Изяви на ученици 2022/2023 учебна година

УЧЕБНА 2022/2023 ГОДИНА

На 08 юни 2023 г. ученици от специалност „Бизнес администрация“ от ХІ А и ХІІ Г клас на Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев“ – Благоевград, под ръководството на г-жа Емилия Шаренска, посетиха Районен съд – Благоевград. Посещението бе по покана на председателя на Районен съд – съдия Калина Иванова и г-жа Христина Манева-Янкова – съдебен секретар и бивш възпитаник на Гимназията от същата специалност.

Учениците се запознаха на място с административната работата в отделите Регистратура, Деловодство, Съдебни секретари и Архив. Служители от тези отдели, в голямата си част също възпитаници на Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев“ – Благоевград, разясниха подробно същността на работата във всеки от тях.

Учениците бяха въведени и в съдебна зала, където на място съдия Калина Иванова – председател на Районен съд – Благоевград, обясни на учениците колко важна и отговорна е работата на съдебния секретар, чиято задача е да записва всичко, което става по време на съдебното заседание, след което тези записки се оформят в протокол. Съдия Иванова подчерта, че за целта са необходими умения за писане по десетопръстна система на БДС-клавиатура, без зрителен контрол. Освен ангажименти по оформянето на протоколите от съдебните заседания, съдебният секретар има за задача да изготвя всички документи (писма, удостоверения и др.п.), произтичащи от решенията, приети по време на съдебното заседание, за което е необходимо да се познават стандартите за оформяне на конкретните документи. Освен това съдебният секретар комуникира с вещи лица, наети от съда, с адвокати на страните по делото, с прокурори, с представители на други администрации, имащи отношение към делото, поради което са необходими както комуникативни умения, така и много търпение и такт.

Съдия Иванова посочи още, че съдебният секретар, деловодителят и съдията трябва да работят в екип, за да бъде свършена качествено работата по делото и изтъкна, че най-ценните им административни служители са възпитаници имено на Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев“ – Благоевград. Тя изрази надежда, че с това посещение ще бъде засилен интереса и мотивацията на учениците към професията, за която се обучават, както и, че с него се поставят основите на едно съвместно сътрудничество между Районен съд – Благоевград и Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев“ – Благоевград.

Освен в съдебна зала, по време на срещата учениците бяха въведени и в архива на Районен съд, където им бе разяснен процеса по архивиране на приключилите съдебни дела, унищожаването на документите, чийто срок на съхранение (съгласно Номенклатурата на делата) е изтекъл и запазването на документите, чийто срок на съхранение е постоянен или дълъг. Така на практика учениците придобиха представа за значението на архивите за опазване на документите за бъдещите поколения, както и за начина на съхранение на документите в архивохранилищата.

В края на срещата съдия Калина Иванова пое ангажимент да поиска разрешение от Висшия съдебен съвет за провеждане на производствена практика на ученици от специалност „Бизнес администрация“ в Районен съд – Благоевград.


Участие на ПГИ „Иван Илиев“ на Панорама на професионалните гимназии в Благоевград

На 2 юни в Благоевград се проведе първата Панорама на професионалните гимназии в областния град, организирана от местната общинска администрация, РУО – Благоевград и ръководствата на професионалните училища. ПГИ „Иван Илиев“ представи възможностите, които предлага за обучение, личностно и професионално развитие на бъдещите гимназисти. Според кмета на общината, Илко Стоянов, целта на инициативата е да задълбочи връзката между образованието и бизнеса и да улеснени избора на кандидат-гимназистите и техните родители чрез информация за специалностите, постиженията и новостите, които предлага всяко училище.
Пред зала „22-ри септември“ свои щандове бяха подредили пет учебни заведения. Освен чрез рекламни материали нашата гимназия представи дейността си и чрез учебно-тренировъчните фирми, които през годините са изградили визията на училището. Водени от максимата, че успехите на учениците са и успехи и на учителя, постиженията им – негова единствена награда, учениците от УТФ „Скалите“ ООД и УТФ „Фючър ауто“ ООД от ПГИ „Иван Илиев“ с ръководители Илияна Папукчиева-Иванова и Виктория Цонева демонстрираха с увереност и самочувствие своите знания и умения в областта на икономиката и бизнеса пред многобройните посетители на щанда.


Деветокласниците посетиха музикално-поетичния спектакъл „В храма на словото“

На 26.05.2023 г. в изпълнение на дейност по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Културните институции като образователна среда“, в зрителната зала на Военен клуб – Благоевград учениците от IХ клас на ПГИ „Иван Илиев“ се насладиха на музикално-поетичния спектакъл „В храма на словото“, изпълнен от Бранимир Митов, директор на Драматичен театър „Проф. Енчо Халачев“ – Благоевград. Нашите ученици имаха възможност да чуят стихове на български автори, изучавани в часовете по български език и литература в IX клас. Рециталът беше с акомпанимент на акустична китара. По време на представлението Гергана Митова нарисува картина, която подари на Андрея Марулевска от IХ в клас, първата отговорила на литературен въпрос.

