Дигитален колаж“. 
Състезанието е предназначено за кандидат-студенти и предоставя възможност на зрелостниците да представят свои проекти в областта на съвременните информационни технологии, а при успешно класиране и да получат възможност за прием в специалностите: „Информатика“, „Информационни системи и технологии“ и „Педагогика на обучението по математика, информатика и информационни технологии“ към Природо-математическия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“. 
Учениците на господин Тодор Танев изпъкнаха сред десетките проекти на кандидат-студенти от различни региони на страната и заслужиха отличните си оценки, сертификати и право за кандидатстване и записване в специалностите: „Информатика“, „Информационни системи и технологии“ и „Педагогика на обучението по математика, информатика и информационни технологии“. 


Фотографии на ученичките Мария Мусколиева и Александра Живкова от 10. а клас са сред наградените в националния конкурс
 „Урок по история – Покажи ми България 2023 г.“!

През месец март Сдружение „УСМИВКА“, съвместно с Община Бургас, стартира първия национален конкурс за снимка на тема: „ Урок по история – Покажи ми България“. Конкурсът се провежда за първа година, но бе увенчан с огромен интерес. Изпратените снимки са 687 на брой и задачата на журито не е била никак лесна. Отличените фотографии, сред които и снимките на момичетата от фотоклуб „На фокус“ с ръководител Илина Танева, са представени в изложба в сградата на Морско казино- Бургас. За фотографския си разказ за красотата на паметниците в Благоевград момичетата бяха наградени с грамоти, сертификати и предметни награди от сдружението. 
Успех и на фокус!


Отлично представяне на наши ученици в Седми ученически конкурс „Пространство и време“, организиран от Академията за лидери при Историческия факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“

Учениците от ПГИ „Иван Илиев“ взеха участие в Националния ученически конкурс „Пространство и време“, организиран от Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“. Под ръководството на госпожа Т. Михайлова Божидар Русинков и Никол Николова от Х г клас, специалност „Икономическа информатика“, участваха с презентации, а Кристина Жишкина от Х а клас, специалност „Банково дело“ – с есе. 
Десетокласниците впечатлиха журито от университетски преподаватели, презентирайки уверено подготвените си материали по география и икономика, с лекота демонстрираха придобитите знания и по нищо не отстъпиха на останалите участници в конкурса, част от които и кандидат-студенти, състезаващи се за място в университета. След отличната защита на конкурсните работи учениците бяха наградени със сертификати, а научният им ръководител – госпожа Михайлова – с грамота.


Националното състезание по предприемачество 
„Най-добра бизнес идея“ – 2023

През учебната  2022/2023 г. ученици от ПГИ „ Иван Илиев“- гр. Благоевград взеха участие в Националното състезание по предприемачество „Най-добра бизнес идея“.
По време на първия училищен етап учениците разработиха авторски бизнес идеи, които на втория етап презентираха пред комисия.
До финала на националното състезание „Най-добра бизнес идея“ – национален кръг, организирано от МОН за учебната 2022-2023 година, бяха допуснати двама ученици. Представител на ПГИ „Иван Илиев“ е Михаил Шуманов, ученик от XII а клас, специалност „Банково дело“, чийто ментор беше госпожа Гергана Узунова. Придружен от Карамфила Стойкова, старши учител по икономически дисциплини, ученикът се представи достойно.
Всички финалисти в последния етап на състезанието генерираха креативни идеи и иновативни стратегии, за което получиха сертификати за участие от катедра „Предприемачество“ на УНСС и от домакина на състезанието – НПГ „Димитър Талев“, гр. Гоце Делчев.
            Поздравления!


Отборът по тенис на маса на ПГИ „Иван Илиев“ стана областен първенец, футболистите са №1 в община Благоевград

Отборът по тенис на маса на ПГИ „Иван Илиев“ представи отлично Благоевград и спечели областния етап от ученическите игри (VIII-X клас), който се проведе в зала „Скаптопара“. Андрей Пазвански (Х в клас), Христиан Джукев (Х в клас) и Викторио Дулев (IX а клас) показаха добра подготовка и победиха на полуфинала опонентите си от ПГ по транспорт – Разлог с 3:0 срещи. На финала ПГИ победи с 3:1 тима на ПГИТ „Проф д-р Асен Златаров“ (Петрич), отстранил по-рано ПГ по МСС „Пейо Яворов“ (Гоце Делчев), и заслужи правото да участва на зоналната фаза в Дупница.

В същата възрастова група футболистите на ПГИ – Кирил Кишишев Х г, Илия Дамбов Х г, Кирил Ангушев Х а, Дани Тошев Х в, Никола Ангелов Х а, Слави Василев Х в, Ерик Филипов Х б, Георги Проев Х а, Дейвид Христов IX а, Радослав Лазов X а, Дениел Гръчки VIII а, Даниел Данаилов IX в, се справиха с конкуренцията на общинско ниво след изключително оспорвани мачове пред много публика в благоевградския спортен комплекс „Пирин“ (Спортния интернат). Те надиграха с 2:1 ПГСАГ „Васил Левски“, а във втората среща разгромиха с 8:0 СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“. В третия мач ПГИ завърши 2:2 с БПГ „Ичко Бойчев“ и зае първо място в предварителната си група. На полуфинала с 5:2 бе победен отборът на ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“, а на финала ПГИ подчини с 2:1 ПМГ „Акад. Сергей Корольов“. Общинската титла автоматично донесе на ПГИ единствената виза за областния етап от ученическите игри, който отново ще бъде в Благоевград.


Спечелихме две първи места от ученическите игри по тенис на маса

На проведеното в зала „Скаптопара“ състезание по тенис на маса от общински кръг на ученическите игри отборът ни от юноши за 8.-10. клас (Андрей Пазвански и Христиан Джукев от Х в клас, Викторио Дулев IX а клас) спечели първото място. В тази състезателна група съревнованието се проведе между 8 отбора, разделени в две групи по четири. На полуфинала участниците от ПГИ „Иван Илиев“ елиминираха представителите на ЕГ „Людмил Стоянов“, а на финала победиха гимназистите на БП „Ичко Бойчев“.

Същият състезателен дух демонстрираха и по-големите ни ученици от възрастовата група 11.-12. клас. Отборът ни (Илиян Манов и Виктор Бахов XI г клас и Андрей Пазвански от Х в клас) след ожесточена надпревара с още 6 тима излезе на полуфинала срещу представителите на ПМГ „Акад. С. Корольов“, а на финала – срещу ЕГ „Людмил Стоянов“. Нашите гимназисти се изкачиха на първото място от почетната стълбичка.

Купите бяха връчени от представители на община Благоевград.

Да пожелаем същите успехи на състезателите ни в останалите спортове от ученическите игри тази година, а на продължаващите напред за областен кръг в състезателна група 8.-10. клас от състезанието по тенис на маса – класиране и на национален кръг!


Две наши ученички приети в УНСС след Националното състезание по финанси и счетоводство

На 10 декември 2022 година се проведе Националното състезание по финанси и счетоводство на Асоциацията на икономическите училища в България. Над 200 средношколци от 17 училища от цялата страна – Разград, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Добрич, Силистра, Перник, София, Шумен, Горна Оряховица, Благоевград, Петрич, Варна и др. се конкурираха за лидерска позиция в престижното състезание, което осигурява на лауреатите студентско място в УНСС.
От ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград се включиха 5 ученици, консултирани по финанси от г-жа Гергана Узунова и по счетоводство от г-жа Нина Василкьова и г-жа Гергана Балтова.
Сред победителите са ученичките Елеонора Славейкова Попдимитрова от XII а клас и Анелия Красимирова Караджова от XII б клас, които получиха оценка отличен (6.00) за успешно положен конкурсен изпит за кандидатстване в Университета за национално и световно стопанство в направление „Икономика“ за учебната 2023/2024 г.


Успешно участие в IX Национален ученически конкурс „Национален парк „Рила” – познат и непознат“

Тази година гимназията ни се включи с три проекта в IX Национален ученически конкурс „Национален парк „Рила” – познат и непознат“, проведен на 25.11.2022 г. в Благоевград по повод 30-годишнината от обявяването на Национален парк „Рила“.

Два от проектите бяха в направление „Мултимедийна презентация“:

 • Никол Николова, ученичка от Х г клас, специалност „Икономическа информатика“ на тема: „Рила – водна планина“ – спечели поощрителната награда на журито.
 • Божидар Русинков, ученик от Х г клас, специалност „Икономическа информатика“ на тема: „Природните красоти на Национален парк „Рила“.

С ръководител Екатерина Бонева – Дамянова и консултант Тодорка Михайлова

Специалната награда на ЮЗУ „Неофит Рилски“ бе присъдена на Милен Златев от XI В клас, специалност „Оперативно счетоводство“, в категория „Приложен екодизайн“, възрастова група VIII-XII клас. Изискванията на конкурса бяха да се представи макет, облекло или предмети за дома, изработени от естествени и рециклиращи се материали. Ученикът от ПГИ „Иван Илиев“ впечатли журито с облекло – ризница, изработена от капачки за буркани. Милен Златев e участник в клуба по интереси „Живей здравословно“ през учебната 2020/2021 година, с ръководител госпожа Галина Юнакова – учител по биология и здравно образование.

Конкурсът се организира от РУО – Благоевград, Община Благоевград, Дирекция „Национален парк „Рила“, ЦПРЛ – ЦЛТРДБ – Благоевград, Югозападно държавно предприятие ДП Благоевград. Конкурсът е включен в Националния календар на МОН за изяви по интереси на децата и учениците.

Поздравления за участниците в конкурса. Пожелаваме им много нови интересни и успешни участия в различни форуми.


Ученици от ПГИ сред отлично представилите се в конкурс-рецитал по случай Деня на народните будители

Александра Вангелова и Никол Маркова от X б клас спечелиха съответно II и III място в конкурс-рецитал, организиран за четвърта поредна година от Общински детски парламент по случай Деня на народните будители. За отбелязването на този светъл празник на 31.10.2022 и 01.11.2022 се проведе в два етапа съревнованието между младите рецитатори. Компетентното жури беше впечатлено от разнообразните стихотворения, подбрани от учениците и техните учители, включващи творби от възрожденските творци до съвременните български автори. Александра беше удостоена и със специалната награда на ArtUpCommunity за прочувственото си изпълнение на стихотворението „Приказка“ от Веселин Ханчев. Никол рецитира „Ще бъдеш в бяло“ на Пейо Яворов.


УЧЕБНА 2021/2022 ГОДИНА

ТРЕТИ МЕЖДУНАРОДЕН ОНЛАЙН ПАНАИР ТФ ФЕСТ 2022

От 27 до 29 април 2022 г. се проведе третият Международен онлайн панаир ТФ ФЕСТ 2022 г. На него взеха участие 139 учебно-тренировъчни фирми от 6 държави – България, Чехия, Испания, Черна гора, Словения и Китай.

Сред тях беше УТФ „Скалите“ ООД от ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград с ръководител Илияна Папукчиева-Иванова. „Скалите“ ООД спечели първо място в конкурса „Най-добро сътрудничество с фирма-ментор“ и второ място в конкурса „Най-добра презентация“.

Поздравления за учениците от XI В клас „Оперативно счетоводство“, които взеха участие на XXV Панаир „Млад предприемач“ – Таня Велкова, Петя Божинова, Милена Николова, Милена Бельова, Христинка Богданска, Мелани Ангелова и Стефани Менчева. Ръководителят и участниците изказват специална благодарност на г-жа Надя Милушева за оказана помощ.


МЛАДЕЖКА ИНИЦИАТИВА „I LOVE EU“

Поект „I love EU“ е младежка инициатива, която се реализира от Националния център за младежка информация и международна младежка мобилност с финансиране от Европейския съюз.

Проектът си поставя няколко основни цели:

 • Да поясни ползите от членството в ЕС за младежите и да допринесе за повишаване на познанията на участниците за функционирането на ЕС, ценностите му, за основните права в ЕС и за процесa на европейска интеграция;
 • Да допринесе за постигането на Европейските цели за младежта и в частност Цел 1 – „Свързване на ЕС с младежта“;
 • Да подпомогне участниците да станат по-активни европейски граждани, но и активни граждани в местната общност;
 • Да развие у участниците меки умения и умения, нужни както в ежедневието, така и в бъдещото им участие на пазара на труда и в личностната им реализация.

Основните етапи по реализацията на инициативата са два: етап на подготовка на участниците в дигитална среда и последваща симулация на европейските институции и международната политика на европейско ниво, която ще се реализира на живо в гр. Бургас.

Участниците в проекта са 35 младежи от цялата страна, като трябва да попълнят формуляр за кандидатстване, в който се изисква кандидатът да изложи мотивацията си за включване в проекта, както и да декларира готовността си да участва в онлайн фазата и присъствената фаза на проекта.

От ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград кандидатстваха и бяха одобрени двама ученици – Славка Калеова и Лилия Айкова от XI а клас, спец. „Банково дело“ под ръководството на г-жа Кадурина.

Участието в проекта ще им осигури ценни знания за Европейския съюз, начина по който функционира и ползите които носи за всички негови градждани. Учениците ще получат Сертификат YOUTHPASS – международно признат инструмент за умения, придобити чрез неформално образование.

