Изяви на ученици 2022/2023 учебна година

УЧЕБНА 2022/2023 ГОДИНА

Десетокласниците посетиха музикално-поетичния спектакъл „В храма на словото“

На 16.01.2023 г. в изпълнение на дейност по Национална програма  „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Културните институции като образователна среда“, в зрителната зала на Военен клуб – Благоевград учениците от Х клас на ПГИ „Иван Илиев“ се насладиха на музикално-поетичния спектакъл „В храма на словото“, изпълнен от Бранимир Митов, директор на Драматичен театър „Проф. Енчо Халачев“ – Благоевград. Нашите ученици имаха възможност да чуят стихове на български автори, изучавани в часовете по български език и литература в IX и X клас. Рециталът беше с акомпанимент на акустична китара. По време на представлението Гергана Митова нарисува картина, която подари на Димитър Симонски от Х г клас, защото беше първият отговорил  на литературен въпрос.

Бранимир Митов в края на представлението изрази пред учениците надеждата си, че действеният анализ на творбите, какъвто се прави на театрална сцена, ще им бъде полезен, както и анализът на художествения текст, направен в часовете по литература.

Театър, музика и изобразително изкуство намериха обща сцена пред младата публика.


Обичта към книгата, четенето и библиотеката събра ученици от града, участващи в конкурс за есе

На 10.01.2023 г. Златомира Синтюкова, Елена Дулева и Дария Дамбова от Х б клас заслужено получиха грамоти за достойното си представяне в организирания конкурс от Регионална библиотека „Димитър Талев“ – Благоевград. Нашите ученички, под ръководството на г-жа Кирякова, участваха във втора възрастова група с есе на тема: „Моята библиотека“.

Кметът на Община Благоевград – Илко Стоянов, поздрави всички участници като победители и се обърна към всички млади читатели с думите: „Ние ще разчитаме на вас, защото светът без духовност няма да е същият“. Директорът на дирекция „Култура, спорт и туризъм“ – Силвия Домозетска, подчерта, че библиотеката е културно средище, където човек може да има среща не само с книгата, но и с историята, с корените си, с приятели. Тя поздрави участниците в конкурса за интереса им към четенето.

Пожелаваме на нашите ученици още бъдещи успехи и достойно представяне в предстоящи конкурси и състезания!


Коледата е любов!!!

Коледа е това, да направиш нещо малко, специално за някого.“ Чарлс ШУЛЦ, американски карикатурист

Вдъхновени от тези думи, ученици от 9Б клас на ПГИ „Иван Илиев“, с класен ръководител Желязка Милкова, подготвиха малки подаръци и торбички с лакомства, изработиха картички и лично подариха на всички живущи в двата ЦЕНТЪРА ЗА НАСТАНЯВАНЕ ОТ СЕМЕЕН ТИП ДЕЦА И МЛАДЕЖИ С УВРЕЖДАНИЯ „ВЯРА“.

Малко се натъжихме, но сме много щастливи, защото те се радваха и се усмихваха“, споделиха учениците на излизане от центровете и си спомниха от разговорите ни за Коледа още една мисъл на Харлан Милър.

Иска ми се да можехме да сложим малко от коледния дух в буркани и да го отваряме всеки месец.


Коледният дух беше внесен в ПГИ „Иван Илиев“

На организирания от ученическия съвет и проведен на 20.12.2022 г. Коледен базар участваха всички класове от гимназията. Домашно приготвени вкусотии, картички и сувенири бяха донесени от всеки ученик и предложени в стола на училището. Събраните 1677,30 лв. ще бъдат дарени на ученици в неравностойно положение.

Учениците от VIII г клас изненадаха всички служители с ръчно изработени картички с пожелания за весело посрещане на Коледа, здраве, щастие и успехи през Новата година. Подредените в учителската стая картички, всяка от които със специален поздрав и поименно адресирана, накараха служителите на училището да отбележат, че се радват на оригиналната инициатива от новопостъпилите гимназисти. Класният ръководител – г-жа Екатерина Бонева, поясни пред всички присъстващи, че е дала само идеята, а реализацията е изцяло дело на учениците, някои от тях са се справили с изработката на 3-4 картички.


