Програма за посланици на ЕП

ДЕБАТ – АМЕРИКАНСКИ УНИВЕРСИТЕТ БЪЛГАРИЯ

На 12.04.2019г. младшите посланици на ЕП към ПГИ „Иван Илиев“, гр. Благоевград взеха участие в дебат, организиран от българското училище за политика „Димитър Паница“. Темата на дебата беше – „Младежка заетост – предизвикателствата на Европейския пазар на труда“.

Дебатът е част от проекта „Европа те чува. Гласувай!“

ПАНАИР НА УЧЕБНИТЕ КОМПАНИИ

На 29.03.2019г в Регионален исторически музей се проведе XI Панаир на Учебните компании, ежегодно организиран от ПГИ „Иван Илиев“, Благоевград. Предприемачески дух, креативност и поведенчески модели във всички структурни звена на едно предприятие демонстрираха учениците с работа в автокъща, био козметика, картинна галерия, две банки, оптика, винарна, сватбена агенция, детски играчки, фото студио и парти център. Младшите посланици се включиха активно, като представиха по атрактивен начин чрез много рекламни материали, брошури, табла и игри и дейностите по проектите „Училище- посланик на ЕП“ и „Кариерна ракета“. Получихме подкрепа както от ръководството ,така и от Информационен център „Европа директно“- Благоевград. Акцента беше върху предстоящите европейски избори. Към посетителите- представители на различни институции, бизнеса, медии и ученици посланието беше „Да бъдем активни и отговорни европейски граждани! Бъдещето ни е в нашите ръце!“

СРЕЩА С МАРИЯ ГАБРИЕЛ

Младшите посланици на ЕП към ПГИ „Иван Илиев“, Благоевград присъстваха на граждански диалог с комисар Мария Габриел в ЮЗУ „Неофит Рилски“ на 25.03.2019г. Темата на диалога беше „Цифровото образование: двигател на цифровата икономика“. Представени бяха последните инициативи на Европейската комисия за цифрово образование, както и възможностите, които цифровите технологии предоставят на младите хора и предприятията. Засегнати бяха много теми като фалшивите новини и защита на личните данни в интернет пространството. Полезна и мотивираща среща за младшите посланици!

ПОСЕЩЕНИЕ В IX ОУ

Младшите и старшите  посланици на ЕП към ПГИ „Иван Илиев“, Благоевград  гостуваха на IX ОУ „Пейо Яворов“на 6.03.2019. Те запознаха учениците с историята на ЕС; дейностите на ЕП; европейските проблеми, засягащи глада, бедността, замърсяването и войната; равнопоставеността на момичетата и момичетата в избора на професия. Проведоха се забавни и полезни игри, с които се повишиха интереса и знанията на децата. Чрез  образователната платформа MozaBook малките ученици отговориха на поставените въпроси и заслужено получиха награди книжки за ЕС. Раздадени бяха на учителите рекламни материали във връзка с информационната кампания „Този път ще гласувам“. Удовлетворени сме от получения резултат!

ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПРЕЗЕНТАЦИИ

От средата ва месец  декември 2018 г. и през месец януари 2019 г. младшите посланици на ЕП към ПГИ „Иван Илиев“ проведоха обучения на връстници в Час на класа по темите: „Европейски парламент“, „Европейски съюз“, „Европейски проблеми“, „Стереотипи, основани на пола и влиянието им върху професионалния избор на младите хора“, „Икономически последици от неравенстото между жените и мъжете“. С интересни игри и обсъждане в групи, дискусии и позитивно настроение младшите посланици повишиха интереса и знанията по поставените теми сред съучениците си.

ДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ

През месец  декември 2018 г. младшите посланици към ПГИ „Иван Илиев“, Благоевград се заеха с организацията по събиране на пакетирани хранителни продукти за бедни семейства в Благоевград.С това училището се включи в кампанията „Приятели, наши връстници гладуват. Нека спрем това“, организирана от Общинския съвет по наркотични вещества Благоевград и Православния информационен център на Неврокопска митрополия. В кампанията се включиха ученици и учители и се събраха голямо количество продукти. По време на кампанията беше представена на голяма мултимедия презентацията „Европейски проблеми“, засягаща глада, бедността и войната.

ИНТЕРВЮ В БНР (13.12.2018 година)

Старши посланик Я. Стоянова и младшите посланици Шазие Ходжова и Николай Георгиев бяха гости в БНР, рубриката „Европейски гид“ на 13.12.2018г. В кратко интервю те представиха основните цели и очаквани резултати на проекта „Училище – посланик на Европейския парламент“. Разказаха за своите  дейности, а младшите посланици споделиха своите мотивации за включването в проекта , както и желанието им да предадат получените знания на своите съученици, близки и приятели.

КАРИЕРНА РАКЕТА В ГР. СТАРА ЗАГОРА

Младшите посланици на ЕП към ПГИ „Иван Илиев“, Благоевград- Любомира Стамболийска, Василена Маркова, Николай Георгиев и Илиян Синтюков, взеха участие в Обучение на обучители на връстници по проект „Кариерна ракета“. Обучението се проведе в Старозагарски минерални бани/ 1-4.11.2018г./ със старши посланик Я. Стоянова. Учениците се запознаха със стереотипите, основани на пола и тяхното влияние върху избора на образование и кариера. Участваха в образователни ролеви игри, свързани с равнопоставеността на жените и мъжете. Наученото те ще предадат на своите връстници и ще подготвят фестивал на Кариерата.

СРЕЩА С ОГНЯН ЗЛАТЕВ

НА 23.10.2018Г. В ПГИ „ИВАН ИЛИЕВ“ БЕ ПРОВЕДЕН ДИСКУСИОНЕН ФОРУМ С УЧАСТИЕТО НА УЧЕНИЦИ И УЧИТЕЛИ  И ОГНЯН ЗЛАТЕВ, РЪКОВОДИТЕЛ НА ПРЕДСТАВИТЕЛСТВОТО НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ В БЪЛГАРИЯ.

ТЕМАТА НА ФОРУМА БЕШЕ „ЕВРОПЕЙСКИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА, ИЛИ КАКВО ГОВОРИ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ НА МЛАДИТЕ ХОРА“. СЪЩО ТАКА БЯХА ДИСКУТИРАНИ И СЛЕДНИТЕ ТЕМИ:

* ЕС пред избори за Европейски парламент през 2019 година. Имат ли значение европейските избори за нас?

* Къде е мястото на Европейския съюз в развитието на младите хора? Къде е мястото на младите хора в развитието на Европейския съюз?

СРЕЩАТА БЕШЕ ОРГАНИЗИРАНА СЪВМЕСТНО С ЕВРОПЕЙСКИ ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР „ЕВРОПА ДИРЕКТНО“ – БЛАГОЕВГРАД И Е ЧАСТ ОТ ПРОГРАМАТА „ПГИ- ПОСЛАНИК НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ“. МЛАДШИТЕ ПОСЛАНИЦИ ВЗЕХА АКТИВНО УЧАСТИЕ В ДИСКУСИЯТА.

СРЕЩА С ГОСПОДИН АДЕМОВ