Изяви на ученици 2019/2020 учебна година

Учебна 2019/2020 година

24 МАЙ – ДЕН НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА

Презентация по повод националния празник – 24 май

9 МАЙ – ДЕН НА ЕВРОПА

По повод 9 май – Ден на Европа се проведе онлайн състезание на френски език „Аз познавам държавите-членки на ЕС“, организирано от г-жа Желязка Милкова – старши учител по френски език в ПГИ.

Класиране:
Първо  място – Габриела Тафраджийска от IX в клас;
Второ място – Антония Кузманска от IX г клас и Михаела Цветкова от X в клас;
Трето място – Мелани Ангелова от IX в клас.


Да съхраним традициите!!!

В навечерието на Баба Марта ученици от общежитието на ПГИ „Иван Илиев“ посетиха възрастните хора от Пенсионерски клуб в кв. „Еленово“ – Благоевград!


Творческа работилница за изработване на коледна декорация в общежитието на ПГИ „Иван Илиев“!


Ученици от ПГИ отбелязаха Националната седмица на четенето
(9 – 13 декември 2019 г.)

Първата дейност, заложена в програмата за отбелязване на Националната седмица на четенето, бе посещение на училищната библиотека. С интерес учениците разгледаха библиотечния фонд, който възлиза на над 7 000 книги  художествена и научна литература, сборници, енциклопедии, речници. На учениците, пожелали да ползват книги от библиотеката, бяха създадени читателски карти.
Втората от предвидените дейности бе литературно четене. Група от ученици прочете пред свои връстници откъси от любими произведения на българската и световната литература, сред които „Малкият принц“ от Антоан дьо Сент-Екзюпери, „Гордост и предразсъдъци“ от Джейн Остин, любими стихове от Дамян Дамянов, Петя Дубарова, разкази на Николай Хайтов.  Четенето спонтанно премина в дискусия за въздействието на художествената литература върху всеки един от тях, за ценностите, които тя възпитава, за начина, по който им помага да израстват.


ИНОВАЦИОНЕН ЛАГЕР – 2019 година

На 19.11.2019 г., в ПГИ ”Иван Илиев”- Благоевград, се проведе състезание по инициатива на Джуниър Ачийвмънт България – Иновационен лагер 2019г.

Състезанието включваше следните етапи :

  • Разпределяне на 21 ученици в пет екипа на случаен принцип от координатора Даниела Карабельова и Илияна Папукчиева-Иванова;
  • На обособено за всеки екип работно място учениците разработваха собствена иновативна предприемаческа идея за решаване на предварително зададен от Джуниър Ачийвмънт България казус на тема: „Капачки за бъдеще“. Основната им задача бе да предложат вдъхновяваща идея  с екологична, социална или социално-екологична насоченост;
  • Помощ на участниците оказаха менторите  – Гергана Гошева, Карамфила Стойкова, Гергана Узунова, Георги Манов и Наташа Манова;
  • Предприемаческите идеи бяха представени чрез презентации по максимално атрактивен начин – снимки, цветове, поведение на сцената и др. и бяха оценени от жури в състав:

Председател – Илиана Кадурина   – старши учител в ПГИ „Иван Илиев”

Членове – Цветелина Узунова в ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград и Александра Цветкова – старши учител в ЦД – гр. Рила.

  • Отборите бяха оценени по точкова система по предварително зададени критерии.

Отличените отбори със своите най-иновативни идеи в състезанието бяха:

Първо място: Отбор № 2 – „Предай дрехи, подари нов шанс“

Второ място: Отбор №  5  – „Борба за зелена вълна“

Трето място: Отбор № 3 – „Стари играчки за нов живот“


СВЕТОВНА СЕДМИЦА НА ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО 18. XI.2019 г. – 24.XI.2019 г.

