Изяви на ученици 2020/2021 учебна година

Учебна 2020/2021 година

Признание за наш ученик

От 7 до 9 май 2021г. в МДТ „Константин Кисимов” се проведе XV Детско-юношески театрален фестивал “Малкият принц”, организиран от Община Велико Търново и Народно читалище “Извор – 1873” с. Самоводене.

Влади Кафтанов спечели наградата за поддържаща мъжка роля в спектакъла „Белградска трилогия“ от Биляна Сръблянович за ролята си на Мича и Йован. Авторитетното жури на фестивала с председател Йоана Буковска-Давидова се впечатли от прекрасната игра на Влади. Талантливият младеж е част от трупата на Театрална школа „Ер малък“ при Драматичен театър „проф. Енчо Халачев“ – Благоевград. Под ръководството на Бранимир Митов ученикът от ПГИ „Иван Илиев“ развива актьорските си заложби и доказва, че освен подготвящ се за бъдещ икономист, той има пред себе си и възможността да се изявява и в друго поприще.

В продължение на три дни търновската публика в голямата зала на МДТ „Константин Кисимов” се наслади на 17 прекрасни спектакъла в двете възрастови групи – за детски и юношески театър. Участваха тринадесет театрални състави и школи от цялата страна, като общия брой на участниците надхвърли 220. За последните 14 месеца „Малкият принц“ бе първият подобен фестивал в страната и отново доказа, че е един от най-големите форуми в областта на любителския детско-юношески театър.


Национално състезание по икономика и управление

В УНСС се проведе първото Национално състезание по икономика и управление на Асоциацията на икономическите училища в България. УНСС посрещна силно мотивирани и творчески настроени млади хора, готови да покажат своите всеобхватни знания в областта на икономиката.

„В националното състезание бяха включени шест фундаментални дисциплини – икономика, теория на счетоводството, бизнес комуникации, предприемачество, маркетинг и мениджъмнт.

ПГИ „Иван Илиев“ Благоевград се включи в състезанието със седем ученици под ръководството на преподавателите Гергана Узунова и Илиана Кадурина.


ПГИ „Иван Илиев“ отбеляза Международния ден на танца – 29 април

„Танцът е магия за душата и опиат за тялото. Танцът е сила за духа. Той гони умората и лошото настроение. Танцът генерира положителна енергия и ни освобождава от натрупаното напрежение и дискомфорт. Положителната енергия се ражда сякаш от нищото и завладява танцуващите. Веднъж започнеш ли да танцуваш, част от теб винаги остава в танца.“

Със своеобразен урок по народни танци в двора на училището учениците от IX и XII клас под ръководството на господин Николай Манчев, учител по физическо възпитание и спорт, във времето от 12:50 ч. до 13:50 ч. отбелязаха Международния ден на танца – 29 април, който се чества от 1982 година по инициатива на ЮНЕСКО. За доброто настроение допринесе господин Милко Бошнаков – учител по музика, който изпълни любими народни песни от Пиринския край. Двамата учители, празнично пременени с автентични народни носии, успяха в навечерието на светлия християнски празник Великден да заредят с празнично настроение всички, които се включиха в изпълнението на народните хора.

Директорът на гимназията госпожа Ася Бояджиева-Пенкова се обърна с думи на благодарност към организаторите на събитието и към учениците, които се включиха в инициативата. Отбелязването на празника чрез българското танцово и песенно изкуство е и преклонение към традициите, завещани ни от предците, които са ни съхранили като народ във времената на исторически изпитания. Чрез фолклорното изкуство бъдещето на нацията се възпитава в родолюбие, което е залог за просперитета на страната ни. Госпожа Бояджиева-Пенкова завърши с благопожелания за здраве, благоденствие и оптимизъм по повод Възкресение Христово. И с посланието да вярваме, че светът ще стане по-добър, ако съхраним в себе си човешкото и следваме доброто!


Ученици от общежитието на ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград се включиха в Националния маратон на четенето. Във филиала на Читалищната библиотека в квартал „Еленово“ учениците разгледаха библиотечния фонд , а госпожа Валерия Дюлгерска им прочете стихове на Елисавета Багряна. В хода на Маратона се насърчава четенето и общуването с книгите  – носители на непреходните ценности в човешката история и култура!


