Изяви на ученици 2023/2024 учебна година

Ден на отворените врати

В ПГИ „Иван Илиев“ се проведе ден на отворените врати. С вълнение и ентусиазъм посрещнахме в нашето училище бъдещи гимназисти от СУ „Иван Вазов „, II ОУ „Димитър Благоев“ и IV ОУ „Димчо Дебелянов“. Събитието е част от рекламната кампания на ПГИ, с която искаме да представим специалностите, които предлагаме за учебната 2024/2025 година, постиженията на нашите ученици от различни състезания, както и да споделим натрупания опит и възможности, които програмата Еразъм + предлага на учениците чрез участие в реализацията на проекти. Ученици от 11. клас представиха пред нашите гости презентации, изготвени от тях на английски език, които са резултат от проведената практика в гр. Корк, Ирландия по програма Еразъм+. Учебно-тренировъчните фирми „The river“, „Пчелна приказка“ и „Здраве и надежда“, които на проведения в Пловдив международен панаир ТФ ФЕСТ 2024 завоюваха високи отличия, представиха своите фирми, рекламни материали, идеи и социални дейности, а седмокласниците бяха впечатлени. На финала на визитата разведохме нашите гости в училището, показахме им различните кабинети и материално-техническата база, която се стараем непрекъснато да обновяваме и модернизираме.


За поредна година единадесетокласниците от ПГИ „Иван Илиев“ влязоха в ролята на банкери, счетоводители, търговски и рекламни агенти в панаира на учебно-тренировъчните фирми.