Линк: https://model-eu.eu/index.php


УЧЕБНА 2020/2021 ГОДИНА


Ученици от Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев“ – Благоевград, победители в Състезанието по световна история.

На 14-ти юли 2021 г. в София се проведе събитие с победители от трите национални онлайн Състезания с Кан Академия, провели се между март и юни 2021 г. Сред участниците бяха и ученици от Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев“ – Благоевград, победители в Състезанието по световна история, заедно със своя преподавател г-жа Янка Стоянова, мотивирала ги да се включат.

Събитието бе организирано от сдружение “Образование без раници” с любезната подкрепа на Фондация “Америка за България”, Chaos, Ozone.bg, Българска история, Посолството на САЩ в България и Launchee.
Учениците посетиха Посолството на САЩ в България, като имаха възможност да си поговорят за образование и за историята и културата на САЩ и България с културното аташе Брент  ЛъРоса, както и да се запознаят с посланик Херо Мустафа.

Децата участваха и в среща за “Професиите на бъдещето” с представители на иновативната компания Chaos Bulgaria – програмист, 3D артист и специалист по корпоративно-социална отговорност.

В последната част на събитието, провела се в модерното пространство за събития и стрийминг в сърцето на София – Launchee, учениците – Димитър Симонски, Василина Томанова и Кадир Язаджи от VIII Г клас, Красимира  Милева от VIIIВ , Ростислав  Станоев от IX Г и тяхната преподавателка,  получиха за участието си в Състезанието по история и своите сертификати и награди от екипа на “Образование без раници”.

Сдружение “Образование без раници” – организатор на състезанията и събитието – работи за това всички български ученици да получат образование на световно ниво и да са успешни в живота, наравно с тези, които са учили в най-елитните училища по света. Локализира на български език най-мащабната в света безплатна образователна платформа Кан Академия (bg.khanacademy.org). В месеците на пандемия помага и по много други начини в сферата образование: с подкрепа за учители и родители, например уебинари или примерни графици за организиране на деня на децата при дистанционно обучение; с мотивиращи децата и поддържащи ученето инициативи като националните онлайн състезания по математика, история и програмиране с Кан Академия; с мрежа от ученици „посланици“, които помагат на други ученици. Организацията консултира редовно и МОН по отношение на дистанционното обучение и нуждите на деца, родители, учители. Повече за сдружението с идеална цел “Образование без раници” можете да научите тук: https://obr.education/ . Кан Академия е най-мащабната и наложена безплатна дигитална платформа за общообразователно съдържание в света.  Фотограф Станислав Георгиев.
https://www.facebook.com/KhanAcademyBG/photos/a.557675650914823/5093446187337724/
https://www.facebook.com/KhanAcademyBG/photos/a.557675650914823/5093564920659184/


НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „СВЕТЪТ НА ЯВОРОВ” с есе на тема: „Очите ти са звездни небеса“

Ученици от ПГИ „Иван Илиев“ участваха в Национален литературен конкурс „Светът на Яворов“, организиран от Община Петрич и Профилирана гимназия „Пейо Яворов“. Темата за есе за 2021 година беше „Очите ти са звездни небеса“. Въпреки че участниците трябваше да напишат есе по стих от стихотворението „Ела“ на Яворов, което не изучават в часовете по литература, нашите ученици впечатлиха с творбите си журито. И в двете възрастови групи възпитаниците на ПГИ заеха призови места, както следва:

Ана Димитрова Стойчева от 12 в клас – първо място от втора възрастова група;

Мария-Александра Владимирова Цекова от 12 б клас – трето място от втора възрастова група;

Александър Иванов Иванов от 10 б клас – трето място от първа възрастова група,

с ръководител Десислава Кирякова.

За достойното си представяне гимназистите получиха грамоти и награди.


Състезание по английски език, организирано от Асоциацията на Кеймбридж училищата в България

Състезанието KANGAROO GLOBAL LINGUISTICS е най-голямото училищно състезание по английски език в света. В България то се провежда от „Асоциация на Кеймбридж училищата в България“.

Целта на състезанието е учениците да премерят знанията си по английски език с връстниците си в България (на вътрешноучилищен и национален етап), а победителите – и на международен етап, с ученици от други страни.

Нашето училище е член на Асоциацията от 2013. И от тогава всяка година ученици участват във вътрешноучилищния кръг, а тези с най-добри резултати и в националния кръг.

Тази година в първия кръг взеха участие 21 ученици от 8-ми, 9-ти и 10 клас.

За националния кръг се класираха Мартин Тодоров от 8 г клас и Атанас Тунчев от 10 б клас. Под ръководството на учителите по английски език: Наталия Станкова, Надежда Петкова и Зорка Милчева.

Асоциацията на Кеймбридж училищата в България изказва похвала за постигнатите от тях високи резултати и ще им бъдат издадени сертификати.

Поздравления за отличното им представяне


Национален конкурс с международно участие „На мира в света“ 2020-2021

В съревнование с над 550 участници от страната и чужбина се включиха нашите ученици под ръководството на г-жа Яна Стоянова в проведения Национален конкурс с международно участие „На мира в света“. Тазгодишната тема „Цената на мира“ накара юношите да изразят разбиранията си за патриотично възпитание, национална ценностна система, европейски и общочовешки ценности.

Организатори на конкурса са СОСЗР – Бургас, СВВБ – Бургас и Военен клуб Бургас.

Журито беше впечатлено от отличната подготовка на учениците от ПГИ „Иван Илиев“ и присъди следните награди:

1. Грамота и книга за стихотворението на Елена Сотирова Дулева от VIII б клас – отличена с ВТОРО място в Трета възрастова група VIII – XII клас;

2. Грамота за есето на Никол Бориславова Николова от VIII г клас и

3. Грамота за рисунката на Анелия Методиева Стоянова от VIII в клас.

Поздравяваме ги за отличното представяне и им желаем още успехи!


ОСМО РЕГИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ГЕОГРАФИЯ И ИКОНОМИКА ПОСВЕТЕНО НА 22.04 – ДЕНЯ НА ЗЕМЯТА

„ГОРАТА КАТО НАЦИОНАЛНО БОГАТСТВО“

Ученици от ПГИ под ръководството на г-жа Елена Алексова участваха в провежданото за осма поредна година състезание, посветено на Деня на Земята. Всички показаха отличната си подготовка, а журито заслужено присъди на Михаил Шумантов ВТОРО МЯСТО в класацията за изработени видеоклипове.

От областите Благоевград и Кюстендил се съревноваваха желаещите да демонстрират знанията си във възрастовата група от 5. до 12. клас. Домакин бе VII СУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград, а в организацията по провеждането на състезанието се включиха и Регионално управление на образованието – Благоевград, Асоциацията на професионалните географи и регионалисти.

Състезанието се проведе в електронна среда при спазване изискванията и мерките в условия на пандемична обстановка.

Регламентът на състезанието включва: изработване на макет (V-XII клас); мултимедийна презентация (V-VII клас); видеоклип (VIII-XII клас).

Възпитаниците на ПГИ „Иван Илиев“ участваха с видеоклипове, изработени с авторски материали – снимки, видео и текст. Видеоклиповете са качени в You Tube.

Участници:

1. Михаил Крумов Шумантов – Х а

2. Милен Ивайлов Златев – IX в

https://youtu.be/2l3xvzJhX-w

3. Никола Атанасов Неделчев – IX г

https://www.youtube.com/watch?v=i_YVYpxuc6U

Поздравления за всички!


Националното състезание по финанси и счетоводство

Националното състезание по финанси и счетоводство, организирано от Асоциацията на икономическите училища в България, се проведе при рекорден брой участници. 400 средношколци се включиха в надпреварата за правото да бъдат студенти в най-големия бизнес университет в Югоизточна Европа.

Председателят на Асоциацията на икономическите училища в България проф. д-р Даниела Фесчиян сподели, че състезаниeто протича под мотото „Пътят на успеха минава през УНСС“

В състезанието взеха участие ученици от цяла България – Сливен, Видин, Варна, Радомир, Перник, Плевен, София, Бургас, Благоевград, Петрич, Гоце Делчев, Монтана, Кърджали, Пловдив, Сопот, Пазарджик, Велико Търново, Стара Загора и др.

От ПГИ „Иван Илиев“ Благоевград се включиха 15 ученици, консултирани от учителите Гергана Узунова, Гергана Гошева, Илияна Папукчиева и Йорданка Стамберова.

Сред победителите е ученичката Румяна Методиева Котевска, която получи оценка отличен 6.00 и право на прием в 33 специалности в професионално направление „Икономика“


Националното състезание по застраховане и социално дело

Стопанска академия „Димитър А. Ценов” проведе Национално ученическо състезание по застраховане и социално дело. Катедрата в Свищовското висше училище и първата в България застрахователна катедра предизвика средношколците от 11 и 12 клас с конкурс за есе по темите: „Застраховането като възможност за защита живота, здравето и имуществото на хората” и „Как да преборим бедността в съвременното общество?”.

В състезанието участваха ученици от професионални гимназии от Благоевград, Ботевград, Бургас, Бухово, Варна, Велинград, Велико Търново, Вълчедръм, Кипър, Кърджали, Перник, Разград, Рудозем, Русе, Свищов, Силистра, София и Шумен.

Ученически разработки бяха оценявани от академични преподаватели към катедра „Застраховане и социално дело” и представители на практиката.

В категорията на 12 клас в направление „Социално дело“ по темата „Как да преборим бедността в съвременното общество?”, първото място бе присъдено на Стела Стоилова от ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград, консултирана от Гергана Узунова – старши учител по икономически дисциплини.

Учениците заелите призови места бяха отличени  с грамоти и сертификат, който им дава право при кандидатстване в Стопанска академия „Д. А. Ценов” – Свищов да бъдат приети в първата желана от тях специалност в редовна форма на обучение.


Възпитаник на ПГИ “Иван Илиев“  ВИЦЕШАМПИОН на България по Шахмат до 17 –  годишна възраст

В периода 7.04.2021 – 11.04.2021 в град Казанлък се проведоха Държавни училищни индивидуални първенства за шахмат за юноши и девойки.

Илиян Георгиев Манов, ученик от IX г клас, специалност „Икономическа информатика“ завоюва едно от най-големите си постижения като стана вицешампион на България по шахмат до 17 –  годишна възраст.

Ръководството на училището и всички учители  пожелаваме на Илиян Манов здраве, щастие, да бъде все така активен, успешен и уверен в себе си.

Пожелаваме много нови успехи!!!


От 21 до 23 април 2021 г. се проведе вторият международен  онлайн  панаир ТФ ФЕСТ 2021 г. На него взеха участие  166 учебно тренировъчни фирми от 8 държави – България, Белгия, Испания, Литва, Люксембург, Румъния, Словения и Черна гора.

Сред тях беше  УТФ „Скалите“ ООД от ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград с ръководител Илияна Папукчиева-Иванова. „Скалите“ ООД спечелиха второ място за комплексно представяне  на учебно предприятие , но това не беше единствената награда за фирмата. Класираха се на първо място за фирма с „Най-много продажби през онлайн магазин“,  второ място „Най-добро сътрудничество с фирма-ментор“ и трето място в конкурса „Най-добър уебсайт“ .Национално ученическо състезание на тема „Разработване на маркетингова идея за малък местен бизнес”, проведе катедра „Маркетинг” при Стопанска академия „Димитър А. Ценов”.

Поради настоящата епидемична обстановка, средношколската надпревара се проведе в онлайн формат. Участниците са 186 ученици от 37 училища и 34 населени места, като до оценяване са допуснати 61 разработки.

Между тях са и представители на ПГИ „Иван Илиев“ Благоевград :

Ученици от XII Б клас, специалност „Икономика и мениджмънт“:

1. Карина Христова

2. Мария Динева

3. Мария-Александра Цекова с ръководител г-жа Илиана Кадурина

и ученици от XI Б клас, специалност „Икономика и мениджмънт:

1. Елеонора Георгиева;

2. Гергана Пендуркова;

3. Александър Богоев с ръководител г-жа Илияна Папукчиева-Иванова

Участници се представиха достойно и ще получат сертификати, удостоверяващи участието им в Националното ученическо състезание по маркетинг 2020 г., които им дават право да бъдат приети за студенти с предимство в избрана от тях специалност в Стопанска академия „Д. А. Ценов”, редовна форма на обучение.


НАЦИОНАЛНО ОНЛАЙН УЧЕНИЧЕСКО СЪСТЕЗАНИЕ ПО СЧЕТОВОДСТВО, ОРГАНИЗИРАНО ОТ СТОПАНСКА АКАДЕМИЯ „Д. А. ЦЕНОВ“

В седмицата на патронния празник на Стопанска академия „Д. А. Ценов“ на 06 ноември 2020 година се проведе национално онлайн ученическо състезание по счетоводство, организирано от катедра „ Счетоводна отчетност“  в Стопанска академия „Д.А. Ценов“ – Свищов. В състезанието участваха 45 екипа от 24 града. Сред участниците бяха два екипа от ПГИ “Иван Илиев“.