Десетокласници уважиха Деня на отворените врати в Районен съд – Благоевград

На 13.12.2022г. нашите десетокласници заедно с г-жа Методиева посетиха Районен съд – Благоевград по повод Деня на отворените врати. Учениците бяха посрещнати от г-жа Атанасова, която им показа изложбата, посветена на първия документ за правата на човека – Магна харта, историята, организацията и дейността на Районен съд – Благоевград. Съдия Калина Иванова ги запозна с правилата за водене на съдебен процес и функциите на служебните лица в него – съдии, съдебни заседатели, прокурори, адвокати, вещи лица.
Учениците имаха възможността да присъстват и на открито съдебно заседание със съдия Пензов.
Целта на посещението бе да повиши познанията на младите хора за работата на съдебната система, както и да създаде интерес и мотивация у тях за професионална реализация.
Десетокласниците бяха впечатлени и пожелаха да посетят отново при следващ удобен случай Районен съд – Благоевград.
Всички получиха като подарък Конституцията на Република България.


6 ДЕКЕМВРИ – ДЕН НА БАНКЕРА


Ученици с дарение за Дома за възрастни хора в Благоевград

По повод Международния ден на доброволеца ученици от нашето училище посетиха Дома за възрастни хора в кв. „Струмско“. Младите хора направиха дарение, осигурено със събрани от тях средства. Инициативата на учениците от гимназията ни бе организирана от ръководството на учебното заведение и библиотеката към НЧ „Никола Вапцаров“ в кв. „Струмско“. 
Деветокласниците заедно с тяхната преподавателка по философия Милена Методиева зарадваха обитателите на Дома за възрастни хора и стоплиха сърцата им с мили думи и с желанието им да помагат.
Възрастните обитатели на дома бяха очаровани и с нетърпение очакваха младите хора, за да се срещнат с тях.
Учениците почерпиха своите домакини с погача и вкусни плодове, а тяхната учителка Милена Методиева поздрави всички, които се събраха, за да посрещнат своите гости.
Библиотекарят Татяна Браткова е доброволец във формирование „Георги Измирлиев“ към община Благоевград. Тя поздрави всички с празника – Международния ден на доброволеца и изрази задоволството си от ентусиазма на младите хора, които направиха дарение на социалното заведение. 


Започна обратното броене до Коледа

Учениците от VIII г клас, с класен ръководител г-жа Бонева, се включиха в създаването на коледно настроение в нашата гимназия. За целта украсиха елха, поставиха я на входа и до нея сложиха бяла дъска, на която всеки ден изписват броя оставащи дни до Коледа.


ОТБЕЛЯЗАХМЕ 73 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА НАШЕТО УЧИЛИЩЕ

С празнична програма чествахме патронния празник на ПГИ „Иван Илиев“. Под ръководството на г-н Милко Бошнаков учениците от клуба „Музика без граници“ създадоха настроение със своите изпълнения. Специални гости бяха и учениците от ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“, които поздравиха с песните си домакините.
Седмицата беше наситена със състезания и мероприятия, посветени на 73-годишнината от основаването на професионалното училище с най-дългогодишна история на територията на Благоевградска област.  Бяха проведени: състезание „Да научим заедно“, организирано от МО Природни науки и екология; състезание „Иновационен лагер“, организирано от МО Икономисти; състезания чрез презентации по история и по география, чрез изготвяне на табла, чрез спортни съревнования и участие в празничния концерт с музикално изпълнение, организирани от МО Обществени науки и ФВС; комбиниран урок по счетоводство, документиране и документооборот и компютърна обработка на счетоводната информация в специалност „Оперативно счетоводство“ и открит урок по финанси и счетоводство на предприятието в специалност „Банково дело“; както и отпечатване на училищен вестник. Мероприятията, превърнаха месеца в празничен за ученици и учители от ПГИ.
Директорът на гимназията – госпожа Ася Бояджиева, благодари на учениците за старанието и отличните резултати, които са показали в редица състезания, поздрави колегите си и пожела на всички, здраве, смели мечти и увереност.


