Изяви на ученици 2023/2024 учебна година

Започна обратното броене до Коледа

И тази година учениците от IX г клас, специалност „Икономическа информатика“, с класен ръководител г-жа Бонева, донесоха празнично настроение в нашата гимназия. С коледна украса, част от която е дарение от родителите им, те украсиха фоайето на входа на гимназията и до нея поставиха коледен часовник, с който заедно да отброяваме оставащите дни до Коледа.
До празничната украса ще бъде поставена и кутия за събиране на дарения за децата от ЦЕНТЪРА ЗА НАСТАНЯВАНЕ ОТ СЕМЕЕН ТИП ДЕЦА И МЛАДЕЖИ С УВРЕЖДАНИЯ „ВЯРА“, намиращ се в съседство на гимназията. Надяваме се всички заедно да запалим огънчето на коледния дух, с който да им донесем радост, надежда и вяра в сърцата.

Нека да помогнем на децата в риск да имат по-добър живот и да посрещнат Коледа в семеен уют и топлина.


Седмицата не четенето

ПГИ „Иван Илиев“ отбеляза седмицата на четенето. На 23.11.2023 г. в училището се проведе събитие, в което всеки обичащ книгите имаше възможност да донесе и представи свое любимо произведение. В организираното литературно четене се включиха ученици от различни класове, които имат афинитет към художествената литература. В присъствието на учителите по български език и литература всеки представи любимата си книга, като учениците прочетоха и малки откъси от тях. В приятна атмосфера книголюбителите почерпиха идеи, обсъдиха произведенията и всеки се вдъхнови за нова книга, която да добави към списъка за четене.


„Патронът на моето училище“

На 23.11.2023г. ПГИ „Иван Илиев“ взе участие в училищно – музейна експозиция „Патронът на моето училище“. Организатори – Регионален исторически музей – Благоевград и РУО – Благоевград. Основни цели – учениците да придобият нови знания за патрона на своето училище и историята на училището; да се запознаят с архивни документи, снимков и веществен материал; да придобият умения за работа в екип, да се насочат към творческо мислене и оригинално представяне пред широка публика; да открият положителен пример в лицето на историческата личност, която представят, и повод за гордост като възпитаници на своето училище.

В събитието, под ръководството на г-жа Я. Стоянова и А. Бакалова, взеха участие екип от ученици – Силвестър Велячки (Xг), Стефания Прегьова (Xа), Александра Живкова (XIа), Борислав Петров и Елена Дулева (XIб). В подготовката съдействие оказаха г-жа Г. Борисова и А. Бачева. Събрани бяха предмети, снимки и документи от ранната история на училището, които бяха представени в музея.

Учениците, насочвани от своите учители, изработиха училищен плакат и презентация, с които представиха патрона на училището и историята на създаване на гимназията. В ролята на Иван Илиев с чудесна актьорска игра се изяви Силвестър Велячки. Целият екип на ПГИ „Иван Илиев“ впечатли публиката с отличното си представяне и бяха отличени с грамота и специални награди.


Отбелязахме патронния празник на училището с урок по банково счетоводство в 12 В клас

На 21.11.2023 г. по случай патронния празник на ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград в 12. В клас специалност „Оперативно счетоводство“ се проведе урок по банково счетоводство на тема „Привлечен капитал: необходимост и рискове. Връзка между привлечения капитал и касовата дейност в банката.“, под ръководството на г-жа Нина Василкьова и представители на УниКредит Булбанк АД: г-жа Мария Иванова – Директор на филиал Благоевград и г-жа Радослава Лазарова-Янкова – Регионален експерт пейрол клиенти в регион Благоевград.
Основните цели на урока бяха насочени към разширяване на знанията по отношение на привлечените ресурси в банките. Г-жа Мария Иванова и г-жа Радослава Лазарова-Янкова провокираха с въпроси и разсъждения по темата, а учениците демонстрираха знания и икономическо мислене, като изразяваха и защитаваха своето мнение по поставените им въпроси. Най-креативните от тях бяха възнаградени с предварително подготвени подаръци.


По случай  патронния празник на ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград учениците от общежитието, под ръководството на г-жа Валерия Дюлгерска се запознаха с биографията на Иван Илиев и проведоха творческа работилница за изработване на празнична декорация!