Под мотото „Учене чрез действие“ единадесетокласниците на ПГИ „Иван Илиев“, Благоевград представиха своята практическа подготовка чрез демонстрация на придобитите умения за водене на бизнес преговори и сключване на търговски сделки в XIII панаир на учебно-тренировъчните фирми.
„Днес ще имате възможността да се изявите в ролята на мениджъри, търговски представители, рекламни агенти, счетоводители и това ще бъде вашата генерална репетиция за участието ви в Международния панаир на учебно-тренировъчните предприятия в Пловдив, където, убедена съм, ще впечатлите комисията не само с подготовката и представянето си, но с доброволческите инициативи, които организирахте и показахте, че сте социално ангажирани млади хора“, обърна се към единадесетокласниците директорът Ася Бояджиев-Пенкова и благодари на участниците, родителите и учителите.
Госпожа Ваня Алексиева, главен експерт „Образование“ в община Благоевград, поднесе поздравителен адрес от името на господин Методи Байкушев, кмет на община Благоевград, като завърши с пожелание за здраве, вдъхновение и успешна реализация в бъдеще.
За създаване на празничното настроение се погрижиха със своите музикални изпълнения учениците от клуб „Музика без граници“ под ръководството на г-н Милко Бошнаков.
На самостоятелни щандове, разположени в най-голямата зала на Младежкия дом, осем учебно-тренировъчни фирми представиха своята дейност.
Учениците от XI А клас, подкрепяни и насърчавани от своята учителка Карамфила Стойкова, създадоха свои собствени банки: УТБ“ „Даймънд Банк” АД и УТБ „КПД БАНК“АД. Те  представиха процеси, протичащи в банковото дело. Работиха заедно, за да осигурят услуги като депозити, заеми, разплащания, банкови карти, иновационни предложения. Имаха възможност да приложат на практика това, което са научили в часовете по икономически дисциплини, да развият ценни умения като работа в екип, лидерство, също така насърчаване на креативното мислене. Проектираха и отпечатиха свои рекламни материали, собствени банкови карти и документи. Показаха отношение към важността на парите и тяхното управление, връзката  на екологичните, социални и управленски решения с финансовата грамотност, финансовата култура и качеството на живот.
За първа година бе презентирана учебно-тренировъчната фирма „Пчелна приказка“ от XI Б клас – 1 група с ръководител Гергана Христова. “Пчелна приказка” ООД е учебно-тренировъчна фирма с предмет на дейност „Търговия на дребно с пчелни продукти”. Основната цел е с всеки предлаган продукт, учениците да се включат в грижата за опазване живота на пчелите, защото вярват, че грижата за тях е инвестиция в бъдещето.
На щанда фирмата беше изложен богат асортимент от пчелни продукти. Учениците подаряваха на клиентите си истински семена от слънчоглед и рапица, които да се засеят и така да допринесат за увеличаването на популацията на пчелите. Посетителите се впечатлиха от предлаганите продукти и искаха да си закупят, но за съжаление, те не се продаваха. Самите еликсири бяха донесени от „рекламния агент“ на фирмата Борислав Попов, чийто дядо произвежда пчелни продукти в Долно Осеново.
Участниците в учебно-тренировъчната фирма реализираха социална кауза „Да спасим пчелите и планета Земя!”. Разработиха четири образователни книжки: „21 интересни факта, които не всеки знае“, „21 ползи от пчелите“, „21 начина да спасим пчелите“ и „21 медоносни раснения“. Числото 21 не бе избрано случайно: 21 e магическо число за пчелите. Излюпват се от яйцето за 21 дни, 21 работят вътре в кошера и 21 дни летят и събират нектар.
Вярвайки, че децата могат да бъдат най-добрите посланици на социалната кауза, учениците посетиха ЦДГ №4 „Първи юни” в Благоевград. При посещението си пресъздадоха приказка за добрата пчела Кати. Подариха 20 декоративни пчелни кошера, ръчно изработени от тях,  както и семена за 10 медоносни растения.
За да насърчат приноса и грижата в помощ на биоразнообразието, при провеждането на XIII панаир на учебно-тренировъчните фирми, учениците подариха 50 броя семенца на медоносни растения, които както ще красят терасата или двора на домовете на клиентите, така и ще помогнат на пчелите. Така всеки клиент може да даде своя малък принос в преследване на една голяма цел – спасяването на пчелите и планетата Земя.
Силно впечатление направи и щандът на УТФ ,,Интериорни Магии“ – XI Б клас  – II група с ръководител Даниела Карабельова, които елегантно въведоха клиентите в интериорния свят.  Те представиха проектите си, които съчетават в себе си естетика и функция чрез чертежи и снимки. Екипът от ученици изложи своята композиция под формата на три пакета, включващи основите за изграждане на цялостна персонализирана концепция на идейните проекти, изготвени с помощта на дизайнери  и съобразени с предпочитанията на клиентите. За по-голямо внушение в интериора, учениците саморъчно сглобиха макетна къща, която бе голямата награда в тяхната томбола.
На изключителен интерес се радваха и двете учебно-тренировъчни фирми, съставени от XI В клас и ръководени от Илияна Папукчиева-Иванова. От спортен център „Здраве и надежда“ представиха  своята дейност  – шест вида спорт, които представляват разнообразие от физически активности, подходящи за различни интереси и цели. Тенисът развива бързината и координацията, фитнесът предлага комплексна тренировка за здраво тяло, йогата съчетава физическото и менталното благополучие. Леката атлетика е отличен начин за подобряването на издръжливостта и силата, хандбалът въвежда елементи на екипен спорт и стратегия, докато футболът предоставя комбинация от физическо изпълнение и отборна работа.
През по-голямата част от панаира присъства менторът  – Надежда Мишева – инструктор към Българската федерация по йога, която е техен вдъхновител в социалните им инициативи, защото целта на учебното предприятие е да осъществяваме социално отговорен бизнес в полза на обществото. На 08 март 2024 г. УТФ „Здраве и надежда“ проведе благотворителен базар в партньорство с Фондация ”Нана Гладуиш – Една от 8”, подпомагайки дейността й.
От УТФ „Скалите“, базирана на реално екоселище край Илинденци, заложиха на екоучилище с атрактивни занимания. Всички от фирмата бяха с тоалети, изработени от найлонови чували за отпадък, торбички, пластмасови бутилки, капачки, вестници, изработени от госпожа Галина Юнакова, учител по биология и здравно образование и ръководител на клуб „Живей здравословно“. На панаира  УТФ „Скалите“  разказаха за своята цел  –  как могат да изградят  устойчив бизнес модел, който съчетава социална отговорност и екологична грижа. Насърчаваха младите хора да станат пълноценни граждани, като участват в изпълнението на глобални цели  – отговорно потребление и производство, добро здраве и благоденствие и климатични промени. На 01 март 2024 г. учебното предприятие проведе благотворителен базар със съдействието на благотворителна организация „Капачки за бъдеще“ под надслов „Да направим заедно добро“. Събраните средства ще отидат в помощ на отделенията на МБАЛ Благоевград – неонатологията, детското и родилното отделение. 
Внимание привлякоха учениците от  XI Г клас с ръководител Виктория Цонева. I група представиха на панаира учебно-тренировъчна фирма “Дъ Ривър“ – с  реална фирма ментор рафтинг център – X CLUB град Симитли. Учениците бяха изключително ентусиазирани и със своя щанд почти понесоха посетителите по течението на река Струма. Част от екипа бяха облечени със задължителното рафтинг оборудване – каска, гребло, неопрен и жилетка, а за декор бяха използвали истинска лодка – каяк. „Дъ Ривър“ предлагаха не само рафтинг спускания, а голямо разнообразие от развлечения като каяк, каньонинг, детски лагери, тиймбилдинг и бунгала за отдих по поречието на река Струма.
УТФ „Дъ Трак“ представиха картинг център и онлайн магазин за покупка на картинг облекло и автомобили. С доброто  си обслужване и атрактивните костюми, с които бяха облечени част от учениците, привлякоха много от посетителите на своя щанд. Учениците бяха подготвили  тематична фото рамка и се снимаха с всички посетители на панаира, като след това публикуваха снимките на тяхната Istangram страница. За добро настроение учениците бяха изобретили и човек от гуми, който красеше щанда им.
Учениците от XI Г клас, подкрепяни и насърчавани от своята учителка Виктория Цонева, представиха УТФ „Дъ трак“ под формата на картинг клуб и „Дъ ривър“ за рафтинг. За да изглеждат автентично, те бяха облечени в екипи, подходящи за рафтинг и мотори, като декорът беше допълнен от истинска лодка (каяк).
С удовлетворяваща равносметка за отличното представяне на участниците в панаира, с думи на благодарност към учителите ръководители и пожелания за изпълнена с положителни емоции ваканция госпожа Бояджиева-Пенкова закри XIII училищен панаир на учебно-тренировъчните фирми. На всички ученици, които участваха в панаира на учебно-тренировъчните фирми, бяха връчени и грамоти за отлично представяне.
С настоящето събитие бе поставено и началото на кампанията по приема на ученици в VIII клас. Важно е да се отбележи, че за предстоящата учебна 2024/2025 г. освен утвърдените паралелки в специалностите „Икономическа информатика“, „Оперативно счетоводство“, „Икономика и мениджмънт“, в ПГИ „Иван Илиев стартира обучение по новата за областта специалност „Съдебна администрация“ по професия „Съдебен служител“.Международен ден на франкофонията