Екип 1

Румяна Котевска – XII А клас

Александра Мицова  – XII А клас

Габриела Минева – XII А клас

Никол  Николова – XII А клас

Екип 2

Ани Георгиева – XII А клас

Славина Маркова – XII А клас

Николай Наков – XII А клас

Консултант на участниците в състезанието беше г-жа Гергана Гошева.

Участниците  и от двата екипа се представиха достойно и получиха сертификати, удостоверяващи участието им в Национално онлайн ученическо състезание по счетоводство 2020 г., което им дава право да бъдат приети за студенти в Стопанска академия „Д. А. Ценов“ по първа избрана и желана от тях специалност в редовна форма на обучение.


САМО НАПРЕД И НАГОРЕ

На 06 февруари 2021 г. в УНСС – гр. София се проведе VІ-то Национално състезание по икономикс, в което да се състезават за достойното си място в УНСС се бяха регистрирали над 160 ученици от 36 професионални гимназии-членове на Асоциацията на икономическите училища в България. Сред тези ученици се състезаваха и 28 дванадесетокласници от ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград.

Състезанието бе открито от проф. д-р Даниела Фесчиян, двигател на националните състезания, с думите: „Въпреки анормалната обстановка, породена от световната пандемична криза, вие доказвате, че нищо не е в състояние да спре мотивацията за знания, показвате невероятен кураж да се състезавате в една изключително тежка и необятна област – икономикс“. Проф. Фесчиян изтъкна и всеотдайността на учителите при подготовката на състезателите, като подчерта, че състезанието по икономикс е сериозен атестат за знанията на участниците, конкуриращи се за мястото си в голямото академично семейство на лидера в образователното пространство на България – УНСС.

Проф. д-р Мирослава Раковска обърна внимание, че днешното състезание ще излъчи най-добрите, които ще получат сертификат и ще могат да кандидатстват в направление „Икономика“ във всичките 33 специалности на УНСС. Тя изрази увереност в подготовката на състезателите и им пожела успех.

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров подчерта, че участието в състезанието заслужава адмирации.

В продължение на три астрономически часа средношколците решаваха тест по икономикс, съдържащ 80 въпроса – 40 по Микроикономика и 40 по Макрокиномика.

От всички 160 участници, регистрирани за участие в Националното състезание, само 22-ма средношколци показаха отлични резултати, поради което им се признава оценка „Отличен 6.00” за успешно положен конкурсен изпит за кандидатстване в УНСС в направление „Икономика“ за учебната 2021/2022 г.

Сред тези 22-ма ученици, показали отличен резултат, своето достойно място намериха 10 ученици на ПГИ „Ив. Илиев“ – Благоевград, работили под ръководството на г-жа Емилия Шаренска и г-жа Илиана Кадурина.

Призовите първо, второ и трето място сред 22-мата класирани са заети от нашите ученици:

 1. Мирослав Стоянов Стоянов – ХІІ Д клас
 2. Габриела Кирилова Минева – ХІІ А клас
 3. Александра Александрова Мицова – ХІІ А клас.

Останалите ученици от ПГИ, заели достойно място в класираните 22-ма са:

 1. Мария-Александра Владимирова Цекова – ХІІ Б клас
 2. Ива Красимирова Велячка – ХІІ Б клас
 3. Стела Йорданова Стоилова – ХІІ Б клас
 4. Михаела Георгиева Димитрова – ХІІ Б клас
 5. Николай Росенов Атанасов – ХІІ Б клас
 6. Гергана Георгиева Зарева – ХІІ Д клас
 7. Костадин Димитров Каръков – ХІІ Г клас

ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ

На 20.11.2020 г. в гр. Благоевград се проведе VII НАЦИОНАЛЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „НАЦИОНАЛЕН ПАРК „РИЛА” – ПОЗНАТ И НЕПОЗНАТ”.

Втора награда в категория „Приложен еко-дизайн“, VIII – XII клас бе присъдена на Ивана Алексиева от IX Б клас, която участва в клуб по интереси „Живей здравословно“ с ръководител госпожа Галина Юнакова – учител по биология и здравно образование.

Ученичката от ПГИ „Иван Илиев“ впечатли журито с мулажно облекло (рокля), изработено изцяло от найлонови торбички. Аксесоар към тоалета беше дамска чанта – кутия от перилен препарат, декорирана с пластмасови капачки от бутилки.

Една найлонова торбичка се разгражда в природата за около 100 г.

Дали е толкова трудно да заменим найлоновите торбички с хартиени или още по-добре с пазарска чанта от плат, която се използва многократно и не вреди на околната среда?

Да забравим за найлоновите торбички и да помогнем на природата!


Поздравления за нашите участници!

Национално ученическо състезание на тема „Разработване на маркетингова идея за малък местен бизнес”, проведе катедра „Маркетинг” при Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Поради настоящата епидемична обстановка, средношколската надпревара се проведе в онлайн формат. Участниците са  186 ученици от 37 училища и 34 населени места, като до оценяване са допуснати 61 разработки. Между тях са и представители на ПГИ „Иван Илиев“ Благоевград :

Ученици от XII Б клас, специалност „Икономика и мениджмънт“:

 1. Карина Христова
 2. Мария Динева
 3. Мария-Александра Цекова с ръководител г-жа Илиана Кадурина

и ученици от XI Б клас, специалност „Икономика и мениджмънт:

 1. Елеонора Георгиева;
 2. Гергана Пендуркова;
 3. Александър Богоев с ръководител г-жа Илияна Папукчиева-Иванова

Участници се представиха достойно и ще получат сертификати, удостоверяващи участието им в Националното ученическо състезание по маркетинг 2020 г., които им дават право да бъдат приети за студенти с предимство в избрана от тях специалност в Стопанска академия „Д. А. Ценов”, редовна форма на обучение.


УЧЕБНА 2019/2020 ГОДИНА

ТРЕТО отборно място на ученик от ПГИ, участвал в
Дигитален иновационен лагер „Социални иновации 2020“

10-11 Април 2020 – прочети


Финансов иновационен лагер

 На 24 и 25 февруари 2020 г., в JA StartUp Hambar се проведе Националното състезание по финансова грамотност – „Финансов Иновационен Лагер“. Събитието се организира за осма поредна година от Джуниър Ачийвмънт България в партньорство със Ситибанк, а в него взеха участие 61 ученици от 18 училища в 15 града всички, от които през тази година изучават програмата „Учебна компания“ на Джуниър Ачийвмънт.
От ПГИ „Иван Илиев“- Благоевград в инициативата взеха участие 4 ученици от XI б клас, спец. „Икономика и мениджмънт“ – Даниел Пангев, Габриела Николова, Никол Грънчарова и Катрин Кацарска, придружавани от Илиана Кадурина и Даниела Карабельова – старши учители по икономически дисциплини и ръководители на учебни компании.
12 отбора бяха създадени от учениците, които работиха по решението на казус, свързан с новата регулация на Европейския съюз за премахване на пластмаса за еднократна употреба до края на 2021. Отборите „влязоха в обувките“ на мениджърския екип на въображаемата фирма „БГПластПекиджинг“ АД (доставчик на контейнери и прибори за еднократна употреба), за да вземат стратегическо решение за адаптация на фирмата към регулаторните промени. През двата дни на състезанието, участниците бяха подкрепяни от шестима ментори от екипа на Ситибанк и от други организации част от доброволческата мрежа на Джуниър Ачийвмънт. В края на иновационния лагер, всеки от екипите презентира своя финансов анализ и разработен бизнес план пред панел от жури.
За победител в състезанието бе обявен отбор „New Age Team”.
На второ място журито класира отбор „ТИТАН“ (Никол Грънчарова, ПГИ „Иван Илиев“, Благоевград; Мария Цветанова, СУ „Козма Тричков“, Враца; Огнян Вътев,
ДФСГ „Интелект“, Плевен; Петър Попеско, ЦПЛР – ОДК, Пловдив; Христина Хикова, 166 Спортно училище “ Васил Левски „, София).
Трето място бе отредено на отбор „Leader Innovation Crew” (Даниел Пангев, ПГИ „Иван Илиев“, Благоевград; Тодор Тодоров, ПТГ „Н. Й. Вапцаров“, Враца; Теодора Асенова, ДФСГ“Интелект“, Плевен; Цветелина Кръстева, ЦПЛР – ОДК, Пловдив; Джерен Кара, ПГСУАУ „Атанас Буров“, Силистра).
Милена Стойчева изпълнителен директор на JA България сподели: „Образованието е в основата на иновациите, които движат икономиката на знанието, затова е ключово за младежите както да придобиват знания, така и да развиват в себе си основните умения като критично мислене, работа в екип, креативност и умение за взимане на решения“.


Национално състезание по финанси и счетоводство

На 14 декември 2019 г. в Тестовия център на УНСС стартира най-голямото Национално състезание, организирано от УНСС и Асоциацията на икономическите училища в България – Националното състезание по финанси и счетоводство за средношколци. В него  участваха рекорден брой ученици – 600 от 40 професионални гимназии – членове на Асоциацията на икономическите училища в България. Поради огромния интерес към състезанието то се проведе в два тура. В продължение на 2,5 астрономически часа учениците решаваха финансови и счетоводни казуси.

Сред първенците са 15 ученици от ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград. Според приетия регламент на всички тях се признава оценка отличен (6.00) за успешно положен конкурсен изпит за кандидатстване в Университета за национално и световно стопанство, направление „Финанси, счетоводство и контрол”, за учебната 2020/2021 г.

Победители в Националното състезание от ПГИ „Иван Илиев:

 1. Натали Райчова Васева – XII А клас
 2. Ванеса Антонова Щърбова – XII А клас
 3. Нелина Валериева Дончева – XII Б клас
 4. Димитър Росенов Атанасов – XII Б клас
 5. Анита Димитрова Илиева – XII Б клас
 6. Виолета Георгиева Вучкова – XII Б клас
 7. Петър Огнянов Митев – XII В клас
 8. Йоана Светославова Стоянова – XII В клас
 9. Янислава Валериева Стоева – XII В клас
 10. Йоана Стефанова Шаламанова – XII В клас
 11. Василена Володиева Димитрова – XII В клас
 12. Габриела Стоянова Цавкова – XII В клас
 13. Анита Симеонова Христова – XII В клас
 14. Янислава Славейкова Вагалинска – XII Д клас
 15. Симона Бориславова Борисова – XII Д клас

Консултанти на участниците в състезанието: Наташа Манова , Даниела Карабельова, Илияна Папукчиева-Иванова


Възпитаник на ПГИ “Иван Илиев“ спечели приза “Спортист на годината – Благоевград, 2019″

Здравейте! Казвам се Илиян Манов, ученик от VIII г клас на ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград. Всичко започна, когато бях в III клас. Тогава отидох случайно на шах турнир в моето тогавашно училище – VIII СУ „Арсени Костенцев“. И оттогава започна увлечението ми към шаха. Записах се в клуба по шах “Виктори” с треньори г-н Марин Атанасов и
г-н Иван Делчев. Редовното посещение на тренировките, дисциплината, трудът и усилията дадоха резултат – спечелените награди, медали, грамоти и купи. Най-голямото признание за мен е удостояването ми с приза “Спортист на годината – Благоевград”, който съм получавал 2 пъти – през 2017 и през 2019 г. До тази награда се достигна, след като станахме отборно вицешампиони на България – категория юноши до 18-годишна възраст, който се проведе в град Кранево през лятото на 2019 г. След тази награда спечелих и купа „Виктори“ – Благоевград. Имам общо около 30 медала (златни и сребърни), 10 купи от различни турнири и много грамоти. Обявен съм за най-добър шахматист на Зоналните ученически игри V-VII клас Благоевград, 2019 г.
Пожелавам успех на всички мои връстници в техните спортни занимания!

Илиян Манов
VIII г клас ПГИ „Иван Илиев“, Благоевград


Седмо дигитално ученическо състезание по банкиране, финансиране и бюджетиране 2019 година на Стопанска академия „Димитър Ценов“ – гр. Свищов

През месеците ноември и декември 2019 г. се проведе Седмото ученическо състезание по банкиране. В състезанието участваха 108 ученици от 16 града, представляващи 18 средни училища и професионални гимназии. Институционално със състезанието бяха ангажирани – Фондация „Проф. д-р Минко Русенов“, Кока Кола България, ЗД „Бул Инс“ АД, Банка ДСК, УниКредит Булбанк, Общинска банка, Райфайзенбанк и Пощенска банка.

Отборите бяха разделени в различни направления. Отборите от ПГИ попаднаха в следните направления:

Направление Кока Кола България – Отбор 6, в състав Ванеса Щърбова, Елена Стаменова, Йоана Янчева и Натали Васева;

Направление „Бул Инс“ – Отбор 7, в състав Анита Илиева, Виолета Вучкова, Елена Лазова, Надя Терзиева;

Направление УниКредит Булбанк – Отбор 8, в състав Димитър Атанасов, Кристина Маламова, Любомира Стамболийска, Нелина Дончева

Победителите бяха определени чрез комбинирана оценка на компетентни журита и оценяване в google forms.

Направление Кока Кола България – комплексен победител Отбор 6 и отборно отличие на магистърска програма „Инвестиционен мениджмънт“ за най-добра оценка на пазарната среда.

Направление „Бул Инс“ – отборно отличие на Фондация „Проф. д-р Минко Русенов“ за най-рентабилен бизнес проект – Отбор 7.

