Изяви на ученици 2021/2022 учебна година

Учебна 2021/2022 година

В КРАК С КЛИМАТА

Екатерина Маркова и Златомира Синтюкова от IX Б клас, представиха училището в националния конкурс „В крак с климата“, който се проведе по повод Деня на Земята. Те участваха в предизвикателство „Футурист“ като споделиха своите идеи за това как изглежда светът и природата в техните очи, изразиха непримиримостта си към замърсяването и хорското безхаберие към околната среда, предложиха идеи за справянето с тези екологични проблеми. На Великден участваха и в радиопредаване на Радио Благоевград. Представиха се отлично и получиха грамоти, енциклопедии, торбички от плат и ваучер за покупка на продукти с бионасоченост. Браво момичета!


НАШИ УЧЕНИЦИ УЧАСТВАХА В КАМПАНИЯТА „ПОХОДЪТ НА КНИГИТЕ“ 

Ученици от осми и девети клас на ПГИ „Иван Илиев“ посетиха Читалищна библиотека „Никола Вапцаров“ по повод кампанията „Походът на книгите“.

Библиотекари запознаха младите читатели с историята на библиотеката от далечната 1866 година. Мартин Тодоров от ІХ г клас прочете информация за обичаите и традициите, свързани със Страстната седмица преди Великден. Учениците разбраха как да открият търсени от тях книги в електронния каталог на библиотеката.

От архива беше изваден Ръкописният служебник от 16. век и ученик разгърна страниците на книгата, докосвайки ги със специалните за целта ръкавици. Бъдещите икономисти и счетоводители се докоснаха до Търговска енциклопедия със стогодишна история.

Любезните домакини запознаха своите гости с начина на откриване на книги от електронния каталог на библиотеката. Младите читатели избраха интересни книги и обещаха скоро да се върнат за следващото си четиво.

Учениците от общежитието на ПГИ „Иван Илиев“ заедно с госпожа Валерия Дюлгерска  също  се включиха в националната кампания „Походът на книгите“, като посетиха читалищната библиотека в квартал „Еленово“.


23 АПРИЛ – СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА КНИГАТА И АВТОРСКОТО ПРАВО 

„Четящият човек е красив. Огледай се около себе си, винаги си личи кой чете и кой – не. Има една особена замаяност, очите на четящия стават по-различни, по-излъчващи. Направо се разхубавяваш. И другите те гледат по-различно. Хайде сега, като минаваш пред огледалото, хвърли едно око, небрежно, между другото. Как е, а?“ (Георги Господинов)

Ученици от различни класове в ПГИ „Иван Илиев“ отбелязаха с литературно четене Световния ден на книгата и авторското право. Всеки от участниците сподели радостта си от четенето с останалите чрез специален откъс от любима книга, коментари по отношение на съдържанието, вдъхновяващи цитати от художествения текст.

Като специални гости бяха поканени ръководството на училището и учителите по български език и литература, които останаха очаровани от отношението на младите хора към книгата и потребността им от споделяне на впечатленията относно прочетеното. Различните жанрове и тематичното многообразие на подбраните от учениците четива показаха пъстротата от интересите на подрастващите и близостта им чрез докосването до света на книгата.

ЗАЩО 23 АПРИЛ СЕ ПРЕВЪРНА В СВЕТОВЕН ДЕН НА КНИГАТА?

На 23 април честваме световния ден на книгата и авторското право. Денят е избран като символична почит към двама от най-големите колоси на световната литература – на 23 април в една и съща година (1616 г.) са починали Мигел де Сервантес и Уилям Шекспир.

Любопитен факт е, че първоначалната идея за отбелязване на този ден произхожда от Каталуния. През 1926 г. крал Алфонс XIII подписва декрет за честване на Ден на испанската книга, за който след известно обсъждане се предлага датата на смъртта на Сервантес. И тъй като този ден съвпада с празника в чест на Свети Георги Победоносец – покровител на Каталуния – в Барселона търговците на книги устройвали грандиозен панаир на книгата. От 1931 година там се появява обичаят да се подарява роза на всеки, който си купува книга.

Години по-късно, на 15 ноември 1995 година, на 28-та сесия на ЮНЕСКО, 23 април е провъзгласен за Световен ден на книгата и авторското право. С отбелязването на този ден светът отдава почит на просвещението и културните традиции, на книгите, като най-важното и значимо средство за съхранение и разпространение на знанието. Както казва английският философ и писател Франсис Бейкън „книгите са кораби на мисълта, които странстват по вълните на времето и грижливо пренасят своя безценен товар от поколение на поколение“.

Трудно е да осмислим огромното значение на книгите – те ни дават отговори на много въпроси, помагат ни да намерим своите житейски ориентири, предлагат ни знание и мъдри съвети, дават ни уникалната възможност да се докоснем до света на други хора.

„Четенето на книги е разговор с най-добрите умове на отминалите времена, и то разговор, в който те ни споделят своите най-добри мисли.“ – Декарт

Четете, приятели.

Любопитни факти за четенето и книгите, които подбрахме по повод Световния ден на книгата и авторското право:

1. Четенето е упражнение за човешки мозък. Потапяйки се в книгите ние не просто следваме сюжета, но и караме въображението си да работи усилено, казват учени от университета Emory University. Четеното е и своеобразна гимнастика за ума. Всеки път, когато четем, стремейки се да запомним фактите, за да следим историята, ние тренираме „мускулите на паметта“.