На 20.03.2024 г., ученици от 9. и 10. клас, изучаващи френски език, отбелязаха Международния ден на франкофонията.
Във фоайето на гимназията през целия празничен ден звучеше популярна френска музика и се излъчваше кратък клип за същността и функциите на международната организация,  за историята на създаването ѝ,   ползите за България от членството ѝ в Международната франкофонска организация, възможностите за обучение на френски език в университети в България, ролята и мястото на френския език в света.
Празникът бе отбелязан с открит урок по френски език в 9. а клас под мотото „Ние говорим френски и го учим заедно“, на който ролята на учители изпълниха ученици от 10. г клас – Теодора Георгиева, Силвестър Велячки и Денислав Тупаров, а  на ментори – Алекс Борисов, Гергана Воденичарска и Илиян Милчов. Целият час, по време на който никой нямаше право да говори на български, разясненията можеха да се дават по изключение на английски език, протече под формата на състезание между 3 екипа в класа – червени, сини и зелени.
Подчинен на празника, урокът започна с кратък клип за Франкофонията и с игра състезание (създадена с Wordwall) между екипите върху съдържанието му. Последва своеобразно запознанство между обучители и обучавани чрез кратки диалози помежду им, в резултат на които всички ученици от 9. клас, които отговориха правилно на зададените им въпроси, получиха стикер „Аз съм франкофон“. Задавайки им въпроси за семейството, „учителите“ актуализираха познанията им върху лексиката на тема: „Семейството“ и провериха и затвърдиха знанията им с 2 игри, създадени със софтуера Мозабук. Часът продължи с новата тема, с четене по роли с разбиране, със слушане с разбиране (задачи, създадени с приложението LearningAps) и завърши с излъчване на отбора победител и награждаване на най-активните участници и на техните „преподаватели“ от 10. клас с грамоти и химикали със стикера на Международната организация на франкофонията.
Представянето на учениците и техните учители от 10. клас бе аплодирано от присъстващите гости: Нина Стоицова – заместник-директор на ПГИ, Георги Манов и Гергана Узунова – преподаватели по професионална подготовка, Галина Юнакова- преподавател по БЗО и Златка Стамболийска и Наталия Станкова- преподаватели по АЕ.


Световната седмица на парите

Световната седмица на парите (GMW) е ежегодна глобална кампания за повишаване на информираността относно важността на финансовата грамотност за младите хора от ранна възраст. Тя е насочена към надграждащо развиване на знания, умения, нагласи и поведения, които са необходими на младежите, за да взимат осъзнати финансови решения, в резултат на които да постигат финансова устойчивост.
Мениджър Микробизнес клиенти Илиана Георгиева, служител в ОББ АД, се срещна с учениците от XI а клас, специалност „Банково дело“ в час по маркетинг на 18.03.2024 г. и изясни необходимостта от финансова грамотност чрез интересни и любопитни факти. Като представител на банката тя сподели реални случаи от практиката си, свързани с потенциални рискове и измами за различните банкови продукти и услуги. Показа им как да ги идентифицират и какви мерки да предприемат, за да защитят своите сметки и лични данни.
Учениците се запознаха с различни маркетингови техники, които ОББ АД използва за привличане на клиенти. Оказа се, че младежите от  XI клас са предпочитана таргет група, към която банките насочват част от своите маркетингови стратегии, за да ги привлекат като клиенти. В тази връзка финансовата грамотност на младите хора играе важна роля, тъй като добре информираният потребител е по-склонен да избере подходящите за него банкови продукти и услуги.
На 21.03.2024 г.  в часа по банково дело се проведе среща между учениците от XIа клас, специалност „Банково дело“ и представител на УниКредит Булбанк АД Благоевград – в лицето на г-жа Радослава Лазарова-Янкова – регионален експерт пейрол клиенти.
Проведе се дискусия  по въпроси, свързани с дигитализацията в банкирането, иновации в предлагането на банкови продукти, инвестиции и устойчиви финанси. Вниманието на учениците беше насочено към важността на парите и тяхното управление, връзката  на екологичните, социални и управленски решения с  финансовата грамотност, финансовата култура и качеството на живот.
На 21.03.2024 г. се проведе среща между представители на УниКредит Булбанк АД в лицето на г-жа Мария Иванова – директор на филиал Благоевград, г-жа Радослава Лазарова-Янкова, г-жа Вероника Миткова и г-жа Магдалена Прътева. ученици от XII в клас, специалност „Оперативно счетоводство“ и техните ръководители: Нина Василкьова и Гергана Гошева – старши учители по професионална подготовка.
Дискутираха се въпроси, свързани с управлението на личните финанси и дългосрочното инвестиране. Лекторите провокираха с въпроси, като учениците имаха възможност да покажат знанията си, да разсъждават и достигат до изводи за това какви са ползите и рисковете при инвестирането и как успешно да управляват финансите си. Научиха как да създадат диверсифицирано инвестиционно портфолио, съобразено с финансовите цели, толерантност към риска и подходящия времеви хоризонт.
Обогатиха знанията си за личните финанси, за да могат да вземат информирани решения по отношение на бъдещи финансови планове. Изводът, до който се достигна, е, че ключът към финансовата свобода е знанието и разбирането как работят парите.
На 18.03.2024 г.  г-жа Мария Иванова, директор на филиал (УКБ АД), Радослава Лазарова- Янкова – регионален експерт пейрол клиенти регион Благоевград и г-жа Ирена Мельова- директор на филиал (УКБ АД),  проведоха среща  с учениците от X б клас, специалност „Икономика и мениджмънт“ на  ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград и техните ръководители – Ася Бояджиева-Пенкова- директор на ПГИ „Иван Илиев“, Георги Манов – ст. учител по професионална подготовка и Желязка Милкова- класен ръководител на 10. б клас.
По време на срещата учениците имаха възможност да научат повече за ежедневното банкиране – дебитни и кредитни карти, дигитализация – мобилно банкиране и устойчиви финанси. Отдели се специално внимание и на видовете кредити и възможности за финансиране на юридически лица, предвид бъдещото им развитие като предприемачи.
Срещата бе част от съвместното сътрудничество между УниКредит Булбанк АД  и училището, което е единствено по рода си с икономически профил в града.
Предстоят нови срещи и инициативи, целящи надграждащо развиване на знания, умения, нагласи и поведения, които са необходими на младежите, за да взимат осъзнати финансови решения.


