5 – ти октомври

С тържество в двора на ПГИ „Иван Илиев“ учениците, учителите и ръководството на гимназията отбелязаха 109 години от свободата на Горна Джумая и Пиринска Македония, преклониха се пред подвизите на героите, оставали костите си за свободата ни.

Директорът на училището госпожа Ася Бояджиева – Пенкова откри церемонията със своето поздравително слово, като започна със специално обръщение към колегите си по повод Международния ден на учителя: „Казват, че най-добрите учители ни помагат да обичаме да учим. Но вие правите много повече от това – преподавате с човечност и доброта, които вдъхновяват възпитаниците ви да искат да бъдат повече от по-добри ученици. Вие ги учите да искат да бъдат по-добри хора.“

Доброто настроение беше създадено и с изпълнените възрожденски песни специално от ученичките Цветанка Стефанова, Гергана Пендуркова и Жоржета Кордева под музикалния съпровод на господин Милко Бошнаков.

Директорът на ПГИ „Иван Илиев“ госпожа Ася Бояджиева-Пенкова заедно със заместник-директора госпожа Стамберова присъстваха на отслужената панихида от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим за загиналите за Освобождението на Горна Джумая от османско владичество. Положиха и цветя пред паметника на майор Орлински в двора на църквата „Въведение Богородично“. В церемонията се включиха кметът Илко Стоянов, областният управител Николай Шушков, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, председателят на БЧК акад. Христо Григоров, внук на горноджумайския войвода Ичко Бойчев, военнослужещи, представители на институции, политически партии и граждани.

Честит празник!