Открит интегриран урок

На 24.11.2022 г. по случай патронния празник на училището в XII А клас, специалност „Банково дело“, се проведе открит интегриран урок на тема: „Финансиране на малки и средни предприятия“ по предметите финанси и счетоводство на предприятието, под ръководството на преподавателите г-жа Гергана Узунова и г-жа Нина Василкьова.
Основните цели на урока бяха насочени към упражняване и систематизиране знанията на учениците за стартиране на собствен бизнес, развиване на личностния и творческия им потенциал и възпитаване на икономическото мислене чрез проучване на условията, клиентите, промените и конкуренцията на пазара.
Класът беше разделен на екипи. Шест от тях изпълняваха ролята на виртуални фирми, а един екип – ролята на банка. На базата на предварително зададен казус всеки екип трябваше да консултира фирми относно стартиране на собствен бизнес, стартови разходи, очаквани приходи и източници на финансиране.
 Проектите бяха представени под формата на презентации. Банката изложи своето становище, свързано с исканията на фирмите за отпускане на кредити, и представи договори на одобрените фирми.
За отличното представяне фирмите и банката получиха грамоти.
На урока присъстваха директорът на ПГИ „Иван Илиев“ – г-жа Ася Бояджиева-Пенкова, заместник-директорите – г-жа Стоицова и г-жа Стамберова, преподаватели по професионални и общообразователни предмети.


Премерихме знанията си в сферата на природните науки

Състезание „Да научим заедно“, организирано от методическо обединение Природни науки, се проведе в три етапа на 23.11.2022 г. по случай патронния празник на училището. Учениците от Х клас бяха разделени на отбори от по четирима души, представители от всяка от паралелките във випуска. Съревнованието се състоя в три етапа. 
В първия етап участниците имаха за задача да разпознаят личности, показани им на презентация чрез снимки. На всеки 10 секунди изображението се сменяше, а учениците нямаха право да си записват. Водене на бележки беше разрешено на следващото ниво от този етап, когато освен снимка се появяваше и кратка информация за съответната личност. Десетокласниците с лекота назоваха имената на свързалите живота си с отделните природни науки. От оспорваната надпревара в този кръг от състезанието след дузпи отпадна отборът на Х г клас (Божидар Русинков, Никол Николова, Василина Томанова, Антонио Стойков). 
Във втори етап от състезанието изпитанието пред участниците беше в рамките на 3 минути да разпознаят колкото се може повече термини от природните науки, описани им с думи и жестове от представител на отбора, предварително изтеглил написаната на листче дума. След ожесточената борба и проведени дузпи отборът на Х б клас (Александра Вангелова, Елена Дулева, Златомира Синтюкова, Екатерина Маркова) остана на III място. 
Последният етап постави на изпитание останалите два отбора – на Х а и на Х в клас. Участниците трябваше да решат кръстословица. Първи се справиха с предизвикателството представителите на Х в клас (Дани Тошев, Симона Теова, Росица Галчева, Христиан Джукев), завоювайки максималния брой точки за по-малко от 10 минути. На второ място се класира отборът на Х а клас (Ивон Лазарова, Велислава Благоева, Александра Живкова и Ванеса Шопова). 
Госпожа Екатерина Бонева разясняваше регламента и даваше указания на отборите. Между отделните етапи от състезанието въпроси към публиката зададе г-жа Душка Станковска. Всеки дал верен отговор получи и малка награда. 
Председателят на методическото обединение – г-жа Илинка Янкова, връчи наградите на отбора победител и грамоти на всички участници в съревнованието. 
Директорът на ПГИ „Иван Илиев“ благодари на организаторите, участниците и публиката за превърналото се в празник състезание, което създаде настроение и даде възможност за изява на придобитите знания от десетокласниците. 
Като специален гост беше поздравена и аплодирана от всички присъстващи наскоро пенсиониралата се г-жа Елена Алексова. Обичаната учителка по география зададе и един от закачливите въпроси към аудиторията: „Кой е най-острият град в България?“. Бързият отговор „Трън“ дойде от бившата ученичка на г-жа Алексова и настоящ заместник-директор – г-жа Стамберова, припомняйки си с радост времето, когато е била препитвана пред картата на България от взискателната си учителка. 
За доброто настроение допринесоха и подготвените от г-н Бошнаков ученици Радослав Безински от Х б клас и Теодора Милчова от Х а клас, които са част от клуба „Музика без край“. 
За запечатването на отделните мигове от празничното състезание върху кадри се погрижиха участниците от клуба по фотография „На фокус“ с ръководител г-жа Илина Танева. Очакваме и статия в училищния вестник, която ще напишат учениците от клуб „Мастило“ с ръководител г-жа Десислава Кирякова.