Благотворителна кампания „Всички заедно за живот и надежда“

На 08 март 2024 година в ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград бе проведен благотворителен базар под надслов „Розова надежда“, организиран от УТФ „Здраве и надежда“ ООД с ръководител Илияна Папукчиева-Иванова, фондация „Нана Гладуиш – Една от 8“ и Йога клуб „Надежда“- обединени срещу рака на гърдата.
УТФ „Здраве и надежда“ ООД събраха сумата от 1400 лева, които дариха на фондация „Нана Гладуиш – Една от 8“, подпомагайки дейността. Символиката на нашата благотворителност може да се открие както в името на фондацията, с която си партнираме – „Нана Гладуиш – Една от 8“, така и с датата на провеждане на инициативата ни – 08 март, Международен ден на жената.

Нека правим добро!


Благотворителна кампания „Съвместни стъпки към по-добро бъдеще“

На 01 март 2024 година в ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград бе проведен благотворителен базар под надслов „Да направим заедно добро“, организиран от УТФ „Скалите“ ООД с ръководител Илияна Папукчиева-Иванова, благотворителна организация „Капачки за бъдеще“ и бизнес клуб  OriVision към Орифлейм.
УТФ „Скалите“ ООД събраха сумата от 1070 лева, които дариха за каузата на „Капачки за Бъдеще“. Със събраните дарения и средствата от предадените капачки и кенчета на кампанията през април ще бъде закупено медицинско оборудване за неонатологията, детското и родилното отделение на МБАЛ Благоевград.
Знаете ли, че добрината винаги се връща към нейния създател? И това се случва в пъти повече от това, което самия той е успял да даде!


От спорта към знанието

На 29 февруари 2024 година в Професионална гимназия по икономика се проведе открит интердисциплинарен урок по право и физическо възпитание и спорт под ръководството на г-жа Виктория Цонева – учител по икономически дисциплини и г-н Димитър Гальов – старши учител по физическо възпитание и спорт.
Темата на урока беше „От спорта към знанието“, а основната цел – учениците да покажат бързо и адекватно мислене, изправени пред предизвикателството на различни подвижни игри.
Класът беше разделен на три отбора, като първоначално урокът започна с физическа загрявка и продължи с различни игри от правото и физическото.
Състезанието започна с игра за равновесие и зигзагообразно бягане и продължи с решаване на гатанка от правото + играта „Кой- кой е“.
Учениците трябваше да разпознаят известни личности, свързани с управлението на България. Следващата игра беше „Един разхвърля, друг събира“. Беше включена и  игра „Игра с чаши“ – където учениците, с помощта на 6 чаши, кламери и ластици, да построят кула, като същевременно са разсейвани с различни въпроси от правото. При сгрешен отговор или паднала чаша от кулата, те бяха наказвани с десет клека.
Емоциите не стихваха, защото на хоризонта се зададе и едно от най-забавните предизвикателства за учениците , а именно – скачането с чували. След това учениците трябваше да решат кръстословица със седем думи. След кратката пауза за решаването на кръстословицата, учениците бяха изправени пред следващата игра, където след елемент за равновесие, те трябваше да уцелят мишена, като всеки отбор трябваше да има седем попадения, за да продължи към финала, където трябваше да подредят дървен пъзел, който събираха от трасето след всеки етап от състезанието.
За по-добро онагледяване на урока, игрите които се изпълняваха на маси, бяха прожектирани на голям екран. Състезанието завърши с решаване на дървен  пъзел, който гласеше „Ако нямаш желание да учиш, никой не може да ти помогне. Ако си решен да учиш, никой не може да те спре.“ Официални гости на събитието бяха Пепа Николова – старши експерт по физическо възпитание и спорт, Антоанета Николова – старши експерт по професионалното образование и обучение, доц. Д-р Даниела Томова – зам. декан на педагогически факултет, Доц. Цветков и Д-р Стефан Кинов.Ден на розовата фланелка


ЕВРОПЕЙСКИ МЛАДЕЖКИ ПАРЛАМЕНТ

От 03. до 05. ноември 2023 г. в Благоевград се проведе Регионална сесия на Европейския младежки парламент (ЕМП). Той е образователна програма за младежи от младежи, събираща участници от цяла Европа, за да обсъждат належащи въпроси, стоящи на дневен ред. Към настоящия момент мрежата на ЕМП е активна в 40 държави из цяла Европа, с повече от 30 000 души, вземащи участие всяка година. Включването в организацията помага на членовете да придобият знания и умения в различни сфери и ги вдъхновява да формират и повлияват положително на заобикалящия ги свят. ЕМП насърчава своите членове да бъдат отворени и активни граждани в техния живот и като ги обединява, организацията изгражда междукултурно разбирателство и приятелства отвъд граници.