Бранимир Митов в края на представлението изрази пред учениците надеждата си, че действеният анализ на творбите, какъвто се прави на театрална сцена, ще им бъде полезен, както и анализът на художествения текст, направен в часовете по литература.

Театър, музика и изобразително изкуство намериха обща сцена пред младата публика.


ЗАСАЖДАНЕ НА ЦВЕТЯ НА ПАМЕТНИКА НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ПО ПОВОД 120 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА МУ

Ученици от ПГИ „Иван Илиев“ участваха в засаждането на цветя около паметника на Гоце Делчев на площад „Македония“ в центъра на Благоевград по повод 120 години от кончината на революционера Гоце Делчев. Участници в инициативата бяха ученици от: VIII Б клас с класен ръководител г-жа Душка Станковска, IX Б клас с класен ръководител г-жа Желязка Милчева, клуб по интереси „Живей здравословно“ с ръководител г-жа Галина Юнакова и медицинската сестра в гимназията Анка Николова. Събитието се осъществи с подкрепата и съдействието на Общинско предприятие „Озеленяване“ – Благоевград.

В пространството около паметника на Гоце Делчев учениците посадиха общо 80 различни растения – два сорта „Тагетес“ и два сорта „Бегония“, подбрани като подходящи от Кирил Чушев – главен специалист „Зелени системи“ в ОП „Озеленяване“– Благоевград. Преди започване на дейностите учениците бяха запознати с технологията на процеса по засаждане на растенията, след което с ентусиазъм се включиха в дейностите.

Идеята на инициативата е да дадем възможност на учениците да се включат в дейности, които да направят града ни още по-красив, да възпитаме у тях отношение към градската среда, облагородяването и опазването ѝ.

Всички участници си пожелаха инициативата да стане ежегодна, което да допринесе за това Благоевград да стане още по-красив и зелен.


Представяне на ПГИ „Иван Илиев“ в образователен форум на училищата в Благоевград

Училището ни взе участие в тазгодишното издание на „Училищна панорама 2023“, където бяха представени всички учебни заведения в община Благоевград. Събитието се организира от Кариерен център към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград (ЦЛТРДБ), а щандовете на училищата бяха разположени във фоайето на Младежкия дом в града.
Учениците Ивана Алексиева и Вероника Кьосева от XI б клас, Благовест Благоев и Дора Стоилова от XI в клас в продължение на два дни предоставяха подробна информация на родители и ученици за специалностите, включени в прием 2023/2024 на нашата гимназия – възможностите за обучение, бъдещата професионална реализация, надграждането на знанията и на образованието, възможностите за участие в национални и европейски проекти, които училището предоставя на своите ученици, даваха примери с постигнати от възпитаниците на училището успехи в областта на науката, изкуството, спорта и други области.


Участие на наши ученици в първия хибриден Международен панаир ТФ ФЕСТ 2023

От 26 до 28 април 2023 г. в Пловдив се проведе първият хибриден Международен панаир ТФ ФЕСТ 2023 г. В него взеха участие 98 учебно-тренировъчни фирми от 4 държави – България, Румъния, Испания и Сърбия.

Сред тях беше УТФ „Скалите“ ООД и УТФ „Фючър ауто“ ООД от ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград с ръководители Илияна Папукчиева-Иванова и Виктория Цонева.

В продължение на два дни бъдещите мениджъри водиха преговори, сключваха сделки и представяха своите фирми. Младите предприемачи демонстрираха своите знания и умения в областта на икономиката и бизнеса, администрацията, чуждите езици. Тази форма на обучение е изключително интересна и полезна за учениците, защото на практика прилагат усвоеното в училище.

УТФ „Скалите“ спечели грамота за участие в конкурса „Социална иновация“, организиран от Министерството на труда и социалната политика. Второ място в конкурса по счетоводство, организиран от Стопански факултет при СУ „Св. Климент Охридски“, спечели Милен Златев с ръководител Нина Василкьова

Финален кръг на конкурс „Най – добра презентация“ – виж 37 мин. и 48 сек.