Направление УниКредит Булбанк – отборно отличие на магистърска програма „Банков мениджмънт“ за най-оригинална бизнес идея – Отбор 8.

Консултанти на отборите от ПГИ бяха Георги Манов и Наташа Манова.

С получените сертификати участниците в състезанието придобиват право за студентски права в желаната от тях специалност. Всеки участник в състезанието получава и ваучер на стойност 200 лева от Фондация „Проф. д-р Минко Русенов“, който му се осребрява при записване в редовна форма на някоя от специалностите в направление „Финанси“.


Осмокласник заслужи купа „Виктори“ след фотофиниш с кандидат-майстор – прочети 


Специална награда за Екодизайн

На 22.11.2019 г. в гр. Благоевград се проведе VI НАЦИОНАЛЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „НАЦИОНАЛЕН ПАРК „РИЛА” – ПОЗНАТ И НЕПОЗНАТ”, в който взеха участие  ученици от ПГИ „Иван Илиев“.
Специалната награда на ЮЗУ „Неофит Рилски“ бе присъдена на Антония Кузманска от IX Г клас в категория „Приложен екодизайн“. Изискванията на конкурса бяха да се представи макет, облекло или предмети за дома, изработени от естествени и рециклиращи се материали. Ученичката от ПГИ „Иван Илиев“ впечатли журито със стилен тоалет, изработен изцяло от вестници. Антония Кузманска участва в клуб по интереси „Живей здравословно“ с ръководител госпожа Галина Юнакова – учител по биология и здравно образование.
В категорията „Рисунка“ участие взе и Марио Владимиров ученик от IX Б клас, който представи творба на тема „Водите в НП „Рила“ под ръководството на госпожа Душка Станковска – учител по химия и опазване на околната среда.


МЕНИДЖЪР ЗА ЕДИН ДЕН

Инициативата на Джуниър Ачийвмънт България „Мениджър за един ден“ се проведе на 07 ноември 2019 година. Тя се радва на голям успех в над .. прочети


Осмокласник от Благоевград поведе за „Купа Виктори“, докосва трофея – прочети


 УЧЕБНА 2018/2019 ГОДИНА

ШЕСТО РЕГИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ГЕОГРАФИЯ И ИКОНОМИКА 

ПОСВЕТЕНО НА 22.04 – ДЕНЯ НА ЗЕМЯТА

На 22.04.2019 г., в VII СУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград, с подкрепата на РУО Благоевград, ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград и Асоциация на професионалните географи и регионалисти (АПГР) се състоя Шестото регионално състезание по география и икономика на тема:

ВОДНОТО БОГАТСТВО НА БЪЛГАРИЯ И РОДНИЯ КРАЙ

В отбора на ПГИ „Иван Илиев“ участваха:

 1. Николай Иванов Наков – X а клас
 2. Румяна Методиева Котевска – X а клас
 3. Евелина Димитрова Капитанска – X б клас
 4. Катрин Андонова Капитанска – X б клас
 5. Карина Илиева Христова – X б клас
 6. Виктория Василева Георгиева – X б клас
 7. Гергана Иванова Иванова – X б клас
 8. Мария-Александра Владимирова Цекова – X б клас
 9. Мария Николаева Динева – X б клас
 10. Димитър Димитров Маникатов – X б клас
 11. Даниел Росен Пангев – X б клас
 12. Мария Пламенова Костадинова – IX в клас

Регламентът на състезанието включваше мултимедиен тест, хепънинг – изработване на макет, фотоконкурс и засаждане на дърво.

Нашите ученици спечелиха ПЪРВО място с макета „ Еко селище Извора “.

Първо място във фотоконкурсът спечели Даниел Пангев със снимка на Крушунските водопади, а трето място – Мария Костадинова със снимка на река Благоевградска Бистрица.

Поздравления!


Призово първо място – Национално състезание по счетоводство

В периода 27.03.2019 г. – 29.03.2019 г. в НПГ „Димитър Талев“ – Гоце Делчев се проведе XIII издание на Националното състезание по счетоводство – национален кръг за учебната 2018/2019 г. за ученици от XI клас. На националния кръг бе класирана Христина Кръстева от XI в клас, специалност “Оперативно счетоводство“, отлично подготвена от г-жа Наташа Манова, старши учител по счетоводни дисциплини.
Участници в състезанието бяха ученици от 21 училища от цяла България.
На специална церемония г-н Александър Попов от МОН обяви победителите в състезанието и връчи наградите.
Призовото първо място бе спечелено от Христина Кръстева – ученичка от XI в клас на ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград.
Второто място зае ученик на ПГ „ В. Димитров“ – гр. Мадан, а третото място остана за възпитаник на ПТГ – гр. Бургас.
Победителите освен грамоти получиха и парична награда от фондация
„ Буров“. Награда от името на бизнеса им бе връчена от управителя на фирма
„ Максим ООД“ – г-н Пръков.
 

От 16.01. до 27.02. 2019 г. тридесет и шест ученици от XI и XII клас на ПГИ „Иван Илиев“ се включиха в програмата  за финансова грамотност „Нашите пари“, организирана и реализирана от Висшето училище по финанси и застраховане – София.
В рамките на шест занятия учениците  се обучаваха как да управляват своя бюджет и да правят мъдри избори по отношение на финансите си. Лекторите от ВУФЗ дадоха практически насоки на младежите и девойките как да управляват личните си финанси по най-добрия начин и да извлекат максималното от финансовите инструменти, които предлагат различните финансови институции в България.
В края на обучението желаещите ученици решаваха тест за проверка на усвоените знания и деветнадесетте, успешно издържали го, получиха сертификати, които им дават право да кандидатстват във ВУФЗ без полагане на приемен изпит.


Вътрешноучилищен турнир по волейбол за X класпрочети

Инициатива „МЕНИДЖЪР ЗА ЕДИН ДЕН“прочети


Отлично представяне на Националното състезание в Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов

На 16 ноември 2018 г. се проведе Национално ученическо състезание, организирано от Стопанска академия „Д. А. Ценов“, гр. Свищов, в което участваха 230 ученици от 29 училища в 23 града на България. Сред тях бяха ученици от ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград, с ръководители: г-жа Наташа Манова и г-жа Димитрина Цонева, които взеха участие в три от направленията („Маркетинг“, „Счетоводство“ и „Международен бизнес“).
Учениците от XII Е клас: Васил Иванов, Емилия Кьосова, Илко Петков, Мария Чиликова, Марияна Сегменова, под ръководството на г-жа Димитрина Цонева, спечелиха първо място на състезанието в направление „Маркетинг“.
Екип в състав: Петя Гошева, Стефани Симеонова, Александра Маринска, Кристина Николова и Каролина Георгиева – XI Б клас и XII Е клас, с ръководител г-жа Димитрина Цонева, спечелиха трето място на състезанието в направление „Международен бизнес“.


ИНОВАЦИОНЕН ЛАГЕР

На 15.11.2018 г., в ПГИ ”Иван Илиев”- Благоевград се проведе състезание по инициатива на Джуниър Ачийвмънт България – Иновационен лагер 2018 г.

Състезанието протече при следния ред:

 • Разпределяне на 21 ученици в пет екипа на случаен принцип от координатора Илияна Папукчиева-Иванова.
 • На обособено за всеки екип работно място учениците разработваха собствена иновативна предприемаческа идея за решаване на предварително зададен от Джуниър Ачийвмънт България казус на тема: „Как младите хора   в България да си намерят работа по специалността. Намаляването на младежката безработица.“
 • Помощ на участниците оказаха менторите  – Гергана Гошева, Карамфила Стойкова, Цветелина Узунова и Гергана Христова.
 • Предприемаческите идеи бяха представени чрез презентации по максимално атрактивен начин – снимки, цветове, поведение на сцената, др. и бяха оценени от жури в състав:

Председател – Гергана Уцзунова   – старши учител в ПГИ „Иван Илиев”Членове – Нина Стоицова зам. директор в ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград и Пламен Николов – представител на РТЦ – Благоевград.

Отборите бяха оценени по точкова система по предварително зададени критерии.

Първо място: Отбор № 5 – „За да я има България“ – Василена Мирославова Маркова XI В, Десислава Руменова Кобакова XI В, Антоан Георгиев Цинцев XI В и Кристина Стойчева Костадинова XI А

Второ място: Отбор №  3  – „Иновация“Натали Райчова Васева XI А, Елена Лъчезарова Стаменова – XI А, Николай Бориславов Георгиев XI В, Деси Стойчева Докузова XI Д

Трето място: Отбор № 2 – „GREEN TEAM“ – Мирела Веселинова Сърнова XI Б клас, Стефани Десиславова Петрова XI Б клас, Петя Костадинова Крумова XI Д клас и Стивън Йорданов Ройнев XI В клас

Гости на инициативата бяха ученици от седми клас от VIII СУ „Арсени Костенцев“ и ХІ ОУ „Христо Ботев“  – Благоевград


УЧЕБНА 2017/2018 ГОДИНА

XXI МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР НА УЧЕБНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ „ТФ ФЕСТ  – 2018“

На 26 и 27 април  2018г. се проведе  ХХI  международен панаир на учебните предприятия „ТФ ФЕСТ 2018г.” в гр. Пловдив, организиран от центъра на учебно-тренировъчните фирми в средните училища, където участваха 120 учебни предприятия от България, Румъния, Сърбия , Люксембург, Монтенегро и др.  Сред тях бяха  УП „Скалите“ ООД , УП „Без граници“ ООД и УП „Диомега“ООД от ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград,  като УП „Скалите“ ООД спечелиха първо място за комплексно представяне  на учебно предприятие  под ръководството на г-жа Илияна Папукчиева-Иванова. Друга награда грабна Десислава Григорова  – трето място в конкурса „Млад счетоводител“ с ръководител г-жа Цветелина Узунова.


Участие в националното състезание „Най-добра бизнес идея“ за 2017-2018 г.

В първия училищен етап учениците разработват авторски бизнес идеи.
На втория етап идеите се презентират пред комисия.
До финала на националното състезание „Най-добра бизнес идея“, организирано от МОН за учебната 2017-2018 година бяха допуснати 24 ученика, представител на ПГИ „Иван Илиев“ е Кристина Иванова Траянова, ученичка от 12 б клас, специалност „Икономика и мениджмънт“. Тя е придружена от Димитрина Цонева, консултиращ учител и Ася Бояджиева-Пенкова, директор.
Всички финалисти в последния етап на състезанието получават сертификати, които удостоверяват приемът им в УНСС, без конкурсен изпит.
Поздравления!


Програма ЕВРОСКОЛА

На 14.03.2018 г.  група от 24 ученици /подбрани след изпит по английски език и интервю по актуални теми за Европейския съюз/ и двама ръководители  г-жа Бояджиева – директор на Гимназията и г-жа Кадурина – старши учител по икономически дисциплини отпътуваха за Страсбург  по програма „Евроскола“, за да прекарат 1 работен ден в Европейския парламент.

Учениците се включиха в симулирани заседания, проведоха дебати и разисквания относно околната среда и възобновяеми енергийни източници, сигурност и права на човека,  2018 г. – европейска година на културното наследство, бъдещето на Европа, миграция, интеграция и младежка заетост  и дори „гласуваха“ резолюции. Учениците от ПГИ с голямо желание и интерес се включиха в състезанието „Евроигра“. То включваше въпросник с 20 въпроса на европейска тематика на различни езици, които се говорят в Европейския съюз. Всеки един въпросник трябваше да бъде попълнен от отбор състоящ се от четирима ученици от различни националности. На финала се класираха 16 ученици, разделени в 4 отбора, сред които бе и Ралица Бойчева от XII б клас. На отборите им бяха зададени допълнителни въпроси. Всички се представиха отлично, но накрая имаше само един отбор победител, в който бе и Ралица.

За финал се изнасоха  знамената на държавите – членки на ЕС. По един представител от държава трябваше да вземе чуждо знаме и всички флагове да бъдат обединени в кръг – както е обединена и Европа.

В края на деня всички споделиха, че се чувстват като победители, защото са имали огромния шанс да присъстват на такова мероприятие – да бъдат евродепутати макар и само за един ден и да срещнат толкова много свои връстници от различни държави и култури.

ТОВА Е ЕДИН СПОМЕН ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПРЕВРЪЩАНЕ НА МЕЧТИТЕ В РЕАЛНОСТ!!!


Блестящо представяне на състезанията в УНСС – София

Асоциация на икономическите училища в България чрез УНСС София и тази учебна година организира национални състезания и конкурси в различни направления за учениците от XI и XII клас като на първенците в тях се признава оценка Отличен 6.00 за резултат от конкурсен изпит в УНСС за съответното поднаправление. Състезанието е индивидуално и се провежда под формата на индивидуален електронен изпит – тест.

Учениците от XII клас при ПГИ „Иван Илиев“ Благоевград се включиха в три от националните състезания – икономикс, финанси и счетоводство, информатика и статистика. Те показаха задълбочени знания и формирани практически умения по различни икономически и счетоводни учебни дисциплини и нагласата за продължаващо и самостоятелно учене чрез стимулиране на състезателното начало.

