Изяви на ученици

УЧЕБНА 2021/2022 ГОДИНА

В КРАК С КЛИМАТА

Екатерина Маркова и Златомира Синтюкова от IX Б клас, представиха училището в националния конкурс „В крак с климата“, който се проведе по повод Деня на Земята. Те участваха в предизвикателство „Футурист“ като споделиха своите идеи за това как изглежда светът и природата в техните очи, изразиха непримиримостта си към замърсяването и хорското безхаберие към околната среда, предложиха идеи за справянето с тези екологични проблеми. На Великден участваха и в радиопредаване на Радио Благоевград. Представиха се отлично и получиха грамоти, енциклопедии, торбички от плат и ваучер за покупка на продукти с бионасоченост. Браво момичета!


НАШИ УЧЕНИЦИ УЧАСТВАХА В КАМПАНИЯТА „ПОХОДЪТ НА КНИГИТЕ“ 

Ученици от осми и девети клас на ПГИ „Иван Илиев“ посетиха Читалищна библиотека „Никола Вапцаров“ по повод кампанията „Походът на книгите“.

Библиотекари запознаха младите читатели с историята на библиотеката от далечната 1866 година. Мартин Тодоров от ІХ г клас прочете информация за обичаите и традициите, свързани със Страстната седмица преди Великден. Учениците разбраха как да открият търсени от тях книги в електронния каталог на библиотеката.

От архива беше изваден Ръкописният служебник от 16. век и ученик разгърна страниците на книгата, докосвайки ги със специалните за целта ръкавици. Бъдещите икономисти и счетоводители се докоснаха до Търговска енциклопедия със стогодишна история.

Любезните домакини запознаха своите гости с начина на откриване на книги от електронния каталог на библиотеката. Младите читатели избраха интересни книги и обещаха скоро да се върнат за следващото си четиво.

Учениците от общежитието на ПГИ „Иван Илиев“ заедно с госпожа Валерия Дюлгерска  също  се включиха в националната кампания „Походът на книгите“, като посетиха читалищната библиотека в квартал „Еленово“.


23 АПРИЛ – СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА КНИГАТА И АВТОРСКОТО ПРАВО 

„Четящият човек е красив. Огледай се около себе си, винаги си личи кой чете и кой – не. Има една особена замаяност, очите на четящия стават по-различни, по-излъчващи. Направо се разхубавяваш. И другите те гледат по-различно. Хайде сега, като минаваш пред огледалото, хвърли едно око, небрежно, между другото. Как е, а?“ (Георги Господинов)

Ученици от различни класове в ПГИ „Иван Илиев“ отбелязаха с литературно четене Световния ден на книгата и авторското право. Всеки от участниците сподели радостта си от четенето с останалите чрез специален откъс от любима книга, коментари по отношение на съдържанието, вдъхновяващи цитати от художествения текст.

Като специални гости бяха поканени ръководството на училището и учителите по български език и литература, които останаха очаровани от отношението на младите хора към книгата и потребността им от споделяне на впечатленията относно прочетеното. Различните жанрове и тематичното многообразие на подбраните от учениците четива показаха пъстротата от интересите на подрастващите и близостта им чрез докосването до света на книгата.

ЗАЩО 23 АПРИЛ СЕ ПРЕВЪРНА В СВЕТОВЕН ДЕН НА КНИГАТА?

На 23 април честваме световния ден на книгата и авторското право. Денят е избран като символична почит към двама от най-големите колоси на световната литература – на 23 април в една и съща година (1616 г.) са починали Мигел де Сервантес и Уилям Шекспир.

Любопитен факт е, че първоначалната идея за отбелязване на този ден произхожда от Каталуния. През 1926 г. крал Алфонс XIII подписва декрет за честване на Ден на испанската книга, за който след известно обсъждане се предлага датата на смъртта на Сервантес. И тъй като този ден съвпада с празника в чест на Свети Георги Победоносец – покровител на Каталуния – в Барселона търговците на книги устройвали грандиозен панаир на книгата. От 1931 година там се появява обичаят да се подарява роза на всеки, който си купува книга.