Състезанието „Иновационен лагер“ в ПГИ „Иван Илиев“

На 14.11.2022 г. в ПГИ ”Иван Илиев”- Благоевград се проведе състезанието „Иновационен лагер“, което е част от Световната седмица на предприемачеството, организирана от Джуниър Ачийвмънт България и от събитията по случай патронния празник на училището.
Световната седмица на предприемачеството е международна кампания, чиято основна цел е подпомогне младите хора да развият предприемаческо мислене и поведение.
Тя се провежда в България вече петнадесета поредна година. Инициативата „Иновационен лагер“ е нов образователен подход, разработен от Джуниър Ачийвмънт, който мотивира подрастващите да бъдат креативни и да поемат рискове в интерактивна среда.
Включиха се 20 ученици от XI клас, които бяха разделени в пет отбора на случаен принцип от координаторите г-жа Илиана Кадурина и г-жа Даниела Карабельова. На обособено за всеки екип работно място учениците посрещнаха предизвикателството и разработиха  собствено и креативно решение на предварително зададен от Джуниър Ачийвмънт България бизнес казус на тема: „Храната на бъдещето в нашия град“.
Прилагайки принципа на „учене чрез правене”, участниците надградиха своите предприемачески умения, способностите си за работа в екип, усетиха какво означава да се работи под напрежение и в кратки срокове. Г-жа Гергана Христова, г-жа Анелия Бачева, г-жа Карамфилка Стойкова, г-жа Емилия Шаренска и г-жа Гергана Узунова, които бяха в ролята на ментори от училището, оказаха методическа помощ на отборите по време на състезанието.
Предприемаческите идеи бяха представени и защитени чрез презентации  по максимално атрактивен начин (снимки, цветове, поведение на сцената, др.) и бяха оценени от жури в състав: г-жа Радослава Лазарова-Янкова, регионален експерт работа с клиенти към УниКредит Булбанк, клон Благоевград, г-жа Илиана Кадурина и г-жа Даниела Карабельова, старши учители по икономически дисциплини в ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград.
Отборите бяха оценени по точкова система по предварително зададени критерии. Резултатите от състезанието са:

  • Първо място: Отбор №2  „Нов живот за храната“ –  Симона Данаилова – XI а клас, Божидара Димитрова –  XI б клас, Мария Кирчанова и Мария Каровска от XI г клас;
  • Второ място: Отбор №1  Soil Heroes –  Вероника Кьосева – XI б клас, Василена Тренева, Благовест Благоев и  Милен Златев от XI в клас ;
  • Трето място: Отбор №3  Food of the Future na boni – Паола Трендафилова – XI в клас, Георги Братков – XI г клас , Бояна Калинова – XI в клас и Вилолина Траянова от XI а клас. 

На участниците бяха връчени грамоти за участие, за класиране и малки подаръци за насърчаване участието им и в бъдещи състезания и олимпиади.


Отбелязахме Световния ден на философията

На 17.11.2022г. в Югозападния университет „Неофит Рилски“ тържествено бе отбелязан Световният ден на философията. Честването бе организирано от Философския факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“ съвместно с Регионалното управление на образованието – Благоевград. Събитието бе открито с поздравителен адрес от проф. д-р Борис Манов, декан на Философския университет, представен от доц. д-р Силвия Кръстева. Приветствие отправи и Екатерина Текерска, старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия към РУО – Благоевград. Във форума се изявиха с есета и презентации ученици от Благоевград, Разлог, Банско, Петрич. Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев“, гр. Благоевград беше достойно представена от ученици от 10А клас – Кристина Жишкина, Александра Живкова и Ванеса Попева. Ученичката Кристина Жишкина представи своето есе на тема: „Какво е за мен философията?“, за което беше силно аплодирано от публиката.