В резултат на силната мотивация на учениците сред първенците са:

 1. В Националното състезание по финанси и счетоводство, проведено на 09 декември 2017 г. – 10 ученици:

– Виолетка Владимирова Гавазка, Милена Ганчова Иванова, Мария Мирославова Станоева, Валентина Василева Тупарова, Илияна Иванова Илиева, Ваня Генчева Гогова, Янис Арсов Казалиев, Михаил Кирилов Дреновски, Доника Василева Георгиева и Ани Атанасова Стоянова – XII A клас

    2. В Националното състезание по икономикс, проведено на 10 февруари 2018 г. – 20 ученици:

 • Любослав Валентинов Николов – XII A клас;
 • Ани Емилова Костадинова, Радина Николаева Бойчева, Красимир Николаев Миланов, Ралица Николаева Бойчева, Лазарина Стоянова Шопова, Анета Ивайлова Ибришимова, Петя Любомирова Сенгелиева и Янка Яникова Димитрова – XII Б клас;
 • Мария Атанасова Каймаканова, Антоанета Росенова Гайдова, Мария Йорданова Китанова, Илиян Николаев Манов, Моника Александрова Алексова, Борислава Емилиянова Кръстева, Илиана Иванова Дундалова, Мариела Йорданова Георгиева и Биляна Димитрова Берова – XII В клас;
 • Полина Любомирова Георгиева и Даниела Любомирова Димитрова – XII Д клас.

3. В Националното състезание по информатика и статистика, проведено на 17 февруари 2018г. – 2 ученици:

 • Ивана Емилова Пандурска – XII Г клас
 • Димитър Лъчезаров Качамилски- XII Г клас

Регионално състезание „Евроскола“

На 10.02.2018 г. в гр. Кюстендил се проведе регионално състезание „Евроскола“ за средни училища от областите Благоевград и Кюстендил, организирано от   Европейския парламент в България.
Програмата „Евроскола“ има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се „включат“ чрез симулирани заседания в работата му и дори да „гласуват“ неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни членки на ЕС прекарват 1 ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на „Младежкия европейски парламент“.
ПГИ „Иван Илиев“ бе представен от отбор от 5 ученици – Емануела Керенчева – XII е клас, Наталия Узунска – XI б клас, Кристияна Китанова – XI б клас, Никола Карабельов – XI б клас  и Илко Петков– XI е клас, с ръководител г-жа Илиана Кадурина – старши учител по икономически дисциплини.
Отборът изтегли първа тема: „Членове на ЕП, парламентарни групи, европейски политически семейства“, която представи отлично на български и английски език и заслужено е един от отборите победители в състезанието.
 
ПОБЕДИТЕЛИТЕ СПЕЧЕЛИХА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА УЧАСТИЕ В ПРОГРАМА „ЕВРОСКОЛА“ В СТРАСБУРГ /ФРАНЦИЯ/ НЕ САМО ЗА СЕБЕ СИ, А ЗА ГРУПА ОТ 24 УЧЕНИЦИ.
 
БРАВО!

Състезание „Финансово планиране“

Състезание „Финансово планиране“ се проведе на 24 ноември 2017 година по повод патронния празник на училището, под ръководството на г-жа Гергана Узунова – старши учител по икономически дисциплини.
В него взеха участие 20 ученици от XI класове, разпределени по екипи. Основната цел на състезанието беше учениците да направят финансово планиране на четиричленно семейство за един месец, като планират разходите и приходите им.
Състезанието даде възможност на учениците да покажат уменията си за работа в екип, изработване на презентация и защита на проект.
Журито бе в състав: г-жа Карамфилка Стойкова, г-жа Илинка Янкова и г-жа Димитрина Цонева. На първо място се класира екип в състав: Евелина Янкулска, Йоанна Николова и Спаска Станоева от XI д клас, на второ място екип в състав: Десислава Миленкова, Никол Атнасовска и Йорданка Кехайова от XI а клас и на трето място екип в състав: Олга Янакиева и Александра Байрактарова от XI а клас.


ХIX Национален конкурс по счетоводство за средношколци 

Обединена  редакция за книги и периодика „Мисъл“ и списание „Счетоводство плюс  Данъци, Социални отношения“ за деветнадесета поредна година организират  Национален конкурс по счетоводство за средношколци. Съорганизатори на  конкурса са Университетът за национално и световно стопанство – София и  Институтът на дипломираните експерт-счетоводители в България. В конкурса  участват най-изявените ученици от XII клас на професионалните гимназии  по икономика от цялата страна, както и от други професионални гимназии, в  които се изучава счетоводство.
На  първия – училищен етап, всяка професионална гимназия определя за  участие в конкурса до 5 (пет) ученици от XII клас, които през изминалата  учебна година са показали най-добри резултати по усвояване на учебната  програма по счетоводство и които най-достойно могат да я представят на  националния конкурс.
2 декември (събота) 2017 г., гр. София
Голяма конферентна зала на УНСС
Конкурсът  започва от 9.00 ч. и продължава 3 (три) астрономически часа. По време  на конкурса учениците решават счетоводна задача, която се утвърждава от  Програмния съвет на конкурса. Задачата включва изучавания материал по  счетоводство в професионалните гимназии по икономика.
НАГРАДИ ЗА ИНДИВИДУАЛНО УЧАСТИЕ:
За ученици:
Учениците  с най-добри резултати от заключителния етап на конкурса, класирани на  първите 5 (пет) места, получават оценка „отличен 6.00” за успешно  положен конкурсен изпит за кандидатстване в Университета за национално и  световно стопанство за поднаправление „Финанси, счетоводство и контрол”  за учебната 2018-2019 г. При класирани повече от пет участници с  най-добър резултат, на всички тях се признава оценка „отличен 6.00“.
Наградените  ученици получават специален сертификат от Университета за национално и  световно стопанство и грамота от Обединена редакция за книги и периодика  „Мисъл”.
За преподавателите, чиито  ученици са наградени – годишен абонамент за 2018 г. за сп.  „Счетоводство плюс Данъци, Социални отношения“ в електронен вариант и  грамота.
Всички ученици и техните преподаватели или методически ръководители получават сертификат за участие в конкурса.

На първо място: Беатрис Василева Василева от Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев” – Благоевград  с 86% решение на задачите.</p>
На второ място: Анастасия Петрова Войнишка от Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев” – Благоевград, Лъчезар Георгиев Чорбаджиев от Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев” – Благоевград със 73% решение на задачите.
На трето място: Габриела Кирилова Муртова от Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев” – Благоевград, Румен Яворов Педов от Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев” – Благоевград с 65% решение на задачите.


Пето национално състезание по банкиране, финансиране и бюджетиране под надслов „Бизнес проект и бизнес кредит“.

На 1-ви и 2-ри декември 2017 г. в Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ в Свищов се проведе петото национално състезание по банкиране, финансиране и бюджетиране под надслов „Бизнес проект и бизнес кредит“. Състезанието за първи път протече под формата на пряка междуучилищна конкуренция от 32 отбора от 18 средни училища и гимназии.

ПГИ „Иван Илиев“ беше представена от четири отбора:

 • Ани Атанасова Стоянова, Антония Малинова Митушева, Валентина Василева Тупарова и Франческа Стефанова Анри от XII А клас с ръководител Даниела Карабельова;
 • Ралица Николаева Бойчева, Радина Николаева Бойчева и Ани Емилова Костадинова от XII Б клас и Петър Яворов Попов от XII Е клас с ръководител Даниела Карабельова;
 • Антоанета Ивайлова Косовска, Вилислав Станиславов Джукев, Биляна Димитрова Берова и Борислава Емилиянова Кръстева от XII В клас с ръководител Илияна Папукчиева-Иванова;
 • Мария Йорданова Китанова, Мариела Йорданова Георгиева, Никола Борисов Милушев и Илияна Иванова Дундалова от XII В клас с ръководител Илияна Папукчиева-Иванова;

Участниците в продължение на месец разработваха регионален бизнес план, финансиран с банков кредит и собствен капитал и защитиха своята предприемаческа идея пред жури в направленията:

 • Банка Пиреос България;
 • Банка ДСК;
 • Уни Кредит Булбанк;
 • Общинска банка;
 • Райфайзенбанк;
 • ТБ ОББ.

Всички отбори бяха отличени на първия етап от състезанието със специални награди:

 • Отбор №7 в състав: Ани Стоянова, Антония Митушева, Валентина Тупарова, Франческа Анри от XII А клас с преподавател Даниела Карабельова и ментор Виктория Ташева – Отличие на Фондация „Проф. д-р Минко Русенов” за най-рентабилен бизнес проект.
 • Отбор № 9 в състав: Антоанета Косовска, Биляна Берова, Борислава Кръстева, Вилислав Джукев от XII В клас, с преподавател Илияна Папукчиева-Иванова и ментор Кирил Лучков – Отличие на магистърска програма „Банков мениджмънт” за най-оригинална бизнес идея.
 • Отбор №10 в състав: Илияна Дундалова, Мария Китанова, Мариела Георгиева, Никола Милушев от XII В клас с преподавател Илияна Папукчиева-Иванова и ментор Исмен Летифов – Отличие на катедра „Финанси и кредит” за най-добра кредитна обосновка и Отличие на Фондация „Проф. д-р Минко Русенов” за най-рентабилен бизнес проект.
 • Отбор №8 в състав: Ралица Бойчева, Ани Костадинова и Радина Бойчева от XII Б клас, Петър Попов от XII Е клас с преподавател Даниела Карабельова и ментор Глория Кончарска- Отличие на магистърска програма „Банков мениджмънт” за най-оригинална бизнес идея.

Търговските банки партньори излъчиха по един победител за втория етап от състезанието.
В резултат на отличната защита на бизнес проектите и кредитните обосновки на шестте отбора финалисти безапелационно първо място завоюва отборът от ПГИ „Иван Илиев“ Благоевград:
Отбор № 7, Направление: Ново измерение в пчеларството; ФЕРМА ФЕЯ в състав:
Ани Стоянова, Антония Митушева, Валентина Тупарова и Франческа Анри от XII А клас с ръководител Даниела Карабельова и ментор Виктория Ташева, бивш възпитаник на ПГИ „Иван Илиев“ Благоевград.
Oтборът-победител получи парична стипендия от 1000 лв., осигурена от основния спонсор на състезанието Банка Пиреос България, както и почетния медал „SOLIDUS: SALUS ET GLORIA”, изготвен чрез отливка на реплика на най-големия открит в историята златен медальон от времето на източната римска империя и поръчан за възстановяване в тираж от само 20 бр. за честванията през тази пролет на 65-годишнината на финансовата катедра.


На 12 октомври 2017 година по инициатива на Джуниър Ачийвмънт България се проведе “Мениджър за един ден”. В нея се регистрираха 23 ученици от ПГИ „Иван Илиев“ Благоевград под ръководството на Гергана Узунова, Карамфилка Стойкова и Илиана Кадурина – старши учители по икономически дисциплини и Цветелина Узунова – старши учител по счетоводни дисциплини. Одобрени за участие бяха 12 ученици, които в рамките на един работен ден  се справиха отлично с поставените им задачи в реална бизнес среда и получиха подготовка за света на бизнес отношенията:

 1. Карамфилка Стойкова:
 • Александра Байрактарова  XIА клас – Началник отдел „Финанси и бюджет“ в Община Благоевград;
 • Десислава Миленкова XIА клас – Управител в Технополис гр. Благоевград;
 • Зорница Фъфлева XIА клас – Директор в ПГИ“Иван Илиев“ – Благоевград;
 • Виолетка Гавазка XIIА клас – Началник отдел „Финанси и бюджет“ в Община Благоевград;
 • Мария Антоанета Русева XIА клас – Управител в Societe Generale Експресбанк“ и Заместник областен управител в Областна администрация Благоевград;
 • Йорданка Кехайова XIА клас – Председател на ОБС в Община Благоевград.

2. Герана Узунова:

 • Анелия Иванова XIIЕ клас – Експерт в областта на съхранение и използване на архивни документи в Държавен архив Благоевград;
 • Емануела Керенчева XIIЕ клас – Експерт в областта на съхранение и използване на архивни документи в Държавен архив Благоевград.

3. Илиана Кадурина:

 • Анета Ибришимова XIIБ клас – Изпълнителен директор в „София Тех парк“ АД;
 • Наталия Узунска XIБ клас – Ръководител човешки ресурси в HP Inc. Bulgaria- София;
 • Ралица Бойчева XIIБ клас – Секретар на ректора на Нов български университет-София.

4. Цветелина Узунова:

 • Шазие Ходжова XIГ клас – Главен технически директор /CTO/ в COBUILDER BULGARIA.     

УЧЕБНА 2016/2017 ГОДИНА

ЧЕТВЪРТО НАЦИОНАЛНО УЧЕНИЧЕСКО СЪСТЕЗАНИЕ ПО БАНКИРАНЕ

„МОЯТ ПЪРВИ БИЗНЕС КРЕДИТ“

По случай професионалния празник на банкера – 6 декември, Първата българска финансова катедра „Финанси и кредит“ и Академичният център за кариерно консултиране и връзки с обществеността при Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ организираха Четвъртото национално ученическо състезание по банкиране – „Моят първи бизнес кредит“. То се проведе на 2 декември 2016 г. В състезанието участваха 230 ученици от 11-ти и 12-ти класове на 30 средни училища в страната, 30 учители и 46 студенти – ментори, 12 докторанти, 20 преподаватели от катедра „Финанси и кредит“ и 5 банкери.