Световен ден на философията

На 16.11.2023г. ученицици от ПГИ „Иван Илиев“, гр. Благоевград взеха участие в провеждането на Втора ученическа конференция „Знам и мога философия“, организирана от Философския факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“ и РУО Благоевград. На събитието присъстваха доц. д-р Силвия Кръстева, ръководител на катедра „Философски и политически науки“, г-жа Екатерина Текерска, старши експерт ОНГОР към РУО-Благоевград, ас. д-р Невена Крумова, ас. д-р Иво Минков, ас. д-р Николай Ценков, студенти, ученици и учители от област Благоевград.
Под ръководството на г-жа Милена Методиева, учениците Кристина Жишкина от 11. А клас и Мартин Тодоров от 11. Г клас осъществиха своето представяне чрез есета. Кристина Жишкина представи есето си на тема „Нужно ли е образованието днес?“, а Мартин Тодоров защити своето под надслов „Философия и изкуствен интелект“. Поздравления за участието на талантливите философи, които впечатлиха присъстващата аудитория!


Състезание „Иновационен лагер“

На 16.11.2023 г. в ПГИ „Иван Илиев”- Благоевград се проведе състезанието „Иновационен лагер“, което е част от Световната седмица на предприемачеството, организирана от Джуниър Ачийвмънт България.
Световната седмица на предприемачеството е международна кампания, създадена с две основни цели – да насърчи предприемачеството и да подобри образованието на учениците.
Състезанието в ПГИ „Иван Илиев“ се проведе от МО „Икономика“ и бе част от събитията по случай патронния празник на училището. В него взеха участие 20 ученици от XI клас, които бяха разделени на случаен принцип в пет отбора. Казусът, върху който работиха учениците тази година беше на тема: „Устойчива мода за по-добро бъдеще“.
В своята работа, отборите бяха консултирани от менторите г-жа Илияна Кадурина, г-жа Илияна Папукчиева, г-жа Виктория Цонева, г-жа Гергана Христова, г-жа Карамфила Стойкова, г-жа Даниела Карабельова, г-жа Гергана Узунова, г-жа Емилия Шаренска и г-жа Анелия Бачева.
Чрез принципа „учене чрез правене” учениците демонстрираха различни умения като работа в екип, комуникативни и дигитални компетентности, представяне на идеи, умения за решаване на практически казус, икономическо мислене, организираност, дисциплина, креативност и инициативност. Те представиха по атрактивен начин своите презентации, които бяха оценени от жури в състав:

  • г-жа Радослава Лазарова-Янкова – регионален експерт работа с клиенти към УниКредит Булбанк, клон Благоевград;
  • г-жа Илиана Кадурина – старши учител по икономически дисциплини в ПГИ;
  • г-жа Гергана Узунова – старши учител по икономически дисциплини в ПГИ.

На първо място се класира отбор 5 „ Онлайн платформа за обмен или наем на модни дрехи“ – Божидар Русинков, Теодора Милчова, Драгомир Гаврилов и Красимира Милева.
На второ място се класира отбор 4 „Еко иноватори“ – Никол Маркова, Красимира Ангелова, Кадир Язаджи и Моника Попова.
На трето място се класира отбор 3 „Изкупуване и преработване на дрехи и създаване на аксесоари“ – Александра Вангелова, Петя Капитанска, Муска Еланчев и Радослав Лазов.

Поздравления с пожелание за бъдещи успехи като иновативни млади мениджъри.


Във връзка с обявената 2023 г. за европейска година на уменията, в ПГИ „Иван Илиев“ се провежда инициативата „Европейската седмица на професионалните умения в България“ от 23 до 27 октомври 2023 г., която цели повишаване на знанията, уменията и компетентностите на учениците в образователния процес. В инициативата „Дни на отворени врати“ се провеждат срещи с ученици от Трето ОУ „Димитър Талев“, Четвърто ОУ „Димчо Дебелянов, Осмо СУ „Арсени Костенцев“, Девето ОУ „Пейо Крачолов Яворов“ и Единадесето ОУ „Христо Ботев“, с цел да се провокира интересът на учениците към професионалното образование. Посещенията се осъществяват по предварително изготвен за целта график на дейностите, в които са включени ученици от 12. клас в гимназията и представители на учебно-тренировъчните предприятия „Скалите“ ООД, с ръководител г-жа Илиана Папукчиева и ученици от 12. в клас, както и „Фючър ауто“ ООД, с ръководител г-жа Виктория Цонева и ученици от 12. г клас.

Освен това бе проведен открит интегриран урок на тема: “Професиите и предприемачеството“, под ръководството на г-жа Гергана Узунова и г-жа Цветелина Узунова.

Учениците от 3. А клас на 9. ОУ „Пейо Крачолов Яворов“ се запознаха с предприемачеството, икономическите професии, както и с други области за кариерно развитие, с помощта на ученици от 11. А клас на икономическата гимназия. Урокът се проведе по интересен и атрактивен начин. В него се разиграха различни игри: учениците печелиха пари, купуваха подаръци, решаваха кръстословици и лабиринти. Разделени на екипи, третокласниците, с помощта на менторите от единадесети клас, изготвиха семеен бюджет и получиха много подаръци.