Години по-късно, на 15 ноември 1995 година, на 28-та сесия на ЮНЕСКО, 23 април е провъзгласен за Световен ден на книгата и авторското право. С отбелязването на този ден светът отдава почит на просвещението и културните традиции, на книгите, като най-важното и значимо средство за съхранение и разпространение на знанието. Както казва английският философ и писател Франсис Бейкън „книгите са кораби на мисълта, които странстват по вълните на времето и грижливо пренасят своя безценен товар от поколение на поколение“.

Трудно е да осмислим огромното значение на книгите – те ни дават отговори на много въпроси, помагат ни да намерим своите житейски ориентири, предлагат ни знание и мъдри съвети, дават ни уникалната възможност да се докоснем до света на други хора.

„Четенето на книги е разговор с най-добрите умове на отминалите времена, и то разговор, в който те ни споделят своите най-добри мисли.“ – Декарт

Четете, приятели.

Любопитни факти за четенето и книгите, които подбрахме по повод Световния ден на книгата и авторското право:

1. Четенето е упражнение за човешки мозък. Потапяйки се в книгите ние не просто следваме сюжета, но и караме въображението си да работи усилено, казват учени от университета Emory University. Четеното е и своеобразна гимнастика за ума. Всеки път, когато четем, стремейки се да запомним фактите, за да следим историята, ние тренираме „мускулите на паметта“.

2. Традиционна книга или четец? Когато четем книга, вероятността да се потопим по-дълбоко в съдържанието ѝ, е по-голяма, ако използваме традиционно издание, а не електронен вариант. Липсата на физически страници води до замайване и ни лишава от усещане за напредък и пространствена ориентация. А това влияе върху задълбочаването ни и запомнянето на прочетеното.

3. Четенето на романи подобрява социалната и емоционалната ни интелигентност. Четенето на художествени произведения е много по-полезно за развитието на социалните умения за разлика от четенето на приложна психология или на научнопопулярна литература, твърди проучване, публикувано в списание Nature. Изборът на добра книга е сериозна „тренировка“ по формиране на социално съзнание (емпатия), твърдят учените. Романът стимулира живота по същия начин, както 3 D шофирането стимулира истинско състезание. Четейки художествено произведение, ние съпреживяваме ситуациите, поведението, емоциите, начина на мислене на героите и това значително обогатява и развива нашите социални умения.

4. Богатите четат повече книги в сравнение с бедните според проучване, поведено на Острова. Изследването също така разкрива и връзката между навиците в семейството и бъдещото отношение на децата към четенето. 89% от анкетираните, чиито родители са ми чели книги, докато са били малки, сега четат на своите деца.

5. Хората, които четат са по-активни във всяка сфера на живота. Те имат изявена гражданска позиция, по-вероятно е да гласуват, както и да спортуват редовно.

6. Книгите са по-мотивиращи от филмите. Проучване установява, че вдъхновението от литературни герои може да промени ежедневното поведение на читателя или да го мотивира към нови подвизи. Съпреживяването в книгата е много по-силно, отколкото при филмите, тъй като читателят се поставя на мястото на героя, а не е просто в ролята на зрител, обясняват учените.

7. Хората, които редовно четат, имат по-голям шанс да напреднат в живота и кариерата. „Четенето отваря врати и прави живота по-лесен, независимо какво четете. Нещо повече – четенето наистина е в състояние да ви накара да се почувствате по-добре“.


СВЕТОВНА СЕДМИЦА НА ПАРИТЕ
По повод отбелязване на СВЕТОВНА СЕДМИЦА НА ПАРИТЕ /21.03.-27.03.2022г./ , група ученици от 11а клас, спец. Банково дело“ по инициатива на госпожа Стойкова и госпожа Василкьова  изготвиха презентация, свързана с парите и финансовата грамотност.
Във връзка с тази инициатива група ученици от XI А клас, специалност „Банково дело“ от ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград под ръководството на г-жа Нина Василкьова и г-жа Гергана Узунова посетиха ОББ Благоевград. Учениците се срешнаха с г-жа Даниела Стаменова – директор филиал и г-жа Калина Димитрова – мениджър екип.