XII училищен панаир на учебно – тренировъчните фирми 2022/2023 година


Седмица на четенето

Отбелязахме едно от значимите събития в календара на училищата, библиотеките и общностите на любители на книгата. Училищната библиотека се оказа тясно пространство, за да побере желаещите да споделят впечатленията си от прочетеното. Всеки учител по български език разполагаше с ограничен брой места за своите ученици, за да ги изпрати на уреченото място. Със своята любима книга в ръка или с авторските си текстове възпитаниците на ПГИ „Иван Илиев“ отпразнуваха Седмицата на четенето, споделиха мнението си с останалите, прочетоха откъси от текстове, които са им направили впечатление, изслушаха събеседниците си. Някои от ентусиазираните читатели бяха изготвили дълъг списък с любими произведения, които препоръчаха и на връстниците си.
Натали Илиева и Никол Стоева от IX б клас прочетоха свои стихотворения пред съучениците си в класната стая. Двете момичета бяха аплодирани от класа си за трогващите лирически текстове, част от които са отпечатани на страниците на различни броеве от училищния вестник „Междучасие“. Деветокласниците отправиха към младите поетеси пожелания за нестихващ творчески ентусиазъм и по-често споделяне на създадените художествени творби с публиката.
Седмица по-рано гимназисти от нашето училище уважиха с присъствието си литературното четене на откъси от разкази на Димитър Талев в Регионалната библиотека на града, носеща името на твореца.
Младите хора изразиха своите впечатления от благоприятното въздействие на книгата и четенето върху тях самите, дадоха пример с вдъхновението, което черпят от словото, както и придобитите на знания, информация и естетическа наслада от омагьосващия свят на събраното в книжното тяло.


Отбелязахме Световния ден на театъра

На 27.03.2023 г. ученици от IX и X клас бяха специални гости в зала „Изкуство“ на Регионална библиотека „Димитър Талев“ – Благоевград по случай Световния ден на театъра. Студенти от трети курс в специалността „Актьорско майсторство“ изпълниха етюд по разказа на Димитър Талев „Крилатата кула“ и по този начин почетоха отбелязването на 70-годишнината от създаването на библиотеката, носеща името на писателя. Ученици от VI иVII клас на Второ основно училище „Димитър Благоев“ прочетоха откъси от романа „Щитове каменни“ на Димитър Талев.
Гимназистите останаха очаровани от майсторската игра на бъдещите актьори и им пожелаха пълни със зрители театрални зали.


Франкофония 2023 година


Световен ден на водата – 22 март

Всяка година Световният ден на водата се отбелязва на 22 март и има за цел да повиши осведомеността и да подтикне към действия за справяне с кризата с питейната вода и достъпа до санитарно-хигиенни условия. Събитието се координира от механизма на ООН за достъп до вода.
В Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев“ се проведоха няколко инициативи във връзка с Международния ден на водата – 22 март:
· На сайта на гимназията беше качена информация от РИОСВ – Благоевград, свързана с отбелязване на 22 март – Международен ден на водата.
· Ученици от IX и X клас изработиха табла, които поставиха на видно място в училище.
· Презентации, изработени от ученици, свързани с водата, бяха пуснати на интерактивен екран на втория етаж в гимназията.
· Ученици от клуб „Химията около нас“ с ръководител г-жа Душка Станковска и клуб „Живей здравословно“ с ръководител г-жа Галина Юнакова посетиха мероприятие организирано от РУО – Благоевград за отбелязване на Световния ден на водата, което се състоя в зала “22-ри септември“ на община Благоевград. Специален гост на събитието беше д-р Атанас Пелтеков, командир на българската мисия в Антарктида.
Клуб „Живей здравословно“ изработи надпис: „22 март – Ден на водата“, направен от капачки на пластмасови бутилки и табло с формата на химичната формула на водата. Учениците от клуба изработиха и капки от картон с послания:

Ø Пестете водата, за да спасите живота!
Ø Всяка капка е живот!
Ø Водата повишава имунитета!
Ø Само 0,6% от водата в природата е питейна!
Ø Чистата вода е живот!
Ø Водата е нашето гориво!

Изработените материали бяха поставени в коридора на третия етаж на гимназията, с цел да се акцентира върху опазването на водните ресурси на планетата.
Недоброто управление на целия воден цикъл подкопава напредъка по всички основни глобални проблеми – от здравето до глада, от равенството между половете до работните места, от образованието до индустрията, от бедствията до мира.
Трябва да променим начина, по който използваме, консумираме и управляваме водата в живота си.
Нека всеки прави най-доброто, което може!


8 март – Ден на жената!
С цвете за всяка дама – учител или служител на ПГИ „Иван Илиев“

Инициативата на VIII г клас, специалност „Икономическа информатика“, по повод 8 март да поздравят с изработените от тях „персонални“ цветя за всеки служител на ПГИ от женски пол трогна госпожите. Учениците от паралелката бяха избрали от едната страна на ръчно приготвените цветя да поставят цитат от известна личност, посветен на жените, а от другата страна – оригинално пожелание, поименно адресирано до всяка от дамите. Розови, червени, жълтеникави и оранжеви хартиени цветя бяха позиционирани върху също така ръчно изработената поставка. С мили думи към всички присъстващи се обърнаха представители на VIII г клас при връчването на хартиения букет в учителската стая.
Класният ръководител – госпожа Екатерина Бонева-Дамянова, с усмивка отбеляза, че реализацията на приятната изненада е изцяло плод от креативността, ентусиазма и сръчността на учениците.


Отбелязахме 150 години от гибелта на Апостола

Ученици, учители и възпитатели от ПГИ „Иван Илиев“ се включиха на 17.02.2023 г. в инициативата на ПУ „Св. Паисий Хилендарски“- Пловдив за отбелязване на 150 години от гибелта на Васил Левски чрез рецитал на Ботевото стихотворение „Обесването на Васил Левски“. Точно в 12:00 часа в петък гимназистите едновременно рецитираха паметните стихове и се преклониха пред паметта на Апостола. Заснетите видеа запечатаха моментите от рецитала на развълнуваните участници.