Научихме повече за празници, обреди, ритуали и обичаи от Пиринския край

Във връзка с патронния празник на училището и заложено в културния календар събитие пред гостуваща група ученици от различни класове на ПГИ „Иван Илиев“ Лиляна Дякова от Регионална библиотека „Димитър Талев“ – Благоевград на 14.11.2022 г. в зала „Изкуство“ представи презентация на тема: „Духовна култура и традиции на Пиринския край“. След запознаването на младите хора с нови за тях обреди и ритуали, протече и кратка дискусия по темата, като всеки от участниците имаше възможност да сподели своите впечатления от честването на някои от празниците в нашия регион. В края на тази среща учениците се разходиха из четириетажната сграда и се запознаха с богатия фонд на библиотеката. Младите читатели разгледаха по области на знанието различни книги, част от тях предлагани като единични екземпляри само в читалнята. Любезните домакини поканиха учениците, обичащи книгите, на нови срещи.


Ученици от общежитието на ПГИ посетиха библиотека

В навечерието на патронния празник на ПГИ „Иван Илиев“ ученици от общежитието проведоха традиционните си инициативи. Под ръководството на г-жа Валерия Дюлгерска те посетиха читалищната библиотека в кв.“Еленово“ и се насладиха на прекрасния свят на книгите. А по време на творческата работилница, с много хъс и вдъхновение сътвориха прекрасни празнични картички. Творческите занимания на учениците разнообразиха ежедневието им, стимулираха креативността им и допринесоха за създаване на празнично настроение.


Отбелязахме Международния ден на счетоводителя – 10 ноември и патронния празник на училището

В ПГИ „Иван Илиев“ по случай 10 ноември – Международния ден на счетоводителя и патронния празник на училището се проведе съвместен урок по учебните предмети „Счетоводство на предприятието“, „Компютърна обработка на финансово-счетоводната информация“ и „Документи и документооборот“, под ръководството на г-жа Гергана Гошева и г-жа Нина Василкьова. Участие взеха учениците от 11 в клас специалност „Оперативно счетоводство“. На урока присъстваха директорът на ПГИ –  г-жа Ася Бояджиева – Пенкова, и заместник- директорите г-жа Стоицова и г-жа Стамберова.
Целта на урока беше учениците да демонстрират формираните умения и ключови компетентности, както и да покажат, че свободно могат да приложат в практиката придобитите теоретични знания, изучавани по изброените предмети.
Учениците работиха върху казуси във виртуална счетоводна къща. Казусите бяха с практическа насоченост, като приложиха знанията и уменията, придобити по трите дисциплини.
За отличното представяне учениците получиха грамоти и бяха удостоени с приз „Счетоводител на месец ноември“.


110 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ГОРНА ДЖУМАЯ И ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ

Ученици и учители от ПГИ „Иван Илиев“ се включиха в тържественото отбелязване на 110 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към свободна България. Под ръководството на своите класни ръководители и учители възпитаниците на гимназията поднесоха цветя пред паметниците на Пейо Яворов, Тодор Александров, IV Мариополски полк, Иван Илиев, майор Орлински, Никола Вапцаров, незнаен македонски четник, Васил Левски, Гоце Делчев, Ильо войвода, Ичко Бойчев, Христо Ботев, паметник – костница на загиналите в Балканската война и Освобождението от османско иго, гроба на Мите Марков. Участваха и в ритуала за полагане на венци и цветя пред паметника на Македоно-одринското опълчение. Наблюдаваха историческата реконструкция „Утрото на свободата“ и концерт на оркестър „Шевица“ пред Регионален исторически музей. Наши ученици, които са част от ДЮФА „Пиринска китка“, се включиха в историческата възстановка.


Ученици от общежитието на ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград под ръководството на г-жа Валерия Дюлгерска, поздравиха представителите на  Пенсионерски клуб в кв. „Еленово“, по случай 1 октомври – Международния ден на възрастните хора! 
С поздравителен адрес, питка и музикална сюита учениците пожелаха на възрастните хора здраве, късмет и дълголетие!