На срещата бе разгледана и дискутирана темата: „Движението на парите в банковата система, банковите продукти и услуги. Обслужване на клиенти и клиентска удовлетвореност“.

Г-жа Димитрова запозна учениците с възникването на парите, създаването на ОББ, продуктите и услугите, които използват за индивидуалните и бизнес клиенти.

Обясни на учениците как могат да станат клиенти дигитално и да управляват личните си финанси. Запозна ги с дебитните и кредитните карти, сметките и различните плащания, видовете кредитите и условията за ползването им, както и с различните застрахователни продукти.

С полезни и експертни съвети от мениджърите на Централен банков клон на ОББ и с огромното желание от страна на учениците от XII A клас, специалност „Банково дело“ и учителите г-жа Даниела Карабельова, г-жа Илияна Папукчиева – Иванова и г-жа Денислава Костадинова – старши учители в ПГИ „Иван Илиев“ успяхме да направим по-леко и ясно изготвянето и защитата на дипломния проект  за държавен изпит за придобиване на трета степен на професионална квалификация – част по теория на професията.

Старши специалистът Микробизнес Илиана Георгиева се срещна с учениците в часовете по „Бизнес проект“ на 24.03.2022г. и изясни необходимостта от финансова грамотност чрез интересни и любопитни факти. Запозна ги със същността и основните параметри на банковите продукти за физически лица, предлагани от Обединена българска банка и възможностите за иновативна промяна в тях.
Същият ден част от учениците от XII A клас, специалност „Банково дело“ посетиха Централен банков клон на ОББ Благоевград и бяха приети от директора на банковия клон Благоевград Даниела Стаменова. Дискусията беше насочена към структуриране на въпросите и отговорите, необходими  за защита на държавния изпит за придобиване на трета степен на професионална квалификация – част по практика на професията. На учениците бяха предоставени рекламни материали за различните банкови продукти, които да им помогнат при изготвянето на проект на флаер за рекламиране на банковата услуга в деня на изпита.

И двете срещи преминаха удовлетворяващо за всички участници.

Ученици от 12 В клас, специалност „Оперативно счетоводство“  пък посетиха клон на ОББ Благоевград. Любезно посрещнати от банковите служители успяха да се потопят в банковата сфера. Дискутираха се актуални въпроси свързани с онлайн и мобилно банкиране, картови разплащания, безналични плащания и теми свързани с движението на паричните средства. Учениците имаха възможност да се докоснат до процесите, протичащи ежедневно в банката.

Национален конкурс за рецитация „С България в сърцето“

Ученичката Александра Вангелова от IXБ клас, под ръководството на г-жа Я. Стоянова, взе участие в Националния конкурс за рецитация „С България в сърцето“, посветен на националния празник. Конкурсът е организиран от РИМ – Благоевград и РУО – Благоевград и се проведе на 07.03.2022 година. Ученичката достойно представи ПГИ „Иван Илиев“ със стихотворението „Отечество любезно“ на Иван Вазов. Получи грамота и подаръци от организаторите.


УЧЕБНА 2020/2021 ГОДИНА

Признание за наш ученик

От 7 до 9 май 2021г. в МДТ „Константин Кисимов” се проведе XV Детско-юношески театрален фестивал “Малкият принц”, организиран от Община Велико Търново и Народно читалище “Извор – 1873” с. Самоводене.

Влади Кафтанов спечели наградата за поддържаща мъжка роля в спектакъла „Белградска трилогия“ от Биляна Сръблянович за ролята си на Мича и Йован. Авторитетното жури на фестивала с председател Йоана Буковска-Давидова се впечатли от прекрасната игра на Влади. Талантливият младеж е част от трупата на Театрална школа „Ер малък“ при Драматичен театър „проф. Енчо Халачев“ – Благоевград. Под ръководството на Бранимир Митов ученикът от ПГИ „Иван Илиев“ развива актьорските си заложби и доказва, че освен подготвящ се за бъдещ икономист, той има пред себе си и възможността да се изявява и в друго поприще.