В общежитието на ПГИ „Иван Илиев“ под ръководството на госпожа Валерия Дюлгерска учениците прочетоха и одата „Левски“ от „Епопея на забравените“ на Иван Вазов.

Формирането на национална идентичност и чувство за гордост винаги е било привилегия на училището като институция, възпитаваща и образоваща младите българи.

Видеоклип – 9 б клас

Видеоклип – 9 в клас

Видеоклип – 10 б клас


Ученици от ПГИ „Иван Илиев“ посетиха Dream Space – STEAM център, създаден от Майкрософт България и Телелинк Бизнес Сървисис

На 09.02.2023 г. ученици от IX, X и XI клас, специалност „Икономическа информатика“, придружени от г-жа Бачева, г-н Танев и г-жа Бонева посетиха вторият в света център Dream Space – STEAM учебен център, който предлага на всички учители и ученици завладяващи и базирани на научни изследвания изживявания.
Приключението на учениците в Dream Space беше планирано така, че да отразява мисията и ценностите на Майкрософт:
– мисия: предоставяне на възможност на всеки човек и организация на планетата да постигат повече;
– ценности: уважение, почтеност и отговорност.
Учениците преминаха през процес на решаване на казус, който се състоеше в идентифициране и разбиване на сложни предизвикателства на части и компоненти. Анализиране, разработване и оценка на възможните решения.
Учениците бяха разелени на 5 работни екипа, като всеки екип се сформира на случаен принцип и включваше по 6 ученици. Всеки ученик, отново на случаен принцип, получи различна роля в екипа: „Писар в екипа“, „Говорител на екипа“, „Пазител на времето“, „Провокатор на мисленето в екипа“, „Пазител на ценностите“ и „Фасилитатор на екипа“.
Първата задача беше да си изберат име на екипа. Имената, които избраха нашите ученици, бяха: „Отговорните изобретатели“, „Комуникативните лидери“, Create-it, „Оранжеви технологични шампиони“, „СВС (Специалисти във всяка сфера)“
Фасилитаторите на работната сесия през цялото време насърчаваха и оценяваха споделянето и сътрудничество между участниците в екипите.
В работната сесия с продължителност три астрономически часа учениците бяха поставени в ролята на изследователи, а всеки ученик беше в центъра на обучителния процес. Конкретният казус, който се постави пред учениците, беше: Да проектират и създадат контролна кула, която да издържи на симулирано земетресение със система за предупреждение, като имаше изисквания, които трябваше да се спазят при изграждане на контролната кула.
Всеки екип създаде свое технологично решение и имаше възможност да го тества. Екипът на Dream Space предостави подходящите инструменти за решението на поставения казус – Make Code, Python, Robotics, Web/App Design и др.

По време на това вълнуващо преживяване, учениците освен че имаха възможност да изпробват създадените от тях решения в реално време, те повишиха своите компетентности и изключително важните социално-емоционални умения като емпатия, креативност, етично вземане на
решения и сътрудничество, учениците развиха и своите STEAM умения, които са в основата на развитието на кариерите на бъдещето.


Отбелязваме Международния ден на жените и момичетата в науката!
Ден за признание на техните научни постижения!

„Светът се нуждае от учени, инженери – и ако мозъкът е квалифициран да извършва такава работа, той трябва да бъде насърчаван, а не задушaван, защото принадлежи на жена.“
Маргьорит Равалт, писателка и адвокат.

Всяка година на 11 февруари международната общност насочва прожекторите към жените и момичетата в науката и техния принос към глобалното развитие. Денят фокусира вниманието върху истината, че науката и равенството между половете са жизненоважни за постигането на всеобщо международно развитие. Цели се насърчаване на момичетата и жените в сферата на образованието и науката, както и признание на научните им постижения.
Тази година в ПГИ „Иван Илиев“ отбелязахме този ден с материали, подготвени от учениците от VIII г клас, специалност „Икономическа информатика“.
Учениците създадоха арт инсталация (включваща флаери и компютърна презентация), за да популяризират научните постижения на 21 известни жени учени в областта на науката, медицината и математиката, които са променили света.


Десетокласниците посетиха музикално-поетичния спектакъл „В храма на словото“

На 16.01.2023 г. в изпълнение на дейност по Национална програма  „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Културните институции като образователна среда“, в зрителната зала на Военен клуб – Благоевград учениците от Х клас на ПГИ „Иван Илиев“ се насладиха на музикално-поетичния спектакъл „В храма на словото“, изпълнен от Бранимир Митов, директор на Драматичен театър „Проф. Енчо Халачев“ – Благоевград. Нашите ученици имаха възможност да чуят стихове на български автори, изучавани в часовете по български език и литература в IX и X клас. Рециталът беше с акомпанимент на акустична китара. По време на представлението Гергана Митова нарисува картина, която подари на Димитър Симонски от Х г клас, защото беше първият отговорил  на литературен въпрос.

