„Живей здравословно“

Учебната 2017/2018 година

Група по интереси
Ръководител  – ГАЛИНА ЮНАКОВА
Заниманията в групата целят усвояване на знания от учениците за здравословен начин на живот и взаимовръзката между човека и околната среда; придобиване на знания за здравословно хранене – как и с какво да се храним, за да бъдем здрави; осъзнаване на факта, че движението е неразделна част от здравословния начин на живот. Създаването на групата има за цел учениците да осъзнаят ползата от добрата хидратация за човешкия организъм; да разберат значението на плодовете и зеленчуците за човешкото здраве; лечебните качества на билките; да придобият знания за това кои храни са полезни и кои вредни.


ОТЧЕТ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПУБЛИЧНИ ИЗЯВИ


Представителна изява

„ОТ НИЩО – НЕЩО“

 

На 29.03.2018г. бе проведена Първата представителна изява на учениците от групата по интереси „Живей здравословно“ в кабинета по химия при ПГИ «Иван Илиев» на тема „От нищо – нещо“. Участниците в клуба представиха изработени от тях мулажни облекла т.е. облекла от отпадъчни материали. Този тип облекло се изработва основно от найлонови чували за отпадък, найлонови торбички, пластмасови бутилки, капачки от пластмасови бутилки, вестници и от по-нетрадиционни материали – ролки от тоалетна хартия, тоалетна хартия, кухненска хартия и салфетки. Условието е да няма шевни тигели, съединяването на детайлите става само с помощта на тиксо, телбод и безопасни игли.
Целта на изявата бе да се обърне внимание на необходимостта от намаляване количеството отпадъци, които изхвърляме в околната среда, да се покаже времето необходимо на природата да се справи с безхаберно изхвърлените боклуци и всеки един от присъстващите да се замисли какво да промени в ежедневието си, за да даде своя личен принос за опазване на околната среда.
Начинът на представяне на изявата – ревю на мулажни облекла стимулира учениците да споделят и реализират свои идеи на практика. Развива умения за поемане на отговорност и подобряване на работата в екип.
От поканените гости на изявата присъстваха г-жа Бояджиева-Пенкова – директор на училището и г-жа Бонева-Дамянова – зам. директор. Гости бяха и учителите: г-жа Чолакова, г-жа Станковска, г-жа Величкова, г-жа Хаджииванова. Изявата уважиха г-жа Илиева – библиотекар, г-жа Ани Николова – мед. сестра, родители и ученици от нашето училище.


Ученици от групата

Изработени табла на теми: „Правила за здравословно хранене“ и „Продукти, които ни развалят настроението“.

Във фоайето на ПГИ „Иван Илиев“ бе оформен кът, посветен на Международния ден на водата – 22 март.

Групата, изработи табла с основните акценти от здравословния начин на живот – рационално хранене, активно движение и правилно хидратиране.

Моменти от пешеходния поход „Движението е здраве“ проведен на 14.11.2017г. с ученици от групата