В продължение на три дни търновската публика в голямата зала на МДТ „Константин Кисимов” се наслади на 17 прекрасни спектакъла в двете възрастови групи – за детски и юношески театър. Участваха тринадесет театрални състави и школи от цялата страна, като общия брой на участниците надхвърли 220. За последните 14 месеца „Малкият принц“ бе първият подобен фестивал в страната и отново доказа, че е един от най-големите форуми в областта на любителския детско-юношески театър.


Национално състезание по икономика и управление

В УНСС се проведе първото Национално състезание по икономика и управление на Асоциацията на икономическите училища в България. УНСС посрещна силно мотивирани и творчески настроени млади хора, готови да покажат своите всеобхватни знания в областта на икономиката.

„В националното състезание бяха включени шест фундаментални дисциплини – икономика, теория на счетоводството, бизнес комуникации, предприемачество, маркетинг и мениджъмнт.

ПГИ „Иван Илиев“ Благоевград се включи в състезанието със седем ученици под ръководството на преподавателите Гергана Узунова и Илиана Кадурина.


ПГИ „Иван Илиев“ отбеляза Международния ден на танца – 29 април

„Танцът е магия за душата и опиат за тялото. Танцът е сила за духа. Той гони умората и лошото настроение. Танцът генерира положителна енергия и ни освобождава от натрупаното напрежение и дискомфорт. Положителната енергия се ражда сякаш от нищото и завладява танцуващите. Веднъж започнеш ли да танцуваш, част от теб винаги остава в танца.“

Със своеобразен урок по народни танци в двора на училището учениците от IX и XII клас под ръководството на господин Николай Манчев, учител по физическо възпитание и спорт, във времето от 12:50 ч. до 13:50 ч. отбелязаха Международния ден на танца – 29 април, който се чества от 1982 година по инициатива на ЮНЕСКО. За доброто настроение допринесе господин Милко Бошнаков – учител по музика, който изпълни любими народни песни от Пиринския край. Двамата учители, празнично пременени с автентични народни носии, успяха в навечерието на светлия християнски празник Великден да заредят с празнично настроение всички, които се включиха в изпълнението на народните хора.

Директорът на гимназията госпожа Ася Бояджиева-Пенкова се обърна с думи на благодарност към организаторите на събитието и към учениците, които се включиха в инициативата. Отбелязването на празника чрез българското танцово и песенно изкуство е и преклонение към традициите, завещани ни от предците, които са ни съхранили като народ във времената на исторически изпитания. Чрез фолклорното изкуство бъдещето на нацията се възпитава в родолюбие, което е залог за просперитета на страната ни. Госпожа Бояджиева-Пенкова завърши с благопожелания за здраве, благоденствие и оптимизъм по повод Възкресение Христово. И с посланието да вярваме, че светът ще стане по-добър, ако съхраним в себе си човешкото и следваме доброто!


Ученици от общежитието на ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград се включиха в Националния маратон на четенето.  Във филиала на Читалищната библиотека в квартал „Еленово“ учениците разгледаха библиотечния фонд , а госпожа Валерия Дюлгерска им прочете стихове на Елисавета Багряна. В хода на Маратона се насърчава четенето и общуването с книгите  – носители на непреходните ценности в човешката история и култура!


СВЕТОВНА СЕДМИЦА НА ПАРИТЕ

На 24.03.2021г. г-жа Карамфила Стойкова – старши учител по икономически дисциплини и учениците от XI а клас, специалност „Банково дело“ в ПГИ „Иван Илиев“ отбелязаха Световната седмица на парите /22-28 март 2021г./. Придържайки се към темата на инициативата: „Да се погрижим за себе си, да се погрижим за парите си“, бъдещите банкери дискутираха проблемите, демонстрираха знания пред поканените гости. Затворените заради епидемията класни стаи не попречиха на единадесетокласниците ентусиазирано да се включат във виртуалната класна стая в MS Teams, където проведоха интересния за участниците и публиката час.

Специални гости на събитието бяха Антоанета Николова – старши експерт по професионалното образование и обучение в РУО –Благоевград, представители на банка ДСК-гр. Благоевград, ръководството на ПГИ и преподаватели по икономически дисциплини.