От ПГИ „Иван Илиев“- Благоевград в инициативата взеха участие петима ученици от XI клас – Александра Живкова, Ванеса Попева, Дария Дамбова, Екатерина Маркова и Златомира Синтюкова, придружавани от Илиана Кадурина – старши учител по икономически дисциплини.

В сесията в гр. Благоевград участие взеха ученици и студенти от Гърция, Сърбия, Турция, Хърватия и България, разпределени в 4 комисии. В рамките на три дни делегатите работиха в своите комисии по дадени социални, политически и обществени теми и създоха решения на дадените проблеми. Екатерина Маркова и Дария Дамбова бяха делегати в комисия по Агрикултура и стопанство, Александра Живкова и Златомира Синтюкова – Опазване на околната среда и Ванеса Попева в комисия по Култура.

На 05. декември всички комисии се събираха, за да представят и защитят предложените от тях резолюции по време на Общото събрание, следвайки стандартните процедури на Европейския парламент.

 Целта на събитието е, делегатите да придобият по-добро разбиране за работата на Европейския парламент, какви са актуалните теми, седящи на дневен ред и да се предостави среда за развитие на личностни качества като дебатьорски умения, критично мислене, използване на английски език в действие, докато общуват със свои връстници от цялата страна и Европа.

Делегатите от ПГИ „Иван Илиев“ се представиха отлично, върнаха се удовлетворени и вдъхновени!


Открит интердисциплинарен улок на тема „Оптимизиране на бизнес модел чрез кръгова икономика или социална иновация“

На 14.12.2023 г. в XI Б клас, специалност „Икономика и мениджмънт“, се проведе открит интердисциплинарен урок на тема: „Оптимизиране на бизнес модел чрез кръгова икономика или социална иновация“  по учебните предмети – управление на маркетинга, статистика исчетоводство на предприятието, под ръководството на г-жа Илияна Папукчиева-Иванова, г-жа Даниела Карабельова и г-жа Цветелина Узунова.

Целта на този урок е учениците да надградят придобитите ключови компетентности и знания, за да бъдат способни да интегрират концепциите на кръговата икономика и социалната иновация в бизнес практиката и така да оптимизират бизнес моделите на действащи предприятия, осигурявайки по-устойчив и социално отговорен подход към стопанската дейност.

Класът беше разделен на пет екипа на случаен принцип. Всеки екип избра предприятие с предпочетен от тях бизнес модел и го анализира с помощта на подходящи статистически данни и счетоводни отчети. Идентифицираха възможностите за внедряване на своите идеи в дейността на целевото предприятие и прецениха финансовата устойчивост на иновацията.

Проектите бяха представени под формата на презентации, с които учениците защитиха своите идеи.

На урока присъстваха директорът на ПГИ „Иван Илиев“ – г-жа Ася Бояджиева-Пенкова, инж. Антоанета Николова – старши експерт по професионално образование и обучение в РУО Благоевград, заместник-директорът – г-жа Йорданка Стамберова и учители  по професионални и общообразователни предмети.


Благотворителност в ПГИ „Иван Илиев“

Коледа е време за споделяне и любов! Коледа е топлина и уют! Коледа не е само блясък, подаръци и чудеса. Тя е време за вътрешен размисъл и благословия.!
В тази светла седмица, ученици и учители от ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград отново показаха, че доброто дело винаги намира път към тези, които се нуждаят от подкрепа. Да сториш добро по Коледа е проява на сърдечност, безкористност и благородство! Поради тази причина и тази година възпитаниците на гимназията организираха благотворителна кампания за събиране на средства, в помощ на децата от ЦЕНТЪРА ЗА НАСТАНЯВАНЕ ОТ СЕМЕЕН ТИП ДЕЦА И МЛАДЕЖИ С УВРЕЖДАНИЯ „ВЯРА“, намиращ се в съседство на училището. На входа на сградата беше поставена кутия за събиране на парични средства. В благотворителността се включиха учители и ученици от всички класове. Само за няколко дни децата, заедно с учителите,  не само събраха, а почти удвоиха сумата, която беше нужна за закупуването на подаръка. В навечерието на празника, децата от центъра получиха удобен диван, на който да споделят щастливи моменти и да ги превръщат във вълшебни спомени. Той беше занесен лично от учениците, които успяха да видят щастието в очите на децата и така да се вдъхновят да продължават да помагат. В знак на благодарност възпитателите и децата от „Вяра“ подариха ръчно изработени коледни украси, които да внасят топлина в гимназията и да ни напомнят, че всяко добро дело, дори и най-малкото, понякога има голямо значение. Важно е да не забравяме и за малките неща, защото всяка помощ е източник на вдъхновение, което прави света по-добро място за всички нас. Нека духът на добротата и щедростта продължи да влияе позитивно върху всички около нас, защото общите усилия не само променят настоящето, но и дават надежда за бъдещето.

