Програма за посланици на ЕП

ПРЕДСТАВИТЕЛНА ИЗЯВА НА КЛУБ „АКТИВНИ ЕВРОПЕЙЦИ“

Дата на провеждане – 08 май 2019г.

По повод Деня на Европа и предстоящите европейски избори на 8 май 2019г учениците от клуб „Активни европейци“ към ПГИ „Иван Илиев“, съвместно с ЕИЦ „Европа директно“ – Благоевград, организираха Младежки диалог „Аз и дебатът за бъдещето на ЕС“. Мястото на събитието беше Регионален исторически музей. Присъстваха ученици и учители от няколко училища в града – Професионална гимназия по икономика, Природо – математическа гимназия, Национална хуманитарна гимназия и Средно общообразователно училище с изучаване на чужди езици. Гост беше и г-жа Текерска от РУО, Благоевград.

Уводната сесия беше открита от г-жа Хаджикосева – ръководител на ЕИЦ. Учениците от клуба представиха чрез презентация темата „Европа пред избор“ / Работа на ЕП – ежедневна политика и дългосрочни процеси; Ролята на ЕП в процеса на взимане на решения в ЕС; Европейските политически семейства и политическите възможности; Потенциално влияние на изборите през 2019г върху бъдещето на ЕС/

След забавна игра за опознаване учениците бяха разделени в 5 групи и започнаха паралелни дискусии по теми / 1. Да гласуваме или да не гласуваме на европейските избори – какво е значението им?; 2. За какво трябва да се използват европейските пари?; 3. Какво мислите за Брекзит?; 4. Как разбирате израза „Повече Европа в България“?; 5. Как виждаме бъдещето на ЕС? / ЕС , обединен само около свободен пазар или ЕС, основан на общи действия в различни области като миграция, отбрана, финанси, външна политика?/

Всяка група представи тезата си и отговори на поставените въпроси от останалите групи. Всички се включиха в Общата дискусия „Какво всъщност искаме от ЕС?“. Демонстрираха се интерес, знания, толерантност, работа в екип и като цяло поведение на активни европейски граждани. Навършилите 18 години ученици изразиха готовността си да упражнят правото си на глас. Удовлетворението от събитието беше за всички участници, които получиха и сертификати.


ВИДЕО ДИСКУСИЯ

На 15 май 2019 г. младшите посланици от ПГИ „Иван Илиев“ участваха във видео дискусия „Аз избирам Европа“, организирана от Европейските информационни центрове „Европа директно“ в Благоевград, Пловдив и Бургас и Бюрото на ЕП в България. Проведе се интересна и полезна дискусия върху въпроси, свързани с работата на ЕП и предстоящите европейски избори. Личната среща с Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България обогати допълнително младите хора.Благодарим за тези срещи и възможности!

ДЕБАТ – АМЕРИКАНСКИ УНИВЕРСИТЕТ БЪЛГАРИЯ

На 12.04.2019г. младшите посланици на ЕП към ПГИ „Иван Илиев“, гр. Благоевград взеха участие в дебат, организиран от българското училище за политика „Димитър Паница“. Темата на дебата беше – „Младежка заетост – предизвикателствата на Европейския пазар на труда“.

Дебатът е част от проекта „Европа те чува. Гласувай!“

ПАНАИР НА УЧЕБНИТЕ КОМПАНИИ

На 29.03.2019г в Регионален исторически музей се проведе XI Панаир на Учебните компании, ежегодно организиран от ПГИ „Иван Илиев“, Благоевград. Предприемачески дух, креативност и поведенчески модели във всички структурни звена на едно предприятие демонстрираха учениците с работа в автокъща, био козметика, картинна галерия, две банки, оптика, винарна, сватбена агенция, детски играчки, фото студио и парти център. Младшите посланици се включиха активно, като представиха по атрактивен начин чрез много рекламни материали, брошури, табла и игри и дейностите по проектите „Училище- посланик на ЕП“ и „Кариерна ракета“. Получихме подкрепа както от ръководството ,така и от Информационен център „Европа директно“- Благоевград. Акцента беше върху предстоящите европейски избори. Към посетителите- представители на различни институции, бизнеса, медии и ученици посланието беше „Да бъдем активни и отговорни европейски граждани! Бъдещето ни е в нашите ръце!“

СРЕЩА С МАРИЯ ГАБРИЕЛ

Младшите посланици на ЕП към ПГИ „Иван Илиев“, Благоевград присъстваха на граждански диалог с комисар Мария Габриел в ЮЗУ „Неофит Рилски“ на 25.03.2019г. Темата на диалога беше „Цифровото образование: двигател на цифровата икономика“. Представени бяха последните инициативи на Европейската комисия за цифрово образование, както и възможностите, които цифровите технологии предоставят на младите хора и предприятията. Засегнати бяха много теми като фалшивите новини и защита на личните данни в интернет пространството. Полезна и мотивираща среща за младшите посланици!