Бранимир Митов в края на представлението изрази пред учениците надеждата си, че действеният анализ на творбите, какъвто се прави на театрална сцена, ще им бъде полезен, както и анализът на художествения текст, направен в часовете по литература.

Театър, музика и изобразително изкуство намериха обща сцена пред младата публика.


Обичта към книгата, четенето и библиотеката събра ученици от града, участващи в конкурс за есе

На 10.01.2023 г. Златомира Синтюкова, Елена Дулева и Дария Дамбова от Х б клас заслужено получиха грамоти за достойното си представяне в организирания конкурс от Регионална библиотека „Димитър Талев“ – Благоевград. Нашите ученички, под ръководството на г-жа Кирякова, участваха във втора възрастова група с есе на тема: „Моята библиотека“.

Кметът на Община Благоевград – Илко Стоянов, поздрави всички участници като победители и се обърна към всички млади читатели с думите: „Ние ще разчитаме на вас, защото светът без духовност няма да е същият“. Директорът на дирекция „Култура, спорт и туризъм“ – Силвия Домозетска, подчерта, че библиотеката е културно средище, където човек може да има среща не само с книгата, но и с историята, с корените си, с приятели. Тя поздрави участниците в конкурса за интереса им към четенето.

Пожелаваме на нашите ученици още бъдещи успехи и достойно представяне в предстоящи конкурси и състезания!


Коледата е любов!!!

Коледа е това, да направиш нещо малко, специално за някого.“ Чарлс ШУЛЦ, американски карикатурист

Вдъхновени от тези думи, ученици от 9Б клас на ПГИ „Иван Илиев“, с класен ръководител Желязка Милкова, подготвиха малки подаръци и торбички с лакомства, изработиха картички и лично подариха на всички живущи в двата ЦЕНТЪРА ЗА НАСТАНЯВАНЕ ОТ СЕМЕЕН ТИП ДЕЦА И МЛАДЕЖИ С УВРЕЖДАНИЯ „ВЯРА“.

Малко се натъжихме, но сме много щастливи, защото те се радваха и се усмихваха“, споделиха учениците на излизане от центровете и си спомниха от разговорите ни за Коледа още една мисъл на Харлан Милър.

Иска ми се да можехме да сложим малко от коледния дух в буркани и да го отваряме всеки месец.


Коледният дух беше внесен в ПГИ „Иван Илиев“

На организирания от ученическия съвет и проведен на 20.12.2022 г. Коледен базар участваха всички класове от гимназията. Домашно приготвени вкусотии, картички и сувенири бяха донесени от всеки ученик и предложени в стола на училището. Събраните 1677,30 лв. ще бъдат дарени на ученици в неравностойно положение.

Учениците от VIII г клас изненадаха всички служители с ръчно изработени картички с пожелания за весело посрещане на Коледа, здраве, щастие и успехи през Новата година. Подредените в учителската стая картички, всяка от които със специален поздрав и поименно адресирана, накараха служителите на училището да отбележат, че се радват на оригиналната инициатива от новопостъпилите гимназисти. Класният ръководител – г-жа Екатерина Бонева, поясни пред всички присъстващи, че е дала само идеята, а реализацията е изцяло дело на учениците, някои от тях са се справили с изработката на 3-4 картички.


Десетокласници уважиха Деня на отворените врати в Районен съд – Благоевград

На 13.12.2022г. нашите десетокласници заедно с г-жа Методиева посетиха Районен съд – Благоевград по повод Деня на отворените врати. Учениците бяха посрещнати от г-жа Атанасова, която им показа изложбата, посветена на първия документ за правата на човека – Магна харта, историята, организацията и дейността на Районен съд – Благоевград. Съдия Калина Иванова ги запозна с правилата за водене на съдебен процес и функциите на служебните лица в него – съдии, съдебни заседатели, прокурори, адвокати, вещи лица.
Учениците имаха възможността да присъстват и на открито съдебно заседание със съдия Пензов.
Целта на посещението бе да повиши познанията на младите хора за работата на съдебната система, както и да създаде интерес и мотивация у тях за професионална реализация.
Десетокласниците бяха впечатлени и пожелаха да посетят отново при следващ удобен случай Районен съд – Благоевград.
Всички получиха като подарък Конституцията на Република България.