2. Традиционна книга или четец? Когато четем книга, вероятността да се потопим по-дълбоко в съдържанието ѝ, е по-голяма, ако използваме традиционно издание, а не електронен вариант. Липсата на физически страници води до замайване и ни лишава от усещане за напредък и пространствена ориентация. А това влияе върху задълбочаването ни и запомнянето на прочетеното.

3. Четенето на романи подобрява социалната и емоционалната ни интелигентност. Четенето на художествени произведения е много по-полезно за развитието на социалните умения за разлика от четенето на приложна психология или на научнопопулярна литература, твърди проучване, публикувано в списание Nature. Изборът на добра книга е сериозна „тренировка“ по формиране на социално съзнание (емпатия), твърдят учените. Романът стимулира живота по същия начин, както 3 D шофирането стимулира истинско състезание. Четейки художествено произведение, ние съпреживяваме ситуациите, поведението, емоциите, начина на мислене на героите и това значително обогатява и развива нашите социални умения.

4. Богатите четат повече книги в сравнение с бедните според проучване, поведено на Острова. Изследването също така разкрива и връзката между навиците в семейството и бъдещото отношение на децата към четенето. 89% от анкетираните, чиито родители са ми чели книги, докато са били малки, сега четат на своите деца.

5. Хората, които четат са по-активни във всяка сфера на живота. Те имат изявена гражданска позиция, по-вероятно е да гласуват, както и да спортуват редовно.

6. Книгите са по-мотивиращи от филмите. Проучване установява, че вдъхновението от литературни герои може да промени ежедневното поведение на читателя или да го мотивира към нови подвизи. Съпреживяването в книгата е много по-силно, отколкото при филмите, тъй като читателят се поставя на мястото на героя, а не е просто в ролята на зрител, обясняват учените.

7. Хората, които редовно четат, имат по-голям шанс да напреднат в живота и кариерата. „Четенето отваря врати и прави живота по-лесен, независимо какво четете. Нещо повече – четенето наистина е в състояние да ви накара да се почувствате по-добре“.


СВЕТОВНА СЕДМИЦА НА ПАРИТЕ

По повод отбелязване на СВЕТОВНА СЕДМИЦА НА ПАРИТЕ /21.03.-27.03.2022г./ , група ученици от 11а клас, спец. Банково дело“ по инициатива на госпожа Стойкова и госпожа Василкьова  изготвиха презентация, свързана с парите и финансовата грамотност. Във връзка с тази инициатива група ученици от XI А клас, специалност „Банково дело“ от ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград под ръководството на г-жа Нина Василкьова и г-жа Гергана Узунова посетиха ОББ Благоевград. Учениците се срешнаха с г-жа Даниела Стаменова – директор филиал и г-жа Калина Димитрова – мениджър екип.

На срещата бе разгледана и дискутирана темата: „Движението на парите в банковата система, банковите продукти и услуги. Обслужване на клиенти и клиентска удовлетвореност“.

Г-жа Димитрова запозна учениците с възникването на парите, създаването на ОББ, продуктите и услугите, които използват за индивидуалните и бизнес клиенти. Обясни на учениците как могат да станат клиенти дигитално и да управляват личните си финанси. Запозна ги с дебитните и кредитните карти, сметките и различните плащания, видовете кредитите и условията за ползването им, както и с различните застрахователни продукти.

С полезни и експертни съвети от мениджърите на Централен банков клон на ОББ и с огромното желание от страна на учениците от XII A клас, специалност „Банково дело“ и учителите г-жа Даниела Карабельова, г-жа Илияна Папукчиева – Иванова и г-жа Денислава Костадинова – старши учители в ПГИ „Иван Илиев“ успяхме да направим по-леко и ясно изготвянето и защитата на дипломния проект  за държавен изпит за придобиване на трета степен на професионална квалификация – част по теория на професията. Старши специалистът Микробизнес Илиана Георгиева се срещна с учениците в часовете по „Бизнес проект“ на 24.03.2022г. и изясни необходимостта от финансова грамотност чрез интересни и любопитни факти. Запозна ги със същността и основните параметри на банковите продукти за физически лица, предлагани от Обединена българска банка и възможностите за иновативна промяна в тях. Същият ден част от учениците от XII A клас, специалност „Банково дело“ посетиха Централен банков клон на ОББ Благоевград и бяха приети от директора на банковия клон Благоевград Даниела Стаменова. Дискусията беше насочена към структуриране на въпросите и отговорите, необходими  за защита на държавния изпит за придобиване на трета степен на професионална квалификация – част по практика на професията. На учениците бяха предоставени рекламни материали за различните банкови продукти, които да им помогнат при изготвянето на проект на флаер за рекламиране на банковата услуга в деня на изпита.

И двете срещи преминаха удовлетворяващо за всички участниц

Ученици от 12 В клас, специалност „Оперативно счетоводство“  пък посетиха клон на ОББ Благоевград. Любезно посрещнати от банковите служители успяха да се потопят в банковата сфера. Дискутираха се актуални въпроси свързани с онлайн и мобилно банкиране, картови разплащания, безналични плащания и теми свързани с движението на паричните средства. Учениците имаха възможност да се докоснат до процесите, протичащи ежедневно в банката.


Национален конкурс за рецитация „С България в сърцето“

Ученичката Александра Вангелова от IXБ клас, под ръководството на г-жа Я. Стоянова, взе участие в Националния конкурс за рецитация „С България в сърцето“, посветен на националния празник. Конкурсът е организиран от РИМ – Благоевград и РУО – Благоевград и се проведе на 07.03.2022 година. Ученичката достойно представи ПГИ „Иван Илиев“ със стихотворението „Отечество любезно“ на Иван Вазов. Получи грамота и подаръци от организаторите.