Благодарим на всички, които се присъединиха към нашата мисия!
Вие сте вдъхновение и сила!

Весели празници и нека здравето и радостта да бъдат с вас и вашите близки през цялата година!


Коледният дух беше внесен в ПГИ „Иван Илиев“

По традиция и тази година в ПГИ „Иван Илиев“ беше организиран и проведен коледен базар. Учениците от гимназията приеха идеята с радост и ентусиазъм. В инициативата се включиха ученици от всички класове на гимназията с домашно приготвени вкусотии, картички и сувенири. Нашите възпитаници за поредна година показаха, че коледният дух не изчезва и дори най-малкият жест е голям пример за благородство, доброта и съпричастност. Те успяха да съберат общо 2270 лв., които ще бъдат дарени на ученици в неравностойно положение от випуск 2024 г.
ПГИ „Иван Илиев“ се гордее с добротворчеството на учениците си!

Весели празници! Бъдете здрави и благословени!


Отбелязахме деня на банкера с ученици от 12.В клас

По повод празника на банкера, ученици от 12. В клас, специалност „Оперативно счетоводство“ посетиха УниКредит Булбанк АД под ръководството на г-жа Нина Василкьова. Те бяха любезно посрещнати от г-жа Мария Иванова – директор на филиал Благоевград. Заедно с г-н Даниел Михтарски и г-жа Радослава Лазарова-Янкова предоставиха възможност  на учениците да се докоснат до сериозната и отговорна работа на банковия служител. Дискутираха се въпроси, свързани с касовата дейност и разплащанията, рисковете, които се крият в тях, както и начините за предпазване. Посещението беше вълнуващо, тъй като учениците имаха възможност да придобият реална представа за един работен ден в банката. Бяха дадени много ценни съвети и всички си тръгнаха изключително удовлетворени в очакване на следваща среща.


Конкурс за есе

По повод патронния празник на училището беше организиран конкурс за есе на тема “Моят професионален избор ПГИ “Иван Илиев”. В надпреварата се включиха ученици от осмите класове на училището. Учителите от катедрата по български език и литература единодушно избраха есето на Ивана Николова от 8. В клас като най-добро. Благодарим на всички, които се включиха и им пожелаваме да не спират да дерзаят по пътя на знанието!

Моят професионален избор ПГИ „Иван Илиев“

Изборът за образование играе ключова роля във формирането на бъдещето на всеки човек. Причините, поради които избрах да уча в Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев“ са многобройни и се основават на моите лични интереси и цели.
Една от съществените причини за моя избор е желанието ми да се занимавам с икономика и бизнес. Гимназията предоставя специализирана програма, която не само ме запознава с основите на икономиката, но и предоставя практически умения и знания, необходими за успешната ми кариера в тази област. Образователната програма на гимназията съчетава теория с практика, като ми дава възможност да приложа наученото.
Друг фактор, който влияе на моя избор, е репутацията на гимназията и нейните успехи в обучението на учениците. Името „Иван Илиев“ е свързано с качество и високи стандарти в образованието. Желанието ми за качествено образование и подготовка е една от основните причини, поради които избрах това учебно заведение. От друга страна, гимназията предоставя и разнообразие от възможности за развитие на моите лични умения и интереси. Проекти, състезания и допълнителни образователни инициативи правят учебния процес по-стимулиращ. Такива възможности не само удовлетворяват моите цели, но и ме подготвят за предизвикателствата на бизнес средата.
Изборът на специалността „Оперативно счетоводство“ е резултат от внимателно обмислено решение, което се основава на моите професионални интереси. Една от ключовите причини за моя избор е възможността за специализирано обучение в областта на счетоводството.  Специалността запознава с основите на счетоводството, но и дава поглед върху практическите и технологичните аспекти на счетоводния процес. Този професионален подход ме привлича, тъй като предоставя необходимите знания и умения за успешна кариера в счетоводството и финансите. Паралелката не само ми предоставя възможността да придобия счетоводни познания, но и да се насоча към конкретната област, която ме интересува. Изборът ми се основава и на стремежа ми към целенасочено обучение, разнообразни възможности за развитие и възможност за изграждане на стабилна и успешна кариера в областта на счетоводството.
И не на последно място, влиянието на учителите и наставниците в гимназията играе важна роля в моя избор. Ангажираността и професионализмът на учебния екип създават подходяща обстановка за учене и развитие. С избора си за Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев“ аз не само следвам пътя към специализирано икономическо образование, но и избирам образователна среда, която ще ми предостави инструментите и възможностите за успешен старт в бизнеса и професионалната сфера.

Ивана Николова 8. В клас


Започна обратното броене до Коледа

И тази година учениците от IX г клас, специалност „Икономическа информатика“, с класен ръководител г-жа Бонева, донесоха празнично настроение в нашата гимназия. С коледна украса, част от която е дарение от родителите им, те украсиха фоайето на входа на гимназията и до нея поставиха коледен часовник, с който заедно да отброяваме оставащите дни до Коледа.
До празничната украса ще бъде поставена и кутия за събиране на дарения за децата от ЦЕНТЪРА ЗА НАСТАНЯВАНЕ ОТ СЕМЕЕН ТИП ДЕЦА И МЛАДЕЖИ С УВРЕЖДАНИЯ „ВЯРА“, намиращ се в съседство на гимназията. Надяваме се всички заедно да запалим огънчето на коледния дух, с който да им донесем радост, надежда и вяра в сърцата.