ПГИ „Иван Илиев” – Благоевград се включи в състезанието с  23 ученици под ръководството на г-жа Гергана Узунова и г-жа Карамфила Стойкова. Участниците разработваха бизнес идея по екипи, с която кандидатстваха за банков кредит  пред представители на търговски банки. Екипите работиха в пет направления: „Европейко финансиране“, „Корпоративно банкиране“, „Международно кредитиране“, „Бизнес кредитиране“ и  „Проектофинансиране“. Идеите се оценяваха  от компетентно жури, формирано от директорите на клонове и офиси на търговските  банки, съвместно с професорите  и доцентите  от катедра „Финанси и кредит“.

И в петте направления учениците на  ПГИ „Иван Илив“ Благоевград, завоюваха призови места като показаха знания, умения, оригиналност и личностни качества. На първо място в направление  „Европейко финансиране“ се класира Екатерина Йорданова ученичка от XIIA клас. На първо място в направление   „Корпоративно банкиране“ се класира  Виолетка Гавазка ученичка от XIA клас. На първо място в направление  „Международно кредитиране“ се класира  Ани Стоянова ученичка от XIA клас. На първо място в направление  „Бизнес кредитиране“ се класира  Ралица Бойчева ученичка от XIБ клас. На първо място в направление  „Проектофинансиране“ се класира  Милена Иванова ученичка от XIA клас. Ученичката Франческа Анри получи първо място за лидерски качества.

На 3 декември участниците се включаиха  в ексклузивно организиран сертифициран Майсторски клас с лектор-специалист от банковата практика на тема: „Инвестиционното злато и търговията със златни деривати“, удостоверяващ придобиването на специфични знания и умения в областта.

МЕНИДЖЪР ЗА ЕДИН ДЕН

На 17 ноември 2016 година по инициатива на Джуниър Ачийвмънт България се проведе “Мениджър за един ден”. В нея взеха участие 23 ученици от ПГИ „Иван Илиев“ Благоевград. Под ръководството на г-жа Гергана Узунова – старши учител по икономически дисциплини участваха 10 ученици, те бяха на практика в реална бизнес среда и получиха подготовка за света на бизнес отношенията:

1. Даниела Димитрова – Организатор „Културни прояви, маркетинг събития и реклама“ в Община Благоевград;

2. Димитрина Манова – началник – отдел  на Общинска собственост;

3. Елизабет Виделова – Заместник-кмет по култура и хуманитарни дейности;

4.  Катя Попова – Заместник кмет по „Икономика и финанси“ в Община Благоевград

5.    Николета Николова – ,,Началник отдел“ – Счетоводство в Община Благоевград

6.  Полина Георгиева – Председател на Общински съвет в Община Благоевград

7.  Радостина Стоянова – Началник – отдел“ Финанси и бюджет“ към Община Благоевград;

8. Валентина Щерева – Връзки с обществеността към Община Благоевград;

9. Християн Иванов – Заместник – кмет по строителство и сигурността в Община Благоевград;

10. Ралица Бойчева – Кмет на Община Благоевград.

Под ръководството на г-жа Илиана Кадурина – старши учител по икономически дисциплини участваха 10 ученици:

1. Анелия Тасева – Кмет на Община Благоевград;

2. Анета Ибришимова – Парламентарен секретар в Министерство на икономиката- София;

3. Ани Костадинова – Организатор „Културни прояви, маркетинг, събития и реклама“- община Благоевград;

4.  Лазарина Шопова- Директор на ЦДГ №1-Благоевград;

5.  Борислава Шаламандова – Заместник-кмет на европейските проекти и програми в община Благоевград;

6.  Лили Иванова – Директор на „Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград“;

7.  Петя Янева- Началник-отдел ,,Устойчиво развитие и европейски проекти“ в община Благоевград;

8.  Теодора Стоянова- Front Office Manage в компания  Park Inn by Radisson Sofia;

9. Теодора Димитрова – Мениджър набиране на средства в компания Джуниър Ачийвмънт България;

10.  Силвия Ангелова – Мениджър в рекламно агенция „Publicis One“ – София.

Под ръководството на г-жа Карамфила Стойкова – старши учител по икономически дисциплини участва 2 ученици:

1. Франческа Анри – управител на „Технополис“;

2. Виолетка Гавазка – счетоводител на ПГИ „Иван Илиев“ Благоевград;

Под ръководството на г-жа Наташа Манова – старши учител по счетоводни дисциплини участва 1  ученичка Мария Гюзлева – ръководител – офис на  Банка Societe Generale Експресбанк.

XVIII Национален конкурс по счетоводство за средношколци

На 3 декември 2016 г. се проведе XVIII Национален конкурс по счетоводство за средношколци (заключителен етап). Организатори на конкурса са: Обединена редакция за книги и периодика „Мисъл”; списание „Счетоводство плюс Данъци, Социални отношения”; Университет за национално и световно стопанство; Институт на дипломираните експерт-счетоводители в България и ръководител     г-жа Наташа Манова. Участие от ПГИ “ Иван Илиев“ взеха учениците от XII В клас: Рени Крумова Езекилова, Аксиния Александрова Йорданова и Виолина Георгиева Григорова.

Класиране:  Индивидуално класиране – IV място за Аксиния Александрова Йорданова. Според приетия регламент се признава оценка „отличен 6.00” за успешно положен конкурсен изпит за кандидатстване в Университета за национално и световно стопанство за поднаправление „Финанси, счетоводство и контрол” за учебната 2017-2018 гОтборно класиране – III място за ПГИ „Иван Илиев“  ученици: Рени Крумова Езекилова, Аксиния Александрова Йорданова и Виолина Георгиева Григорова.

Състезание „Да научим заедно“

По повод 67 години Професионална гимназия по икономика“ Иван Илиев“ се организира състезание по география и икономика и информационни технологии.  Участие в състезанието взеха общо 12 ученици от X клас, разпределени в 6 отбора.

КЛАСИРАНЕ:

1 място: Шазие Ходжова и Наско Станоев от X д  клас;
2 място: Симеон Христов и Ангел Иванов от X а клас;
3 място: Лилия Миленкова и Кристиян Гърбев от X в  клас.


Състезание по история и цивилизация

По повод патронния празник на ПГИ “ Иван Илиев“ се организира състезание по история. Задачата бе да се изготви презентация на тема “ АПРИЛСКО ВЪСТАНИЕ“ – 140 години от въстанието. Участие в състезанието взеха общо 17 ученика от X, XI, XII клас, под ръководството на г-жа Янка Стоянова – учител по История и цивилизация и г-жа Антония Бакалова – учител по История и цивилизация.

КЛАСИРАНЕ:

 1. Борислава Шаламандова от XII Б    клас;
 2. Ралица Зулямска от XII В   клас;
 3. Кристияна Китанова от X Б клас.

Състезание “ ПЕРФЕКТНИЯТ САНДВИЧ“

На 23 ноември 2016 г. в XIIB клас, специалност „Оперативно счетоводство“, се проведе състезание на тема: „Перфектният сандвич“  по повод 67 – годишния юбилей на ПГИ “Иван Илиев“. Състезанието се проведе под ръководството на г-жа Гергана Узунова – старши учител по икономически дисциплини. В него взеха взеха участие 24  ученици, разпределени в 8 екипа.

Те изготвиха „Перфектният сандвич“, като създадоха фирма за производство на сандвичи. Представиха списък с необходимите продукти за приготвянето им и информация от къде е най –изгодно да се  пазарува. Приготвиха перфектният сандвич, направиха му себестойност, определиха продажната цена. Описаха колко сандвичи може да произведе фирмата за един ден и каква печалба ще получат.Поставиха име на сандвича. Компетенто жури в състав Карамфила Стойкова, Цветелина Узунова и Зорка Милчева оцениха изработените сандвичи от учениците.

На първо място се класира екип №4 в състав: Ралица Зулямска, Симона Грънчарска и Йорданка Янчева; на второ място се класира екип №3 в състав: Рени Езекилова, Елена Николова и Елизабет Мазурска; на трето място се класира екип №8 в състав: Виолина Григорова, Надежда Дръменова и Александрина Апостолова.

Състезание „АЗ И ПАРИТЕ“

На 11 ноември 2016 г. в XIIA клас, специалност „Банково дело“, се проведе състезание на тема: „Аз и парите“  под ръководството на г-жа Гергана Узунова – старши учител по икономически дисциплини. В него взеха взеха участие 24  ученици. Целта на състезанието беше да се проверят знанията на учениците за доходи, разходи, бюджет, управление на парите и спестявания. На първо място се класира Здравко Яневски.

Състезание “ ФИНАНСОВО ПЛАНИРАНЕ“

Състезание „Финансово планиране“ се проведе в три паралелки: XIБ клас, специалност „Икономика и мениджмънт“,  XIД клас специалност „Застрахователно и осигурително дело“ и XIIД специалност „Бизнес администрация“,  под ръководството на г-жа Гергана Узунова – старши учител по икономически дисциплини. В него взеха участие 72 ученици, разпределени по екипи. Целта на състезанието беше учениците да направят финансово планиране на едно четиричленно семейство за един месец, като планират разходите и приходите им.

КЛАСИРАНЕ:

В XIБ  клас на първо място се класира екип №1 в състав: Ралица Бойчева, Анелия Тасева и Росица Кутинова; на второ място се класира екип №4 в състав: Анета Ибришимова, Ани Костадинова и Красимир Миланов; на трето място се класира екип №2 в състав: Кристина Траянова, Лазарина Шопова и Гергана Бръндева.

В XIД клас на първо място се класира екип №7 в състав: Таня Йовчева, Теодора Миленкова и Веселина Янева; на второ място се класира екип №2 в състав: Николета Николова, Радостина Стоянова и Елизабет Виделова; на трето място се класира екип №1 в състав: Катя Попова и Валентина Щерева.

В XIIД клас на първо място се класира екип №1 в състав: Димитрина Стоянова, Снежана Пенчева, Габриела Портарова и Антоанета Джанова; на второ място се класира екип №2 в състав: Айсел Дурльова, Еверина Каменова и Нилсън Дурльов; на трето място се класира екип №3 в състав: Йордан Йорданов, Цветелина Кирова и Нели Шкумбова.

Състезание „Стани стипендиант на ЧЕЗ“

На 25 март  2016 г.  се проведе Нацинално състезание „Стани стипендиант на ЧЕЗ“, то е в партньорство между МОН и ЧЕЗ „България“ ЕАД. Състезанието се провежда в две направления „Електоенергетика“ и „Икономика“. Консултанат на състезанието беше  г-жа Гергана Узунова. В направление „Икономика“ взе участие ученичката Анелия Атанасова Атанасова от XII г клас на ПГИ „Иван Илиев“ Благоевград. Идеята  й е да превърне  старите репове по спирките  в «Оранжева зарядна кабинка» за мобилни устройства с WIFI точка осигуряваща безплатен интернет за всички в обхвата на кабинката, а в непосредствена близост до нея да се монтира иновативно кошче, съдържащо място за: използвани електрически крушки, стари батерии и неизползващи се вече електрически уреди и устройства.

На покрива на „Оражевата зарядна кабинка ще бъдат монтирани слънчеви панели, които ще осигуряват необходимата енергия, а вътрешността им ще бъде оборудвана със зарядни устройства за различни модели смартфони, както и с екран, който ще се използва за реклама и съобщения, а също така и за кампании, свързани с опазването на околната среда. С помощта на уличните зарядни кабинки, които могат да се монтират навсякъде, се осигурява безплатна енергия за мобилни устройства по всяко време на денонощието. Фотоволтаични панели правят ток от слънцето и го съхраняват във вътрешна батерия. Ще се монтира видеонаблюдение, свързано с полицейското управление,  което ще осигури безопасността на проекта, а в същото време ще бъде и предпоставка за дългогодишно използване.

Анелия се класира на трето място в състезанието, получи сертификат, индивидуална стипения, право да бъде на стаж в ЧЕЗ  и студенстки права в Колеж по енергетика и електроника към Технически университет – София.


Състезания по случай патронния празник на училището за учебната 2015 /2016 година

 • Състезание Предприемаческа работилница

На 12 ноември 2015 г. в XII д клас, специалност „Бизнес администрация“, се проведе състезание на тема: „Предприемаческа работилница“  по повод 66 – годишния юбилей на ПГИ “Иван Илиев“. Състезанието се проведе под ръководството на г-жа Гергана Узунова – старши учител по икономически дисциплини. В него взеха взеха участие 25  ученици, разпределени в 9 екипа.

Те изготвиха „Перфектна палачинка“, като създадоха работилница за производство на палачинки. Представиха списък с необходимите продукти за приготвянето им и информация от къде е най –изгодно да се  пазарува. Приготвиха перфектна палачинка, направиха й себестойност, определиха продажната цена. Описаха колко палачинки може да произведе „Предприемаческата работилница“ за един ден и каква печалба ще получат. Измислиха име на палачинката и мото на работилницата.