ПОСЕЩЕНИЕ В IX ОУ

Младшите и старшите  посланици на ЕП към ПГИ „Иван Илиев“, Благоевград  гостуваха на IX ОУ „Пейо Яворов“на 6.03.2019. Те запознаха учениците с историята на ЕС; дейностите на ЕП; европейските проблеми, засягащи глада, бедността, замърсяването и войната; равнопоставеността на момичетата и момичетата в избора на професия. Проведоха се забавни и полезни игри, с които се повишиха интереса и знанията на децата. Чрез  образователната платформа MozaBook малките ученици отговориха на поставените въпроси и заслужено получиха награди книжки за ЕС. Раздадени бяха на учителите рекламни материали във връзка с информационната кампания „Този път ще гласувам“. Удовлетворени сме от получения резултат!

ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПРЕЗЕНТАЦИИ

От средата ва месец  декември 2018 г. и през месец януари 2019 г. младшите посланици на ЕП към ПГИ „Иван Илиев“ проведоха обучения на връстници в Час на класа по темите: „Европейски парламент“, „Европейски съюз“, „Европейски проблеми“, „Стереотипи, основани на пола и влиянието им върху професионалния избор на младите хора“, „Икономически последици от неравенстото между жените и мъжете“. С интересни игри и обсъждане в групи, дискусии и позитивно настроение младшите посланици повишиха интереса и знанията по поставените теми сред съучениците си.

ДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ

През месец  декември 2018 г. младшите посланици към ПГИ „Иван Илиев“, Благоевград се заеха с организацията по събиране на пакетирани хранителни продукти за бедни семейства в Благоевград.С това училището се включи в кампанията „Приятели, наши връстници гладуват. Нека спрем това“, организирана от Общинския съвет по наркотични вещества Благоевград и Православния информационен център на Неврокопска митрополия. В кампанията се включиха ученици и учители и се събраха голямо количество продукти. По време на кампанията беше представена на голяма мултимедия презентацията „Европейски проблеми“, засягаща глада, бедността и войната.

ИНТЕРВЮ В БНР (13.12.2018 година)

Старши посланик Я. Стоянова и младшите посланици Шазие Ходжова и Николай Георгиев бяха гости в БНР, рубриката „Европейски гид“ на 13.12.2018г. В кратко интервю те представиха основните цели и очаквани резултати на проекта „Училище – посланик на Европейския парламент“. Разказаха за своите  дейности, а младшите посланици споделиха своите мотивации за включването в проекта , както и желанието им да предадат получените знания на своите съученици, близки и приятели.

КАРИЕРНА РАКЕТА В ГР. СТАРА ЗАГОРА

Младшите посланици на ЕП към ПГИ „Иван Илиев“, Благоевград- Любомира Стамболийска, Василена Маркова, Николай Георгиев и Илиян Синтюков, взеха участие в Обучение на обучители на връстници по проект „Кариерна ракета“. Обучението се проведе в Старозагарски минерални бани/ 1-4.11.2018г./ със старши посланик Я. Стоянова. Учениците се запознаха със стереотипите, основани на пола и тяхното влияние върху избора на образование и кариера. Участваха в образователни ролеви игри, свързани с равнопоставеността на жените и мъжете. Наученото те ще предадат на своите връстници и ще подготвят фестивал на Кариерата.

СРЕЩА С ОГНЯН ЗЛАТЕВ

НА 23.10.2018Г. В ПГИ „ИВАН ИЛИЕВ“ БЕ ПРОВЕДЕН ДИСКУСИОНЕН ФОРУМ С УЧАСТИЕТО НА УЧЕНИЦИ И УЧИТЕЛИ  И ОГНЯН ЗЛАТЕВ, РЪКОВОДИТЕЛ НА ПРЕДСТАВИТЕЛСТВОТО НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ В БЪЛГАРИЯ.

ТЕМАТА НА ФОРУМА БЕШЕ „ЕВРОПЕЙСКИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА, ИЛИ КАКВО ГОВОРИ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ НА МЛАДИТЕ ХОРА“. СЪЩО ТАКА БЯХА ДИСКУТИРАНИ И СЛЕДНИТЕ ТЕМИ:

* ЕС пред избори за Европейски парламент през 2019 година. Имат ли значение европейските избори за нас?

* Къде е мястото на Европейския съюз в развитието на младите хора? Къде е мястото на младите хора в развитието на Европейския съюз?

СРЕЩАТА БЕШЕ ОРГАНИЗИРАНА СЪВМЕСТНО С ЕВРОПЕЙСКИ ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР „ЕВРОПА ДИРЕКТНО“ – БЛАГОЕВГРАД И Е ЧАСТ ОТ ПРОГРАМАТА „ПГИ- ПОСЛАНИК НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ“. МЛАДШИТЕ ПОСЛАНИЦИ ВЗЕХА АКТИВНО УЧАСТИЕ В ДИСКУСИЯТА.

СРЕЩА С ГОСПОДИН АДЕМОВ