С игра за финансова грамотност и  провеждане на онлайн лекция на  лицата, заети във финансовата сфера, които бяха гости на часа, се насочи вниманието на учениците към важността на парите и връзката им с качеството на живот, финансовата грамотност и финансовата култура.

В интерактивния час по банково дело бяха представени презентации по темата, проведоха се електронни тестове, беше решена кръстословица за парите.

Освен теоретичните познания бяха използвани и допълнителни ресурси:

  1. http://test.finansovogramoten.bg/- Тест: Аз и парите.
  2. Електронен тест по Банково дело: http://pgimarketing.weebly.com/1058107710891090.html
  3. Решаване на кръстословица.
  4. Парите в древността:  https://ucha.se/watch/6233/parite-v-drevnostta
  5. Развитие на парите до наши дни: https://ucha.se/watch/6234/razvitie-na-parite-do-nashi-dni-funktsii-na-parite
  6. Спестявания: https://ucha.se/watch/7072/spestiavania

Отбелязваве Световен ден на водата  22 март под мотото „Ценим водата“.


Световен ден на рециклирането – 18 март


ФРАНКОФОНИЯ

На 20.03.2021г., ученици от 10 и 11 клас, изучаващи френски език от 9 клас , отбелязаха 30 години от присъединяването на България към Международната организация на Франкофонията и международния ден на Франкофонията – 20 март. Срещата се проведе в електронна среда на платформата Тиймс

Ученици, изявили желание и групирани в екипи :  екип „Франкофония“, екип „Франция“, екип „Париж“ и екип „Известни френски личности“ и екип „ 30 години България във OIF“, представиха изготвените от тях презентации. Влизайки в ролята на учители, те запознаха   съучениците си от ПГИ“ Иван Илиев“ със същността и функциите на международната организация, чийто пълноправен член от 1993г. е и България, с историята на създаването ѝ, с държавата Франция  и нейната столица Париж, с известни лица, представители на френското изкуство и култура, с  ползите за България от членството ѝ в Международната франкофонска организация, с възможностите за обучение на френски език в университети в България.

Присъстващите премериха  сили в състезание върху наученото от своите съученици франкофони, чрез електронни  тестове-игра, съставени на платформите  Quizziz и Kahoot.

Линк към игрите, в които може да вземе участие, всеки франкофон, до 01.04.2021г.

https://quizizz.com/join?gc=07567842

https://kahoot.it/challenge/04551126?challenge-id=4f0c705c-495e-4d65-b627-b395d81c1e9d_1616762388536


НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ „ПРАКТИЧНИ ФИНАНСИ“

Националното състезание „Практични финанси“ е състезание за финасова грамотност, като основната му цел е мобилизиране на личния потенциал на участниците, фокусирайки техните усилия върху усвояването на култура на поведение, начин на мислене и подходи за действие по отношение на класически и актуални проблеми на управлението на личните финанси чрез използване на новите технологии.

ПГИ „Иван Илиев“ се влючи тази година в състезанието с десет ученици от XI А клас: Стояна Карачорова, Мариела Борисова, Виктория Бърдарова, Радослав Митрев, Георги Стоилков, Вилияна Болгурска, Благовест Костадинов, Николета Сотирова, Цветанка Стефанова и Кирил Трайков с ръководител Гергана Узунова.

Състезанието се проведе от Джуниър Ачийвмънт България в онлайн среда на 15 март 2021 година, под формата на комплексен тест и казус в областта на управлението на личните финанси.


УЧЕБНА 2019/2020 ГОДИНА

24 МАЙ – ДЕН НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА

Презентация по повод националния празник – 24 май

9 МАЙ – ДЕН НА ЕВРОПА

По повод 9 май – Ден на Европа се проведе онлайн състезание на френски език „Аз познавам държавите-членки на ЕС“, организирано от г-жа Желязка Милкова – старши учител по френски език в ПГИ.

Класиране:
Първо  място – Габриела Тафраджийска от IX в клас;
Второ място – Антония Кузманска от IX г клас и Михаела Цветкова от X в клас;
Трето място – Мелани Ангелова от IX в клас.