6 ДЕКЕМВРИ – ДЕН НА БАНКЕРА


Ученици с дарение за Дома за възрастни хора в Благоевград

По повод Международния ден на доброволеца ученици от нашето училище посетиха Дома за възрастни хора в кв. „Струмско“. Младите хора направиха дарение, осигурено със събрани от тях средства. Инициативата на учениците от гимназията ни бе организирана от ръководството на учебното заведение и библиотеката към НЧ „Никола Вапцаров“ в кв. „Струмско“. 
Деветокласниците заедно с тяхната преподавателка по философия Милена Методиева зарадваха обитателите на Дома за възрастни хора и стоплиха сърцата им с мили думи и с желанието им да помагат.
Възрастните обитатели на дома бяха очаровани и с нетърпение очакваха младите хора, за да се срещнат с тях.
Учениците почерпиха своите домакини с погача и вкусни плодове, а тяхната учителка Милена Методиева поздрави всички, които се събраха, за да посрещнат своите гости.
Библиотекарят Татяна Браткова е доброволец във формирование „Георги Измирлиев“ към община Благоевград. Тя поздрави всички с празника – Международния ден на доброволеца и изрази задоволството си от ентусиазма на младите хора, които направиха дарение на социалното заведение. 


Започна обратното броене до Коледа

Учениците от VIII г клас, с класен ръководител г-жа Бонева, се включиха в създаването на коледно настроение в нашата гимназия. За целта украсиха елха, поставиха я на входа и до нея сложиха бяла дъска, на която всеки ден изписват броя оставащи дни до Коледа.


ОТБЕЛЯЗАХМЕ 73 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА НАШЕТО УЧИЛИЩЕ

С празнична програма чествахме патронния празник на ПГИ „Иван Илиев“. Под ръководството на г-н Милко Бошнаков учениците от клуба „Музика без граници“ създадоха настроение със своите изпълнения. Специални гости бяха и учениците от ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“, които поздравиха с песните си домакините.
Седмицата беше наситена със състезания и мероприятия, посветени на 73-годишнината от основаването на професионалното училище с най-дългогодишна история на територията на Благоевградска област.  Бяха проведени: състезание „Да научим заедно“, организирано от МО Природни науки и екология; състезание „Иновационен лагер“, организирано от МО Икономисти; състезания чрез презентации по история и по география, чрез изготвяне на табла, чрез спортни съревнования и участие в празничния концерт с музикално изпълнение, организирани от МО Обществени науки и ФВС; комбиниран урок по счетоводство, документиране и документооборот и компютърна обработка на счетоводната информация в специалност „Оперативно счетоводство“ и открит урок по финанси и счетоводство на предприятието в специалност „Банково дело“; както и отпечатване на училищен вестник. Мероприятията, превърнаха месеца в празничен за ученици и учители от ПГИ.
Директорът на гимназията – госпожа Ася Бояджиева, благодари на учениците за старанието и отличните резултати, които са показали в редица състезания, поздрави колегите си и пожела на всички, здраве, смели мечти и увереност.


Открит интегриран урок

На 24.11.2022 г. по случай патронния празник на училището в XII А клас, специалност „Банково дело“, се проведе открит интегриран урок на тема: „Финансиране на малки и средни предприятия“ по предметите финанси и счетоводство на предприятието, под ръководството на преподавателите г-жа Гергана Узунова и г-жа Нина Василкьова.
Основните цели на урока бяха насочени към упражняване и систематизиране знанията на учениците за стартиране на собствен бизнес, развиване на личностния и творческия им потенциал и възпитаване на икономическото мислене чрез проучване на условията, клиентите, промените и конкуренцията на пазара.
Класът беше разделен на екипи. Шест от тях изпълняваха ролята на виртуални фирми, а един екип – ролята на банка. На базата на предварително зададен казус всеки екип трябваше да консултира фирми относно стартиране на собствен бизнес, стартови разходи, очаквани приходи и източници на финансиране.
 Проектите бяха представени под формата на презентации. Банката изложи своето становище, свързано с исканията на фирмите за отпускане на кредити, и представи договори на одобрените фирми.
За отличното представяне фирмите и банката получиха грамоти.
На урока присъстваха директорът на ПГИ „Иван Илиев“ – г-жа Ася Бояджиева-Пенкова, заместник-директорите – г-жа Стоицова и г-жа Стамберова, преподаватели по професионални и общообразователни предмети.