Нека да помогнем на децата в риск да имат по-добър живот и да посрещнат Коледа в семеен уют и топлина.


6 декември – Ден на банкера

По повод 6 декември – Ден на банкера, ученици от специалност „Банково дело“ от ХІ А  клас на Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев“ – Благоевград, под ръководството на г-жа Карамфила Стойкова и г-жа Гергана Узунова, посетиха Банка ДСК– Благоевград.
Посещението бе организирано със съдействието на г-жа Нина Стоицова – заместник-директор по учебната дейност в ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград, която осъществи контакт с представители на банката.
Учениците бяха посрещнати любезно от г-жа Валентина Шумарова – Регионален мениджър Малък и среден бизнес и Таня Калоянова – Мениджър продажби в банка ДСК.  
Г-жа Валентина Шумарова  представи информация за създаването на банка ДСК, продуктите и услугите, които използват, за да бъдат покрити максимално потребностите на клиентите. Тя запозна учениците с дебитните и кредитни карти, сметките и различните плащания, видовете кредити и условията за ползването им, както и с различните застрахователни продукти.
Г-жа Шумарова говори за електронните канали, достъпа до средствата чрез електронно банкиране и дигитализацията на банковите услуги. С кратко видео запозна учениците как могат да станат бизнес клиенти на банката чрез мобилно приложение и да управляват личните си финанси.
Представи информация за икономическата ситуация в региона чрез презентация, провокира ги с въпроси, свързани с личния принос, изборите, които биха направили, както и ролята на подготовката им в Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев“ – Благоевград за бъдещата им реализация като банкови служители. 
 Г-жа Таня Калоянова запозна учениците с работата в банковия офис, свързана с продажбата на банкови продукти на физически лица и възможностите за иновативни промени в банка ДСК.
Проведе се дискусия, свързана със защитата  и сигурността на средствата и възможността за участие на учениците в стажантски програми в банката.
Срещата премина удовлетворяващо за участниците, които получиха подаръци от банка ДСК – енциклопедии „Чудесата на древния свят“ и ключодържатели.


Седмицата не четенето

ПГИ „Иван Илиев“ отбеляза седмицата на четенето. На 23.11.2023 г. в училището се проведе събитие, в което всеки обичащ книгите имаше възможност да донесе и представи свое любимо произведение. В организираното литературно четене се включиха ученици от различни класове, които имат афинитет към художествената литература. В присъствието на учителите по български език и литература всеки представи любимата си книга, като учениците прочетоха и малки откъси от тях. В приятна атмосфера книголюбителите почерпиха идеи, обсъдиха произведенията и всеки се вдъхнови за нова книга, която да добави към списъка за четене.


„Патронът на моето училище“

На 23.11.2023г. ПГИ „Иван Илиев“ взе участие в училищно – музейна експозиция „Патронът на моето училище“. Организатори – Регионален исторически музей – Благоевград и РУО – Благоевград. Основни цели – учениците да придобият нови знания за патрона на своето училище и историята на училището; да се запознаят с архивни документи, снимков и веществен материал; да придобият умения за работа в екип, да се насочат към творческо мислене и оригинално представяне пред широка публика; да открият положителен пример в лицето на историческата личност, която представят, и повод за гордост като възпитаници на своето училище.

В събитието, под ръководството на г-жа Я. Стоянова и А. Бакалова, взеха участие екип от ученици – Силвестър Велячки (Xг), Стефания Прегьова (Xа), Александра Живкова (XIа), Борислав Петров и Елена Дулева (XIб). В подготовката съдействие оказаха г-жа Г. Борисова и А. Бачева. Събрани бяха предмети, снимки и документи от ранната история на училището, които бяха представени в музея.

Учениците, насочвани от своите учители, изработиха училищен плакат и презентация, с които представиха патрона на училището и историята на създаване на гимназията. В ролята на Иван Илиев с чудесна актьорска игра се изяви Силвестър Велячки. Целият екип на ПГИ „Иван Илиев“ впечатли публиката с отличното си представяне и бяха отличени с грамота и специални награди.


Отбелязахме патронния празник на училището с урок по банково счетоводство в 12 В клас

На 21.11.2023 г. по случай патронния празник на ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград в 12. В клас специалност „Оперативно счетоводство“ се проведе урок по банково счетоводство на тема „Привлечен капитал: необходимост и рискове. Връзка между привлечения капитал и касовата дейност в банката.“, под ръководството на г-жа Нина Василкьова и представители на УниКредит Булбанк АД: г-жа Мария Иванова – Директор на филиал Благоевград и г-жа Радослава Лазарова-Янкова – Регионален експерт пейрол клиенти в регион Благоевград.
Основните цели на урока бяха насочени към разширяване на знанията по отношение на привлечените ресурси в банките. Г-жа Мария Иванова и г-жа Радослава Лазарова-Янкова провокираха с въпроси и разсъждения по темата, а учениците демонстрираха знания и икономическо мислене, като изразяваха и защитаваха своето мнение по поставените им въпроси. Най-креативните от тях бяха възнаградени с предварително подготвени подаръци.