На първо място се класира екип № 7 в състав:

Емилия Асенова, Валентина Каръкова и Кристина Облакова;

На второ място се класира екип № 5 в състав:

Славина Райнова и Петя Янчева;

На трето място се класира екип № 1 в състав:

Ася Доклева, Надя Спасова и Жулиета Фукарска.

Състезание „Финансово планиране“ 

 На 16 ноември 2015 г.  в XI А клас, специалност „Банково дело“, се  проведе състезание на тема: „Финансово планиране“  по повод патрона на училището. Състезанието се проведе под ръководството на г-жа Гергана Узунова – старши учител по икономически дисциплини. В него взеха участие 24 ученици, разпределени в 8 екипа. Целта на състезанието беше учениците да направят финансово планиране на едно четиричленно семейство за един месец, като планират разходите и приходите им.

На първо място се класира екип № 8 в състав:

Мария Гюзлева, Елка Новачка и Ирена Алексиева;

На второ място се класира екип № 7 в състав:

Миглена Димитрова, Яна Шопска и Надежда Ефтимова;

На трето място се класира екип № 2 в състав:  

Георги Начев, Александрина Иванова и Елица Лалева.


Състезания по случай патронния празник на училището за учебната 2014 /2015 година

 • Национално състезание по икономика

На 20  и 21 февруари 2015г. се проведе Национално  ученическо състезание  по икономика в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”  град  Свищов. Средношколската надпревара, беше  организирана  в 3 направления:

„Публични финанси”, „Корпоративни финанси” и  „Застраховане и социално осигуряване”, в която участваха 160 ученици.

ПГИ „Иван Илиев” – Благоевград се включи в състезанието с  20 ученици под ръководството на г-жа Гергана Узунова и г-жа Илияна Папукчиева в направление „Публични финанси“, където  участваха  над 100 възпитаници на 17 училища. Ученическите екипи   работиха  в два раздела – министерства и общини.

Идеите, проектите и презентаторските умения на учениците бяха оценени от  жури от академични преподаватели и представители на публичния сектор.

В направление „Публични финанси”, раздел „Министерства” първо място журито присъди  на екипа на „Министерството на околната среда и водите“. В състава на отбора-победител беше ученичката Йоана Иванова от ПГИ – Благоевград.

II-ро място  – отбор „Министерство на образованието и науката” в което също имаше две ученички то ПГИ: Полина Любенова Топузова  и Румяна Любомирова Георгиева

III-то място – отбор „Министерство на земеделието и храните”: Любослав Василев Бързачки – ученик от ПГИ „Иван Илиев“ Благоевград.

Освен за 1-во, 2-ро и 3-то място, във всеки раздел  бяха  присъдени и специални награди. Специална награда получи  отбор „Министерство на финансите”, в който също имаше представител на ПГИ „Иван Илиев“ – Михаела Станиславова Борисова.

 • Национално състезание по ФИНАСИ И СЧЕТОВОДСТВО

На 14 декември в УНСС град София се проведе Национално състезание по ФИНАСИ И СЧЕТОВОДСТВО. В състезанието взеха участие 17 ученици от ПГИ „Иван Илиев“ Благоевград. Състезанието беше проведено под формата на тест, в който учиниците демонстрираха амбиците и знанията си по Финанси и Счетоводсто. Победител в състезаните бе Добрин Крумов Стоилов, който бе  награден на 19.12.2014 г. от 11.00 ч. в зала „Тържествена” на УНСС.

 • Състезание „Финансово планиране“

На 13 ноември 2014г.  в 12 А клас специалност „Банково дело“ се  проведе състезание на тема: „Финансово планиране“  по повод патрона на училището. В състезанието взеха участие 28 ученици разпределени в 8 екипа под ръководството на г-жа Гергана Узунова.

На първо място в състезанито се класира екип 2 с представители: Ангела Йефтимова, Ангелина Кирчева, Деница Иванова и Елена Георгиева.

На второ място екип 4 с представители: Ани Китанова, Венцислава Костова, Георги Въчков и Любима Илиева.

На трето място екип 7 с представители: Костадинка Шуманова, Мария Георгиева и Христина Огнянова.

 • Състезание „Перфектният сандвич“

На 14 ноември 2014г. в 12 Д клас специалност „Финансова отчетност“ се проведе състезание на тема: „Перфектният сандвич“ по повод 65 годишния юбилей на училището.

В състезанието взеха участие 21 ученици разпределени в 7 екипа под ръководството на г-жа Гергана Узунова.

На първо място в състезанито се класира екип 7 с представители: Живка Цветкова и Йорданка Тръшманова.

На второ място екип 5 с представители: Десислав Стоянов, Ива Кландова и Петя Костадинова.

На трето място екип 3 представляван от : Мария Яньова.

 • Състезание Предприемаческа работилница 12 Г клас

На 11 ноември 2014г. в 12 Г клас специалност „Оперативно счетоводство“ се проведе състезание на тема: „Предприемаческа работилница“ по повод 65 годишния юбилей на ПГИ“Иван Илиев“. В състезанието взеха участие 27  ученици разпределени в 7 екипа под ръководството на г-жа Гергана Узунова.

На първо място в състезанито се класира екип 7 с представители: Десислава Бирова, Мария Попова и Симона Христова.

На второ място екип 1 с представители: Добрин Стоилов, Зорница Боянска и Михаела Георгиева.

На трето място екип 3 с представители: Виктория Домозетска, Велислава Мирчева, Мария Костадинова и Нери Бабалиева.


Състезание по химия

На 20.11.2012 година се проведе състезание по химия на тема „Велики химици“. Четиридесет и седем ученици от девети и десети клас изготвиха презентации по темата.

КЛАСИРАНЕ:

ПЪРВО МЯСТО – ВЕНЕТА ЯНЕВА X В КЛАС

ВТОРО МЯСТО – АНЕЛИЯ АТАНАСОВА IX Г КЛАС

ТРЕТО МЯСТО – ЛЮБОМИРА ПЕТРОВА IX Д КЛАС

снимки

Състезание „Перфектният сандвич“

   На 16 ноември 2012 година в ПГИ „Иван Илиев“ се проведе състезание по повод патрона на училището на тема : „Перфектният сандвич“.

В състезанието участваха 7 екипа от по трима ученици от 12 Д клас, специалност „Финансова отчетност“. Те изготвиха „Перфектни сандвичи“, като създадоха предприятие за производство на сандвичи. Представиха списък с необходимите продукти за приготвянето им и информация от къде са пазарували .Направиха себестойност на един сандвич и продажна цена. Описаха къде ще се намира предприятието за производство на сандвичи и завършиха с мото на фирмата.

Победители в състезанието са :

Първо място – екип 1 в състав: Мирослав Пандурски  и Осман Фейзиев

Второ място – екип  2 в състав: Полина Беличанова, Десислава Хаджиева и Гергана Мунина

Трето място – екип 4 в състав: Стефани Вангелова, Живка Топузова и Ивет Яворова.

Състезанието се проведе под ръководството на г-жа Гергана Узунова преподавател по икономически дисциплини в ПГИ „Иван Илиев“       снимки


 ПОСТИЖЕНИЯ НА УЧЕНИЦИ ЗА УЧЕБНАТА 2015/2016 ГОДИНА


ВТОРИ В ОБЛАСТТА

ПРЕДСТАВЯНЕТО НА УЧЕНИЦИТЕ НИ ОТ Х КЛАС НА НАЦИОНАЛНОТО ВЪНШНО ОЦЕНЯВАНЕ НА ДИГИТАЛНИТЕ КОМПЕТЕНЦИИ

През месец юни 2016 г. се проведе пилотната фаза на Националното външно онлайн оценяване на дигиталните компетенции на учениците от X клас. Участваха 20 000 ученици от страната, в това число 977 ученици от Благоевградска област, от нашето училище – 69 ученици от X г, д , е клас. Оценяването от тази учебна година става задължително в цялата страна за ученици от X клас и е част от Стратегията за ефективно прилагане на информационни и комуникационни технологии в образованието и науката на Република България (2014-2020 г.)
Участвалите ученици от ПГИ с успешното си представяне се класираха на II място в областта с успех Мн. добър (4.83).
Сертификати от МОН получиха 92% от явилите се 64 ученици, защото успеваемостта им беше над 50%. А тези, които имаха над 80% успеваемост, получиха и сертификат за отлични резултати, подписан от г-н Златанов.

Ученици с отлични оценки:

  • Емануела Костадинова Керенчева – 10 е клас – Отличен (6,00)
  • Анелия Стоянова Иванова – 10 е клас – Отличен (5,50)
  • Петър Яворов Попов – 10 е клас  – Отличен (5,50)
  • Мария Костадинова Георгиева – 10 е клас – Отличен (5,50)
  • Димитрина Ангелова Манова – 10 д клас – Отличен (5,50)
  • Катя Ангелова Попова – 10 д клас – Отличен (5,50)
 • Кирил Георгиев Войнов – 10 д клас – Отличен (5,50)