Премерихме знанията си в сферата на природните науки

Състезание „Да научим заедно“, организирано от методическо обединение Природни науки, се проведе в три етапа на 23.11.2022 г. по случай патронния празник на училището. Учениците от Х клас бяха разделени на отбори от по четирима души, представители от всяка от паралелките във випуска. Съревнованието се състоя в три етапа. 
В първия етап участниците имаха за задача да разпознаят личности, показани им на презентация чрез снимки. На всеки 10 секунди изображението се сменяше, а учениците нямаха право да си записват. Водене на бележки беше разрешено на следващото ниво от този етап, когато освен снимка се появяваше и кратка информация за съответната личност. Десетокласниците с лекота назоваха имената на свързалите живота си с отделните природни науки. От оспорваната надпревара в този кръг от състезанието след дузпи отпадна отборът на Х г клас (Божидар Русинков, Никол Николова, Василина Томанова, Антонио Стойков). 
Във втори етап от състезанието изпитанието пред участниците беше в рамките на 3 минути да разпознаят колкото се може повече термини от природните науки, описани им с думи и жестове от представител на отбора, предварително изтеглил написаната на листче дума. След ожесточената борба и проведени дузпи отборът на Х б клас (Александра Вангелова, Елена Дулева, Златомира Синтюкова, Екатерина Маркова) остана на III място. 
Последният етап постави на изпитание останалите два отбора – на Х а и на Х в клас. Участниците трябваше да решат кръстословица. Първи се справиха с предизвикателството представителите на Х в клас (Дани Тошев, Симона Теова, Росица Галчева, Христиан Джукев), завоювайки максималния брой точки за по-малко от 10 минути. На второ място се класира отборът на Х а клас (Ивон Лазарова, Велислава Благоева, Александра Живкова и Ванеса Шопова). 
Госпожа Екатерина Бонева разясняваше регламента и даваше указания на отборите. Между отделните етапи от състезанието въпроси към публиката зададе г-жа Душка Станковска. Всеки дал верен отговор получи и малка награда. 
Председателят на методическото обединение – г-жа Илинка Янкова, връчи наградите на отбора победител и грамоти на всички участници в съревнованието. 
Директорът на ПГИ „Иван Илиев“ благодари на организаторите, участниците и публиката за превърналото се в празник състезание, което създаде настроение и даде възможност за изява на придобитите знания от десетокласниците. 
Като специален гост беше поздравена и аплодирана от всички присъстващи наскоро пенсиониралата се г-жа Елена Алексова. Обичаната учителка по география зададе и един от закачливите въпроси към аудиторията: „Кой е най-острият град в България?“. Бързият отговор „Трън“ дойде от бившата ученичка на г-жа Алексова и настоящ заместник-директор – г-жа Стамберова, припомняйки си с радост времето, когато е била препитвана пред картата на България от взискателната си учителка. 
За доброто настроение допринесоха и подготвените от г-н Бошнаков ученици Радослав Безински от Х б клас и Теодора Милчова от Х а клас, които са част от клуба „Музика без край“. 
За запечатването на отделните мигове от празничното състезание върху кадри се погрижиха участниците от клуба по фотография „На фокус“ с ръководител г-жа Илина Танева. Очакваме и статия в училищния вестник, която ще напишат учениците от клуб „Мастило“ с ръководител г-жа Десислава Кирякова.


Състезанието „Иновационен лагер“ в ПГИ „Иван Илиев“

На 14.11.2022 г. в ПГИ ”Иван Илиев”- Благоевград се проведе състезанието „Иновационен лагер“, което е част от Световната седмица на предприемачеството, организирана от Джуниър Ачийвмънт България и от събитията по случай патронния празник на училището.
Световната седмица на предприемачеството е международна кампания, чиято основна цел е подпомогне младите хора да развият предприемаческо мислене и поведение.
Тя се провежда в България вече петнадесета поредна година. Инициативата „Иновационен лагер“ е нов образователен подход, разработен от Джуниър Ачийвмънт, който мотивира подрастващите да бъдат креативни и да поемат рискове в интерактивна среда.
Включиха се 20 ученици от XI клас, които бяха разделени в пет отбора на случаен принцип от координаторите г-жа Илиана Кадурина и г-жа Даниела Карабельова. На обособено за всеки екип работно място учениците посрещнаха предизвикателството и разработиха  собствено и креативно решение на предварително зададен от Джуниър Ачийвмънт България бизнес казус на тема: „Храната на бъдещето в нашия град“.
Прилагайки принципа на „учене чрез правене”, участниците надградиха своите предприемачески умения, способностите си за работа в екип, усетиха какво означава да се работи под напрежение и в кратки срокове. Г-жа Гергана Христова, г-жа Анелия Бачева, г-жа Карамфилка Стойкова, г-жа Емилия Шаренска и г-жа Гергана Узунова, които бяха в ролята на ментори от училището, оказаха методическа помощ на отборите по време на състезанието.
Предприемаческите идеи бяха представени и защитени чрез презентации  по максимално атрактивен начин (снимки, цветове, поведение на сцената, др.) и бяха оценени от жури в състав: г-жа Радослава Лазарова-Янкова, регионален експерт работа с клиенти към УниКредит Булбанк, клон Благоевград, г-жа Илиана Кадурина и г-жа Даниела Карабельова, старши учители по икономически дисциплини в ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград.
Отборите бяха оценени по точкова система по предварително зададени критерии. Резултатите от състезанието са:

  • Първо място: Отбор №2  „Нов живот за храната“ –  Симона Данаилова – XI а клас, Божидара Димитрова –  XI б клас, Мария Кирчанова и Мария Каровска от XI г клас;
  • Второ място: Отбор №1  Soil Heroes –  Вероника Кьосева – XI б клас, Василена Тренева, Благовест Благоев и  Милен Златев от XI в клас ;
  • Трето място: Отбор №3  Food of the Future na boni – Паола Трендафилова – XI в клас, Георги Братков – XI г клас , Бояна Калинова – XI в клас и Вилолина Траянова от XI а клас. 