На 21 ноември 2019 година се проведе интегриран урок по повод Световната седмица на предприемачеството под ръководството на преподавателите Гергана Узунова и Цветелина Узунова. Гости на събитието бяха г-жа Деренцева, г-жа Стамболийска, г-жа Аврамова, г-жа Новоселска и  г-жа Карадачка.
Учениците от II Г клас на VIII СУ „Арсени Костенцев“-Благоевград, направиха своите първи стъпки в областта на предприемачеството с помощта на гимназистите от XII В клас на  ПГИ „Иван Илиев“-Благоевград. Учениците от втори клас по атрактивен начин се запознаха с фирмата, качествата на успешния предприемач и иновативните идеи. Участваха в различни ролеви игри, откриваха иновативни идеи, спечелиха пари, купуваха подаръци, решаваха кръстословици и лабиринти. Зрелостниците от дванадесети клас представиха различни професии, които малките разпознаваха. Второкласниците бяха разделени на случаен принцип по екипи, към всеки екип имаше ментори от дванадесети клас. Всички отбори изготвиха семеен бюджет и  получиха много подаръци.


МЕНИДЖЪР ЗА ЕДИН ДЕН
Инициативата на Джуниър Ачийвмънт България „Мениджър за един ден“ се проведе на 07 ноември 2019 година. Тя се радва на голям успех в над .. прочети


На 25.09.2019 г.  осемнадесет ученици от XI и XII клас на ПГИ „Иван Илиев“  участваха в еднодневно обучение „УЧИ, РАЗРАБОТВАЙ, ИГРАЙ!“, организирано от ETN (партньор на ПГИ по програма „Еразъм +“).
Участниците имаха възможност да се запознаят с основните концепции на програмирането и разработването на мобилни приложения. Момичетата и момчетата експериментираха по лесен и забавен начин с дизайна и разработването на приложения чрез използване на среда за визуално програмиране.
В края на обучението, екипите представиха на английски език пред жури своите проекти.
Всички участници получиха подаръци и сертификати, които им бяха връчени лично от президента  на ETN – г-н Luciano Donato Marin.


ДЕЙНОСТИ НА УЧЕНИЦИТЕ И УЧИТЕЛИТЕ ОТ ПГИ „ИВАН ИЛИЕВ“ ПО ПОВОД 25 МАРТ – ДЕН НА ТЪРПЕНИЕТО

В класовете се проведоха дискусии по теми за търпението:

  • обсъждане на презентацията „Колко е важно да сме търпеливи“
  • 7 начина да бъдете по-позитивни
  • качествата, които трябва да притежаваме, за да сме търпеливи и толерантни и.

25 ГОДИНИ В ПОДКРЕПА НА ПРИОБЩАВАНЕТО В БЪЛГАРИЯ

Движението Спешъл Олимпикс е създадено през 1968 година от Юенис Кенеди Шрайвър и признато от Международния олимпийски комитет за благото на повече от 5 милиона атлети с интелектуални затруднения и осигурява занимания и състезания в 32 олимпийски спорта в повече от 190 страни по света.
В България Спешъл Олимпикс стартира своята програма през 1994 година.
Над 100 български атлети с интелектуални затруднения завоюваха над 100 медала за България.
В периода 14 – 21 март 2019 г. в Абу Даби, Обединени арабски емирства ще се проведат Световни летни игри на Спешъл Олимпикс. Спешъл Олимпикс България ще се представлява на Световните игри от национална делегация от 18 атлети на възраст от 14 до 42 години в 7 спортa – лека атлетика (2 жени и 2 мъже), бадминтон (1 жена и 1 мъж), плуване (1 жена и 1 мъж), боче (1 жена и 1 мъж), силов трибой (1 жена и 1 мъж), тенис (1 жена и 1 мъж) и конна езда (2 жени и 2 мъже). – запознай се с нашите атлети

ДА БЪДЕМ ЗАЕДНО! – Подкрепете атлет за участие в Световните летни игри в Абу Даби 2019. 

68 години ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград

По повод патронният празник на ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград,  учениците от общежитието проведоха творческа работилница за изработване на хартиени цветя с инструктор г – жа Кирилка Симеонова!

В дните преди празника учениците посетиха читалищната бибилиотека в кв. „Еленово“. Учениците се запознаха с книжния фонд и станаха читатели на библиотеката.