Областни, национални и международни отличия на ученици от училището

  1. Лили Славейкова Иванова от XI б клас – Първо място за УТФ „Луксус“ ООД с ръководител г-жа Илиана Кадурина в конкурс „Ученическа академия – корпоративна социална отговорност“ на XIX Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“ в град Пловдив;
  1. Петя Любомирова Янева от XI б клас – Първо място за УТФ „Луксус“ ООД с ръководител г-жа Илиана Кадурина в конкурс „Ученическа академия – корпоративна социална отговорност“ на XIX Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“ в град Пловдив;
  1. Теодора Николаева Димитрова от XI б клас – Първо място за УТФ „Луксус“ ООД с ръководител г-жа Илиана Кадурина в конкурс „Ученическа академия – корпоративна социална отговорност“ на XIX Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“ в град Пловдив;
  1. Мария Ангелова Китанова от XI б клас – Първо място за УТФ „Луксус“ ООД с ръководител г-жа Илиана Кадурина в конкурс „Ученическа академия – корпоративна социална отговорност“ на XIX Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“ в град Пловдив и Второ място в Национално ученическо състезание по финанси, организирано от Стопанска академия  „Д.А. Ценов“ – гр. Свищов под ръководството на г-жа Даниела Карабельова и г-жа Илияна Папукчиева – Иванова;
  1. Мартина Кирилова Данчова от XI б клас – Първо място за УТФ „Луксус“ ООД с ръководител г-жа Илиана Кадурина в конкурс „Ученическа академия – корпоративна социална отговорност“ на XIX Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“ в град Пловдив;
  1. Роза Красимирова Георгиева от XI б клас – Първо място за УТФ „Луксус“ ООД с ръководител г-жа Илиана Кадурина в конкурс „Ученическа академия – корпоративна социална отговорност“ на XIX Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“ в град Пловдив;
  1. Тодор Димитров Сирлещов от XI б клас – Първо място за УТФ „Луксус“ ООД с ръководител г-жа Илиана Кадурина в конкурс „Ученическа академия – корпоративна социална отговорност“ на XIX Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“ в град Пловдив;
  1. Мирослав Михайлов Иванов от XI г клас  – Първо място в Националното състезание по английски език за икономисти, организирано от ПГИ, АУБ и РИО – Благоевград под ръководството на г-жа Боряна Димитрова;
  1. Теодора Красимирова Стоянова от XI б клас – Първо място за УТФ „Луксус“ ООД с ръководител г-жа Илиана Кадурина в конкурс „Ученическа академия – корпоративна социална отговорност“ на XIX Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“  в град Пловдив; Първо място в Националното състезание по английски език за икономисти под ръководството на г-жа Боряна Димитрова и Трето място в Национално ученическо състезание по финанси, организирано от Стопанска академия  „Д.А. Ценов“ – гр. Свищов под ръководството на г-жа Даниела Карабельова и г-жа Илияна Папукчиева – Иванова;
 1. Анелия Атанасова Атанасова от XII г клас – Трето място в Националното състезание „Стани стипендиант на ЧЕЗ“, под ръководството на г-жа Гергана Узунова;
  1. Борислава Иванова Шаламандова от XI б клас  – Първо място в Национално ученическо състезание по финанси, организирано от Стопанска академия  „Д.А. Ценов“ – гр. Свищов под ръководството на г-жа Даниела Карабельова и г-жа Илияна Папукчиева – Иванова;
  1. Виолина Георгиева Григорова  от XI в клас  – Първо място в Национално ученическо състезание по финанси, организирано от Стопанска академия  „Д.А. Ценов“ – гр. Свищов под ръководството на г-жа Даниела Карабельова и г-жа Илияна Папукчиева – Иванова;
  1. Ивайло Йорданов Безински от XI б клас  – Второ място в Национално ученическо състезание по финанси, организирано от Стопанска академия  „Д.А. Ценов“ – гр. Свищов под ръководството на г-жа Даниела Карабельова и г-жа Илияна Папукчиева – Иванова;
  1. Йоана Пламенова Николова от IX д класТрето място в категория „Приложни изкуства“ на Национален ученически конкурс „За хляба наш…“ под ръководството на г-жа Таня Гърчева;
  1. Рени Крумова Езекилова от XI в класТрето място за есе в Национален конкурс по повод 140 години Априлска епопея – Батак и участие в Малък училищен театър към ПГИ „Иван Илиев“ с ръководител г-жа Маргарита Илиева;
  1. Виолина Петрова Стойчева от XII б клас Първо място в раздел „Възрожденска поезия“, трета възрастова група в конкурс-рецитал „За да я има България“, организиран от Младежки дом – Благоевград под ръководството на г-жа Росица Арнаудова и участие в Малък училищен театър към ПГИ „Иван Илиев“ с ръководител г-жа Маргарита Илиева;
  1. Емануела Костадинова Керенчева от Х е класПърво място в раздел „Български автори“, трета възрастова група в конкурс-рецитал „За да я има България“, организиран от Младежки дом – Благоевград под ръководството на г-жа Маргарита Илиева, участие в Малък училищен театър към ПГИ „Иван Илиев“ с ръководител г-жа Маргарита Илиева и редица мероприятия и инициативи в училищната и извънучилищната дейност;
  1. Славяна Росенова Миленкова от VIII б клас – Второ място в раздел „Български автори“, втора възрастова група в конкурс-рецитал „За да я има България“, организиран от Младежки дом – Благоевград под ръководството на г-жа Маргарита Илиева;
  1. Натали Райчова Васева от VIII а клас Трето отборно място в регионално състезание по повод Международния ден на земята, организирано от Седмо СОУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград;
  1. Даяна Кирилова Власева от Х е клас Трето отборно място в регионално състезание по повод Международния ден на земята, организирано от Седмо СОУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград;
  1. Петър Яворов Попов от Х е клас Трето отборно място в регионално състезание по повод Международния ден на земята, организирано от Седмо СОУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград;
  1. Василена Мирославова Маркова от VIII в клас Трето отборно място в регионално състезание по повод Международния ден на земята, организирано от Седмо СОУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград;
  1. Десислава Руменова Кобакова от VIII в клас Трето отборно място в регионално състезание по повод Международния ден на земята, организирано от Седмо СОУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград;
  1. Марина Руменова Георгиева от VIII в клас Трето отборно място в регионално състезание по повод Международния ден на земята, организирано от Седмо СОУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград;
  1. Христина Георгиева Кръстева от VIII в клас Трето отборно място в регионално състезание по повод Международния ден на земята, организирано от Седмо СОУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград;
  1. Велислав Николаев Иванов от Х а клас Трето отборно място в регионално състезание по повод Международния ден на земята, организирано от Седмо СОУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград;
  1. Анелия Атанасова Тасева от Х б клас Трето отборно място в регионално състезание по повод Международния ден на земята, организирано от Седмо СОУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград;
  1. Десислава Атанасова Благова от ХI в клас Трето отборно място в регионално състезание по повод Международния ден на земята, организирано от Седмо СОУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград;
  1. Ралица Благоева Зулямска от ХI в клас Трето отборно място в регионално състезание по повод Международния ден на земята, организирано от Седмо СОУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград;
  1. Анелия Владимирова Китанова от XII б класучастие в Малък училищен театър към ПГИ „Иван Илиев“ с ръководител г-жа Маргарита Илиева;
  1. Пламен Владимиров Алексов от XII б класучастие в Малък училищен театър към ПГИ „Иван Илиев“ с ръководител г-жа Маргарита Илиева;
  1. Владимир Илиян Димитров от XII в класучастие в Малък училищен театър към ПГИ „Иван Илиев“ с ръководител г-жа Маргарита Илиева;
  1. Хабибе Мехмед Сунай от XII г класучастие в Малък училищен театър към ПГИ „Иван Илиев“ с ръководител г-жа Маргарита Илиева и активно участие в извънучилищната дейност;
  1. Георги Славев Кочов от XII Д класучастие в Малък училищен театър към ПГИ „Иван Илиев“ с ръководител г-жа Маргарита Илиева;
  1. Мария Стоянова Гюзлева от XI а класспециална награда за есе в Национален конкурс по повод 140 години Априлска епопея – Батак и участие в Малък училищен театър към ПГИ „Иван Илиев“ с ръководител г-жа Маргарита Илиева;
  1. Александрина Спасова Иванова от XI а класучастие в Малък училищен театър към ПГИ „Иван Илиев“ с ръководител г-жа Маргарита Илиева;
  1. Аксиния Александрова Йорданова от XI в класучастие в Малък училищен театър към ПГИ „Иван Илиев“ с ръководител г-жа Маргарита Илиева;
  1. Елизабет Ботьова Мазурска от XI в класучастие в Малък училищен театър към ПГИ „Иван Илиев“ с ръководител
   г-жа Маргарита Илиева;
  1. Марио Бисеров Гемов от XI г класучастие в Малък училищен театър към ПГИ „Иван Илиев“ с ръководител г-жа Маргарита Илиева и редица мероприятия и инициативи в училищната и извънучилищната дейност;
  1. Илияна Георгиева Олева от Х в класучастие в Малък училищен театър към ПГИ „Иван Илиев“ с ръководител г-жа Маргарита Илиева и активно участие в ученическия съвет на ПГИ;
  1. Мариела Йорданова Георгиева от Х в класучастие в Малък училищен театър към ПГИ „Иван Илиев“ с ръководител г-жа Маргарита Илиева;
  1. Моника Александрова Алексова от Х в класучастие в Малък училищен театър към ПГИ „Иван Илиев“ с ръководител г-жа Маргарита Илиева;
  1. Катя Ангелова Попова от Х д класучастие в Малък училищен театър към ПГИ „Иван Илиев“ с ръководител г-жа Маргарита Илиева;
  1. Кристиян Христов Иванов от IX б класучастие в Малък училищен театър към ПГИ „Иван Илиев“ с ръководител г-жа Маргарита Илиева;
  1. Марио Росенов Янев от XII д класшампион на републиканско първенство по лека атлетика, 60 метра, старша възраст; Второ място на 100 метра старша възраст и Трето място на 200 метра старша възраст;
 1. Елена Антониева Дюлгерова от VIII в класкласирана за национален кръг на олимпиадата по информационни технологии.

 УЧЕБНА 2014/2015 ГОДИНА


Областни, национални и международни отличия на ученици от училището

 1. Любомира Валентинова Станоева XI г – първо място и златен медал в Национално състезание „Най –добра бизнес идея“- гр. Пловдив, включено в календара на МОН.
 2. Добрин Крумов Стоилов XII г – второ място в XVI Национален конкурс по счетоводство за средношколци, организирано от издателство „Мисъл“  и  първо място в Национално състезание по финанси и счетоводство на УНСС  гр.София.
 3. Йоана Димитрова Иванова XII б – първо място в Национално ученическо състезание по публични финанси, организирано от  Стопанска академия „Д.А. Ценов“ – Свищов.
 4. Мария Иванова Яньова XII д – първо място в  Национално ученическо състезание по банкиране, организирано от Стопанска академия „Д.А. Ценов“ – Свищов.
 5. Полина Любенова Топузова XI a – второ място в Национално ученическо състезание по публични финанси, организирано от Стопанска академия „Д.А. Ценов“ – Свищов.
 6. Румяна Любомирова Георгиева XI а – второ място в Национално ученическо състезание по публични финанси, организирано от Стопанска академия „Д.А. Ценов“ – Свищов.
 7. Николина Славчова Вакадинова XII д – трето място в Национално ученическо състезание по банкиране, организирано от  Стопанска академия „Д.А. Ценов“ – Свищов.
 8. Любослав Василев Бързачки XI а – трето място в Национално ученическо състезание по публични финанси, организирано от Стопанска академия „Д.А. Ценов“ – Свищов.
 9. Лъчезар Георгиев Чорбаджев IX в – първо място на областен кръг и второ място на национален кръг в състезание по български език и литература, организирано от сдружение „Любословие“;
 10. Гергана Благоева Димова IX в – трето място, областно ниво в конкурс за есе „Човекът – свободен и независим“, организиран от Областен съвет по наркотични вещества – Благоевград;
 11. Стефани Емилова Стоянова IX б – трето място в национален конкурс за стихотворение и проза „Любов и вино“.

Концерт – рецитал „За да я има България“ – организиран от Община Благоевград – Младежки дом, проведен на 26.02.2015 година

КристиянИванов, VIII б клас – 1 място във втора възрастова група, възрожденски автори

Мария Георгиева, XII a клас – 1 място в трета възрастова група, съвременни автори

11072972_421811097994293_157902321_n

Национално ученическо състезание по банкиране на 5 и 6 декември 2014 г. – гр. Свищов

1 място – Мария Яньова, 12 д клас, спец. Финансова отчетност

3 място – Николина Вакадинова, 12 д клас, спец. Финансова отчетност

Ръководител – Георги Манов

ПОСТИЖЕНИЯ НА УЧЕНИЦИ ЗА УЧЕБНАТА 2012/2013 ГОДИНА – >>виж<<


Отлично представяне на ученици от гимназията в областен кръг на олимпиадата по информационни технологии

     На 10.03.2013г. в Езикова гимназия „Л. Стоянов“, Благоевград се проведе областен кръг на олимпиадата по информационни технологии.

В състезателна група IX-XII клас училището се представи с два проекта.

В направление – Мултимедийни приложения, със свой проект се яви Хабибе Мехмед Сунай от 9 г клас, с проект на тема: Новите седем чудеса на света. Класиран на 5 място.

В направление Интернет приложения, Александър Димитров от 11 е клас защити проект на тема – Кухня за тийнейджъри, класиран на 3 място и допуснат до Национален кръг на олимпиадата по информационни технологии.

Нашите учениците впечатлиха комисията с добра защита и отлични познания по информационни технологии.

Госпожа Екатерина Бонева – ръководител на проектите, благодари на Александър Димитров и Хабибе Сунай за проявената от тях воля, упоритост и трудолюбие в процес на разработка на проектите. Пореден успех на ученик от ПГИ „Иван Илиев“ в състезание по информационни технологии.

 

На 15.12.2012 г. се проведе Пето регионално състезание по информационни технологии “Джон Атанасов – по стъпките на откривателя”.  Методи Илиянов Иванов, ученик от 11е клас,  специалност „Електронна търговия“  участва в категория 9 – 12 клас и завоюва престижното 2-ро място. Проектът е на тема Tattoos и можете да се запознаете с него на адрес http://www.tattoos.uchenici.bg/ .


СПИСЪК ЗА УЧАСТИЯТА И КЛАСИРАНИЯТА НА УЧЕНИЦИТЕ ЗА УЧЕБНАТА 2011/2012 Г. ОТ 8 ДО 12 КЛАС – виж


Четвърто място на Националният кръг на  олимпиадата по информационни технологии 2012 година

На 12 и 13 май 2012 г в град Монтана се проведе Националният кръг на олимпиадата по информационни технологии 2012 г.

Проектът на тема – Да научи заедно – разработен от Пламен Владимиров Алексов и Виктория Николаева Текерска ученици от 8 Б клас и ръководител Екатерина Бонева бе допуснат от националната комисия за участие в олимпиадата в категория „Мултимедия“ (5-8 клас).

За първи път в историята на  ПГИ „Иван Илиев“ нашето училище има представители на този форум, което не  попречи да завоюват достойното четвърто място в категорията след блестяща защита на проекта.

На вторият ден от Националната олимпиада по информационни технологии се провежда тест в който всички участници показват своите знания по предмета. От общо 60 участници Пламен Алексов  с оценка Отличен 5,75  зае 10 място в крайното класиране.

Госпожа Екатерина Бонева поздравява своите ученици. Благодари им, за дългите месеци упорит труд от тяхна страна, смелостта която те проявиха – да се явят на състезание рамо до рамо с ученици от Природо – математически гимназии от цяла България и да им бъдат равностойни съперници.

Второ място в олимпиадата по информационни технологии на областен кръг за ученици от ПГИ “ Иван Илиев

На 10.03.2012г. в Езикова гимназия „Л. Стоянов“, Благоевград се проведе областен кръг на олимпиадата по информационни технологии.

За първа година участват наши ученици.

В състезателна група V-VIII клас, направление – Мултимедия, със свой проект се явиха Пламен Алексов и Виктория Текерска, ученици от VIII б клас. Ръководител на проекта – Екатерина Бонева и консултант Елена Алексова.

Проектът с който нашите ученици участваха в олимпиадата се казва: Да научим заедно за Балканския полуостров.

В конкуренция с 25 екипа те достойно защитиха своя проект пред областната комисия на олимпиадата. Представиха пред  ученици и учители една идея за нетрадиционен и  забавен метод за обогатяване и проверка на знанията по география и икономика. Показаха своите добри познания по информационни технологии.

В резултат на добрата защита и нестандартната идея комисията ги класира на второ място и  предложи  учениците Пламен Алексов и Виктория Текерска за  участие в Национален кръг на олимпиадата по информационни технологии.

На първо място в категорията се класира проект – Занимателна география, автор Мартин Дамянов (ученик от ПМГ – Благоевград), ръководител Екатерина Бонева.

Госпожа Екатерина Бонева благодари на г-жа Елена Алексова за материалите и предоставени за реализирането на проекта. За градивните критики от нейна страна, които помогнаха да се създаде едно различно и интересно интерактивно мултимедийно приложение. Пожелава успех на своите ученици в олимпиадата по информационни технологии на националния кръг, който ще се проведе на 12-13 май 2012 г. в град Монтана.