СВЕТОВНА СЕДМИЦА НА ПАРИТЕ

На 24.03.2021 г. г-жа Карамфила Стойкова – старши учител по икономически дисциплини и учениците от XI а клас, специалност „Банково дело“ в ПГИ „Иван Илиев“ отбелязаха Световната седмица на парите /22-28 март 2021г./. Придържайки се към темата на инициативата: „Да се погрижим за себе си, да се погрижим за парите си“, бъдещите банкери дискутираха проблемите, демонстрираха знания пред поканените гости. Затворените заради епидемията класни стаи не попречиха на единадесетокласниците ентусиазирано да се включат във виртуалната класна стая в MS Teams, където проведоха интересния за участниците и публиката час.

Специални гости на събитието бяха Антоанета Николова – старши експерт по професионалното образование и обучение в РУО –Благоевград, представители на банка ДСК-гр. Благоевград, ръководството на ПГИ и преподаватели по икономически дисциплини.

С игра за финансова грамотност и  провеждане на онлайн лекция на  лицата, заети във финансовата сфера, които бяха гости на часа, се насочи вниманието на учениците към важността на парите и връзката им с качеството на живот, финансовата грамотност и финансовата култура.

В интерактивния час по банково дело бяха представени презентации по темата, проведоха се електронни тестове, беше решена кръстословица за парите.

Освен теоретичните познания бяха използвани и допълнителни ресурси:

  1. http://test.finansovogramoten.bg/- Тест: Аз и парите.
  2. Електронен тест по Банково дело: http://pgimarketing.weebly.com/1058107710891090.html
  3. Решаване на кръстословица.
  4. Парите в древността:  https://ucha.se/watch/6233/parite-v-drevnostta
  5. Развитие на парите до наши дни: https://ucha.se/watch/6234/razvitie-na-parite-do-nashi-dni-funktsii-na-parite
  6. Спестявания: https://ucha.se/watch/7072/spestiavania

Отбелязваве Световен ден на водата  22 март под мотото „Ценим водата“.


Световен ден на рециклирането – 18 март


ФРАНКОФОНИЯ

На 20.03.2021г., ученици от 10 и 11 клас, изучаващи френски език от 9 клас , отбелязаха 30 години от присъединяването на България към Международната организация на Франкофонията и международния ден на Франкофонията – 20 март. Срещата се проведе в електронна среда на платформата Тиймс

Ученици, изявили желание и групирани в екипи :  екип „Франкофония“, екип „Франция“, екип „Париж“ и екип „Известни френски личности“ и екип „ 30 години България във OIF“, представиха изготвените от тях презентации. Влизайки в ролята на учители, те запознаха   съучениците си от ПГИ“ Иван Илиев“ със същността и функциите на международната организация, чийто пълноправен член от 1993г. е и България, с историята на създаването ѝ, с държавата Франция  и нейната столица Париж, с известни лица, представители на френското изкуство и култура, с  ползите за България от членството ѝ в Международната франкофонска организация, с възможностите за обучение на френски език в университети в България.

Присъстващите премериха  сили в състезание върху наученото от своите съученици франкофони, чрез електронни  тестове-игра, съставени на платформите  Quizziz и Kahoot.

Линк към игрите, в които може да вземе участие, всеки франкофон, до 01.04.2021 г.

https://quizizz.com/join?gc=07567842

https://kahoot.it/challenge/04551126?challenge-id=4f0c705c-495e-4d65-b627-b395d81c1e9d_1616762388536


НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ „ПРАКТИЧНИ ФИНАНСИ“

Националното състезание „Практични финанси“ е състезание за финасова грамотност, като основната му цел е мобилизиране на личния потенциал на участниците, фокусирайки техните усилия върху усвояването на култура на поведение, начин на мислене и подходи за действие по отношение на класически и актуални проблеми на управлението на личните финанси чрез използване на новите технологии.

ПГИ „Иван Илиев“ се влючи тази година в състезанието с десет ученици от XI А клас: Стояна Карачорова, Мариела Борисова, Виктория Бърдарова, Радослав Митрев, Георги Стоилков, Вилияна Болгурска, Благовест Костадинов, Николета Сотирова, Цветанка Стефанова и Кирил Трайков с ръководител Гергана Узунова.

Състезанието се проведе от Джуниър Ачийвмънт България в онлайн среда на 15 март 2021 година, под формата на комплексен тест и казус в областта на управлението на личните финанси.