По случай  патронния празник на ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград учениците от общежитието, под ръководството на г-жа Валерия Дюлгерска се запознаха с биографията на Иван Илиев и проведоха творческа работилница за изработване на празнична декорация!


Световен ден на философията

На 16.11.2023г. ученицици от ПГИ „Иван Илиев“, гр. Благоевград взеха участие в провеждането на Втора ученическа конференция „Знам и мога философия“, организирана от Философския факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“ и РУО Благоевград. На събитието присъстваха доц. д-р Силвия Кръстева, ръководител на катедра „Философски и политически науки“, г-жа Екатерина Текерска, старши експерт ОНГОР към РУО-Благоевград, ас. д-р Невена Крумова, ас. д-р Иво Минков, ас. д-р Николай Ценков, студенти, ученици и учители от област Благоевград.
Под ръководството на г-жа Милена Методиева, учениците Кристина Жишкина от 11. А клас и Мартин Тодоров от 11. Г клас осъществиха своето представяне чрез есета. Кристина Жишкина представи есето си на тема „Нужно ли е образованието днес?“, а Мартин Тодоров защити своето под надслов „Философия и изкуствен интелект“. Поздравления за участието на талантливите философи, които впечатлиха присъстващата аудитория!


Състезание „Иновационен лагер“

На 16.11.2023 г. в ПГИ „Иван Илиев”- Благоевград се проведе състезанието „Иновационен лагер“, което е част от Световната седмица на предприемачеството, организирана от Джуниър Ачийвмънт България.
Световната седмица на предприемачеството е международна кампания, създадена с две основни цели – да насърчи предприемачеството и да подобри образованието на учениците.
Състезанието в ПГИ „Иван Илиев“ се проведе от МО „Икономика“ и бе част от събитията по случай патронния празник на училището. В него взеха участие 20 ученици от XI клас, които бяха разделени на случаен принцип в пет отбора. Казусът, върху който работиха учениците тази година беше на тема: „Устойчива мода за по-добро бъдеще“.
В своята работа, отборите бяха консултирани от менторите г-жа Илияна Кадурина, г-жа Илияна Папукчиева, г-жа Виктория Цонева, г-жа Гергана Христова, г-жа Карамфила Стойкова, г-жа Даниела Карабельова, г-жа Гергана Узунова, г-жа Емилия Шаренска и г-жа Анелия Бачева.
Чрез принципа „учене чрез правене” учениците демонстрираха различни умения като работа в екип, комуникативни и дигитални компетентности, представяне на идеи, умения за решаване на практически казус, икономическо мислене, организираност, дисциплина, креативност и инициативност. Те представиха по атрактивен начин своите презентации, които бяха оценени от жури в състав:

  • г-жа Радослава Лазарова-Янкова – регионален експерт работа с клиенти към УниКредит Булбанк, клон Благоевград;
  • г-жа Илиана Кадурина – старши учител по икономически дисциплини в ПГИ;
  • г-жа Гергана Узунова – старши учител по икономически дисциплини в ПГИ.

На първо място се класира отбор 5 „ Онлайн платформа за обмен или наем на модни дрехи“ – Божидар Русинков, Теодора Милчова, Драгомир Гаврилов и Красимира Милева.
На второ място се класира отбор 4 „Еко иноватори“ – Никол Маркова, Красимира Ангелова, Кадир Язаджи и Моника Попова.
На трето място се класира отбор 3 „Изкупуване и преработване на дрехи и създаване на аксесоари“ – Александра Вангелова, Петя Капитанска, Муска Еланчев и Радослав Лазов.

Поздравления с пожелание за бъдещи успехи като иновативни млади мениджъри.


Във връзка с обявената 2023 г. за европейска година на уменията, в ПГИ „Иван Илиев“ се провежда инициативата „Европейската седмица на професионалните умения в България“ от 23 до 27 октомври 2023 г., която цели повишаване на знанията, уменията и компетентностите на учениците в образователния процес. В инициативата „Дни на отворени врати“ се провеждат срещи с ученици от Трето ОУ „Димитър Талев“, Четвърто ОУ „Димчо Дебелянов, Осмо СУ „Арсени Костенцев“, Девето ОУ „Пейо Крачолов Яворов“ и Единадесето ОУ „Христо Ботев“, с цел да се провокира интересът на учениците към професионалното образование. Посещенията се осъществяват по предварително изготвен за целта график на дейностите, в които са включени ученици от 12. клас в гимназията и представители на учебно-тренировъчните предприятия „Скалите“ ООД, с ръководител г-жа Илиана Папукчиева и ученици от 12. в клас, както и „Фючър ауто“ ООД, с ръководител г-жа Виктория Цонева и ученици от 12. г клас.

Освен това бе проведен открит интегриран урок на тема: “Професиите и предприемачеството“, под ръководството на г-жа Гергана Узунова и г-жа Цветелина Узунова.

Учениците от 3. А клас на 9. ОУ „Пейо Крачолов Яворов“ се запознаха с предприемачеството, икономическите професии, както и с други области за кариерно развитие, с помощта на ученици от 11. А клас на икономическата гимназия. Урокът се проведе по интересен и атрактивен начин. В него се разиграха различни игри: учениците печелиха пари, купуваха подаръци, решаваха кръстословици и лабиринти. Разделени на екипи, третокласниците, с помощта на менторите от единадесети клас, изготвиха семеен бюджет и получиха много подаръци.