На участниците бяха връчени грамоти за участие, за класиране и малки подаръци за насърчаване участието им и в бъдещи състезания и олимпиади.


Отбелязахме Световния ден на философията

На 17.11.2022г. в Югозападния университет „Неофит Рилски“ тържествено бе отбелязан Световният ден на философията. Честването бе организирано от Философския факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“ съвместно с Регионалното управление на образованието – Благоевград. Събитието бе открито с поздравителен адрес от проф. д-р Борис Манов, декан на Философския университет, представен от доц. д-р Силвия Кръстева. Приветствие отправи и Екатерина Текерска, старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия към РУО – Благоевград. Във форума се изявиха с есета и презентации ученици от Благоевград, Разлог, Банско, Петрич. Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев“, гр. Благоевград беше достойно представена от ученици от 10А клас – Кристина Жишкина, Александра Живкова и Ванеса Попева. Ученичката Кристина Жишкина представи своето есе на тема: „Какво е за мен философията?“, за което беше силно аплодирано от публиката.


Научихме повече за празници, обреди, ритуали и обичаи от Пиринския край

Във връзка с патронния празник на училището и заложено в културния календар събитие пред гостуваща група ученици от различни класове на ПГИ „Иван Илиев“ Лиляна Дякова от Регионална библиотека „Димитър Талев“ – Благоевград на 14.11.2022 г. в зала „Изкуство“ представи презентация на тема: „Духовна култура и традиции на Пиринския край“. След запознаването на младите хора с нови за тях обреди и ритуали, протече и кратка дискусия по темата, като всеки от участниците имаше възможност да сподели своите впечатления от честването на някои от празниците в нашия регион. В края на тази среща учениците се разходиха из четириетажната сграда и се запознаха с богатия фонд на библиотеката. Младите читатели разгледаха по области на знанието различни книги, част от тях предлагани като единични екземпляри само в читалнята. Любезните домакини поканиха учениците, обичащи книгите, на нови срещи.


Ученици от общежитието на ПГИ посетиха библиотека

В навечерието на патронния празник на ПГИ „Иван Илиев“ ученици от общежитието проведоха традиционните си инициативи. Под ръководството на г-жа Валерия Дюлгерска те посетиха читалищната библиотека в кв.“Еленово“ и се насладиха на прекрасния свят на книгите. А по време на творческата работилница, с много хъс и вдъхновение сътвориха прекрасни празнични картички. Творческите занимания на учениците разнообразиха ежедневието им, стимулираха креативността им и допринесоха за създаване на празнично настроение.


Отбелязахме Международния ден на счетоводителя – 10 ноември и патронния празник на училището

В ПГИ „Иван Илиев“ по случай 10 ноември – Международния ден на счетоводителя и патронния празник на училището се проведе съвместен урок по учебните предмети „Счетоводство на предприятието“, „Компютърна обработка на финансово-счетоводната информация“ и „Документи и документооборот“, под ръководството на г-жа Гергана Гошева и г-жа Нина Василкьова. Участие взеха учениците от 11 в клас специалност „Оперативно счетоводство“. На урока присъстваха директорът на ПГИ –  г-жа Ася Бояджиева – Пенкова, и заместник- директорите г-жа Стоицова и г-жа Стамберова.
Целта на урока беше учениците да демонстрират формираните умения и ключови компетентности, както и да покажат, че свободно могат да приложат в практиката придобитите теоретични знания, изучавани по изброените предмети.
Учениците работиха върху казуси във виртуална счетоводна къща. Казусите бяха с практическа насоченост, като приложиха знанията и уменията, придобити по трите дисциплини.
За отличното представяне учениците получиха грамоти и бяха удостоени с приз „Счетоводител на месец ноември“.


110 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ГОРНА ДЖУМАЯ И ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ

Ученици и учители от ПГИ „Иван Илиев“ се включиха в тържественото отбелязване на 110 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към свободна България. Под ръководството на своите класни ръководители и учители възпитаниците на гимназията поднесоха цветя пред паметниците на Пейо Яворов, Тодор Александров, IV Мариополски полк, Иван Илиев, майор Орлински, Никола Вапцаров, незнаен македонски четник, Васил Левски, Гоце Делчев, Ильо войвода, Ичко Бойчев, Христо Ботев, паметник – костница на загиналите в Балканската война и Освобождението от османско иго, гроба на Мите Марков. Участваха и в ритуала за полагане на венци и цветя пред паметника на Македоно-одринското опълчение. Наблюдаваха историческата реконструкция „Утрото на свободата“ и концерт на оркестър „Шевица“ пред Регионален исторически музей. Наши ученици, които са част от ДЮФА „Пиринска китка“, се включиха в историческата възстановка.


Ученици от общежитието на ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград под ръководството на г-жа Валерия Дюлгерска, поздравиха представителите на  Пенсионерски клуб в кв. „Еленово“, по случай 1 октомври – Международния ден на възрастните хора! 
С поздравителен адрес, питка и музикална сюита учениците пожелаха на възрастните хора здраве, късмет и дълголетие!