Клуб „Шахмат“

Ръководител – ИВАН ДИМИТРОВ

В клуба ще участват ученици от VІІІ до ХІІ клас, които проявяват интерес към шахматната игра и желаят да усъвършенстват уменията си. Те ще имат шанса да разберат как интелигентният спорт кореспондира с останалите спортове и спомага за изграждането на полезни навици и качества, приложими в личен план и при отношенията им в съвременното динамично общество.    

ЦЕЛИ:

  • Запознаване с правилата на шахмата.
  • Придобиване на технически и тактически умения.
  • Запознаване със стратегическите особености на шахматната игра.
  • Начини на ползване на специализирана литература и електронни помощни средства.

ОЧАКВАНИ РЕЗУЛТАТИ:

  • Предизвикване на траен интерес към шахмата.
  • Откриване на начини за използване на спорта в ежедневието.
  • Повишаване на общата култура и подобряване на концентрацията на внимание при решаване на по-широк кръг проблеми.

Представителна изява:

Шахматният отбор на ПГИ „Иван Илиев“ заслужи купата за второ място и сребърни медали от общинския етап на държавните ученически игри. Отличията дойдоха в групата 8-10-и клас, където младите икономисти спечелиха две победи с по 3:1 точки – над СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ и ПГСАГ „Васил Левски“. Единственото поражение бе от първенеца ПМГ „Акад. Сергей Корольов“, чиито състезатели взеха 3 чисти успеха. За постижението на ПГИ допринесоха Илиян Манов, Марио Владимиров, Николай Георгиев, Михаил Шуманов и Антоанета Гаврилова, а водач на тима бе учителката по физическо възпитание и спорт Любима Ласкова.


Учениците на ПГИ „Иван Илиев“ /Благоевград/ от клуб „Шахмат“ участваха в сеанс на едновременна игра с майстора на спорта Атанас Станоев. Изявеният благоевградски шахматист очаквано спечели всичките си партии, но за по-младите му и неопитни опоненти срещите бяха отлична възможност за трупане на ценен опит в интелигентния спорт. Възпитаниците на ПГИ имаха възможност да документират играта си с майстора на специални бланки, подписани след края на двубоите от майстора на спорта Ат. Станоев.